Betöltés...
Keresés

Blog

 • Címlap
  Címlap Itt találod az összes blogbejegyzést.
 • Kategóriák
  Kategóriák Megjeleníti a blogban található kategóriák listáját.
 • Címkék
  Címkék Cimkék listájának megjelenítése, melyek használatban vannak a naplóban.
 • Szerzők
  Szerzők Keress rá a kedvenc bloggeredre.
 • Csoportblogok
  Csoportblogok Találd meg kedvenc blog csoportodat.
 • Bejelentkezés
  Belépés Belépési űrlap

A Föld Órája 2014 – Te is csatlakozol?

Beküldve - - - Hírek
 • Betűméret: Nagyobb Kisebb
 • 418 megjelenés
 • Felíratkozás frissítésekre
 • Nyomtatás

Bolygónk természeti kincsei, készletei végesek! A Természetvédelmi Világalap (WWF) által 2007-óta minden évben megszervezett Föld órája kezdeményezés elsődleges célja a figyelemfelhívás a környezetszennyezés és a túlfogyasztás okozta problémákra, valamint annak következményeire. 2011-óta a Föld órája kezdeményezés egy másik felhívással is kiegészül, melynek lényege, hogy gondoljuk át és cselekedjünk, hogyan is változtathatnánk életmódunkon, energiafogyasztásunkon a fenntarthatóbb jövő érdekében az év többi napján. A kezdeményezés keretében arra kérik a részvevőket, támogatókat, hogy minden év márciusának, utolsó szombatján, este 20:30-kor (idén:2014.03.29) egy órára kapcsolják le otthonuk, cégük felesleges világítását és áramtalanítsák a különféle elektronikus készülékeiket. Ahogy a kezdeményezés logóján is látszik: (60+), avagy 60 perc a Földért és annál több… elhatározás, változtatás és tudatos energiahasználat az év minden napján. A WWF több mint 70 országban jelen van, így fontos szerepet játszik az esemény szervezésében és abban, hogy ez a fontos környezetvédelmi üzenet a világ minden részére eljuthasson.

 fold-oraja.jpg

 

Milyen készülékeket áramtalaníthatok?

Ezt mindenki maga dönti el. A lakossági felhasználók általában a kültéri díszvilágításokat, a beltéri világítás teljes, vagy egy részét kapcsolják le és a szórakoztató elektronikai, számítástechnikai eszközöket is kikapcsolják erre az időre. Az üzlettulajdonosok, cégek és közületek elsősorban a kirakatok világítását, marketing célból használt neon és egyéb fényreklámjaikat, épülethomlokzat világításaikat szüneteltetik. A Föld órája kezdeményezéshez csatlakozva a világ számos nevezetessége, látványossága, emblematikus épülete borul sötétségbe, a globális akcióhoz pedig Magyarország több települése és a főváros is csatlakozik.

 

Első a biztonság!

Legyen óvatos az elektronikai eszközök áramtalanításakor és visszakapcsolásakor egyaránt. Teljes sötétségben veszélyes a közlekedés, a lépcsőknél hagyjon égve biztonsági fényeket, alternatív fényforrásokat. A gyertyagyújtás nagyon hangulatos és ismerőseit, barátait is meghívhatja ilyenkor egy kellemes beszélgetésre, de kérjük, vigyázzon a nyílt lánggal – ne hagyja az égő gyertyát felügyelet nélkül és tartsa megfelelő távolságban gyermekektől, háziállatoktól és gyúlékony anyagoktól. Középületi világítást semmi esetre se kapcsoljon le a helyi hatóságokkal való egyeztetés nélkül. Nem lesz teljes sötétség – természetesen az utcai közvilágítás, a jelzőlámpák és a biztonsági, valamint létfontosságú berendezések bekapcsolva maradnak.

 

Mit tehetek az év többi napján?

A világítástechnika fejlődésével egyre több olyan lehetőség adódik, amelyekkel nem csak pénztárcánkat kímélhetjük, de csökkenthetőek a környezetre gyakorolt káros hatások is. A hagyományos villanykörtéket már felváltották az energiatakarékos fényforrások. Ezek CO2 kibocsátása és hőtermelése már jóval alacsonyabb a volfrámszálas elődökhöz képest, üzemidejük pedig magasabb. A kompaktfénycsövek mellett ma már minőségi LED fényforrásokat is használhatunk otthonunk általános világításaként. Az elhasználódott fényforrások és elektronikai eszközök veszélyes háztartási hulladéknak számítanak, és nagymértékben tartalmaznak újrahasznosítható anyagokat, így okos és környezettudatos megoldás az, ha ezeket a megfelelő gyűjtőpontokon adjuk le. A háztartási gépekhez hasonlóan ma már a lámpatestek és fényforrások vásárlásakor is tájékozódhat az energiahatékonysági címkén látott adatokból. Amennyiben új lámpatestet, szeretne vásárolni, az energiahatékonysági címkén különböző adatokat láthat arról, hogy a lámpatest milyen energiaosztályú égőkkel tud működni, valamint amennyiben tartozik hozzá fényforrás az milyen energiaosztályú.

 

Alkonylámpa és a Föld órája

Mint világítástechnikai webáruház, fontosnak érezzük és örömmel csatlakoztunk a Föld órája kezdeményezéshez. Ezen felül, munkatársaink a természet és környezetvédelem hívei és vásárlóinknak is szívesen segítenek a megfelelő energiatakarékos fényforrások kiválasztásában. Olvasóink pedig Blogunkban időről időre tájékozódhatnak a legújabb környezetkímélő energiatakarékos megoldásokról, valamint praktikákról, melyek szintén ezt a célt szolgálják.

 

Blog bejegyzés értékelése: