Betöltés...
Keresés

Blog

 • Címlap
  Címlap Itt találod az összes blogbejegyzést.
 • Kategóriák
  Kategóriák Megjeleníti a blogban található kategóriák listáját.
 • Címkék
  Címkék Cimkék listájának megjelenítése, melyek használatban vannak a naplóban.
 • Szerzők
  Szerzők Keress rá a kedvenc bloggeredre.
 • Csoportblogok
  Csoportblogok Találd meg kedvenc blog csoportodat.
 • Bejelentkezés
  Belépés Belépési űrlap

A dolgozószoba helyes megvilágítása

Beküldve - - - Iroda
 • Betűméret: Nagyobb Kisebb
 • 819 megjelenés
 • Nyomtatás

Akár a munkahelyünkön, akár otthonunkban található, túl sok időt töltünk a dolgozószobában – sok esetben számítógép előtt ülve – hogy ne figyeljünk oda a megfelelő világítás kialakítására. Az alábbiakban ehhez szeretnénk hasznos tanácsokat és praktikus ötleteket adni. A dolgozószoba vagy dolgozósarok világításának megtervezésekor legelőször a munkaasztal helyzetét kell meghatároznunk, hiszen ennek helyzete alapjaiban határozza meg a szükséges világítási rendszert. Igyekezzünk úgy elhelyezni, hogy a lehető legtöbb természetes fényt használjuk ki, így minél kevesebb mesterséges fényt kelljen alkalmaznunk. Ezzel nem csak a szemünket kíméljük, hanem a pénztárcánkat is.

A tekergőző vezetékek azon túl, hogy nem túl esztétikusak, balesetveszélyesek is lehetnek, ezért az asztal elhelyezése után érdemes meghatározni a konnektorok és az egyéb csatlakozók (például az internetkábel és hálózati kábel) helyét. Ha íróasztalunk a szoba közepén áll, felejtsük el a többméteres hosszabbítókat, tervezzünk inkább padlókonnektorokat. Abban az esetben, ha sokat dolgozunk számítógépen, akár természetes, akár mesterséges fény mellett, nagyon fontos, hogy elkerüljük a tükröződést, ami különösen fárasztja és roncsolja szemünket. Ennek elkerülésére a közvetett árnyékmentes fény a legjobb, amit legkönnyebben felfelé világító fali lámpák segítségével érhetünk el. Ezeket a lámpákat a szokásos (2,4 – 2,7 méteres) belmagasságnál nagyjából 2 méter magasra érdemes felszerelni. Hasonló árnyékmentes fényhatást érhetünk el, ha a szobában álló bútor tetejére vagy az álmennyezet mögé szerelünk halogén vagy nagyobb teljesítményű LED fényforrásokkal ellátott lámpatesteket, esetleg LED szalagot. Utóbbi megoldás különösen energiatakarékos és divatos, köszönhetően a LED kiemelkedően magas energiahatékonyságának.

Az általános világítás mellett mindenképp szükségünk lesz célzott fényekre is. Erre a dolgozószobában az állítható karú fali lámpa vagy az íróasztali lámpa, esetleg a kettő valamilyen kombinációja a legmegfelelőbb. A lámpák elhelyezésekor mindenképpen figyeljünk arra, hogy használat közben ne vessenek árnyékot, mert az zavaróan hat. Az íróasztalon az asztali lámpát mindig igyekezzünk úgy elhelyezni, hogy fénye az ellentétes irányba essen, tehát jobbkezes felhasználónak balról essen a fény, vagy balkezeseknél jobbról. A megfelelő elhelyezéssel elkerülhetjük, hogy saját kezünk vessen árnyékot, így a munkaterületet mindig a megfelelő megvilágításban láthatjuk. Az íróasztalon használjunk minél nagyobb világítási szögű fényforrásokat, gondosan ügyelve arra, hogy azok ne vakítsanak és az általuk kibocsátott fény ne is tükröződjön. A Philips innovatív Eyecare lámpacsaládja kiemelkedő e téren. A termékcsalád tagjai a gyár egyedülálló optikai megoldásának köszönhetően egyenletes eloszlású szórt fényt biztosítanak, továbbá olyan hasznos és ötletes megoldásokkal könnyítik meg a felhasználók életét, mint a beépített fényerő-szabályozó vagy az USB-csatlakozó.

Korábbi cikkeinkben már esett szó róla, de nem győzzük hangsúlyozni, mennyire fontos munkafelület megvilágítására használt fény színhőmérséklete, valamint a felhasznált izzók energiatakarékossága. Hogy növeljük a koncentrációt és egyben csökkentsük szemünk fáradását és a felhasznált energia mennyiségét, érdemes a dolgozószoba, a munkafelület megvilágítására hideg, kékes fényű, energiatakarékos halogén vagy LED izzókkal felszerelt lámpatesteket alkalmaznunk.

Ha a dolgozószobában tárgyalóasztal, esetleg kanapé vagy fotel van elhelyezve, ahol a hozzánk érkező vendégekkel vagy üzleti partnerekkel tárgyalunk, ne felejtkezzünk meg azok megfelelő megvilágításáról sem. Elhelyezhetünk mellettük egy-egy stílusos, szép formájú, olvasókarral is ellátott állólámpát, amely egyszerre szolgál az általános és a célzott világítás eszközéül, valamint az iroda vagy dolgozósarok stíluselemeként. Hasonlóan ötletes és dekoratív megoldás a dolgozóban lévő szekrényeken, polcokon található iratok és mappák megvilágításához a rejtett, akár színes LED-szalag felhasználása.

Attól tehát, hogy egy helyiség, vagy annak egy része főleg munkavégzésre szolgál, még nem kell lemondanunk arról, hogy az kényelmes, stílusos és hangulatos legyen. Sőt, törekednünk kell rá, hisz sokkal hatékonyabb lesz munkavégzésünk, ha olyan helyen tesszük, ahol szívesen tartózkodunk.

 

Blog bejegyzés értékelése: