Betöltés...
Keresés

Blog

 • Címlap
  Címlap Itt találod az összes blogbejegyzést.
 • Kategóriák
  Kategóriák Megjeleníti a blogban található kategóriák listáját.
 • Címkék
  Címkék Cimkék listájának megjelenítése, melyek használatban vannak a naplóban.
 • Szerzők
  Szerzők Keress rá a kedvenc bloggeredre.
 • Csoportblogok
  Csoportblogok Találd meg kedvenc blog csoportodat.
 • Bejelentkezés
  Belépés Belépési űrlap

A téli fényhiány leküzdése

Beküldve - - - Élettér
 • Betűméret: Nagyobb Kisebb
 • 474 megjelenés
 • Nyomtatás

A rövid nappalok, az esős-havas hideg idő és a köd, valamint a hosszú ideig tartó szürkeség a fényhiány tüneteit okozhatják. A téli szezonban sokan érezhetik a napfény hiányának kellemetlen tüneteit. Bizonyára Te tapasztaltad már, hogy hangulatod és közérzeted nagymértékben függ a fénytől. Nem csoda, hogy lehangolttá és rosszkedvűvé tesz a több hete tartó borongós idő.
A tél végi időszakban egyre inkább várjuk már a ragyogó tavaszt és ekkorra már a hosszú ideig tartó napfényhiány is megviselheti szervezetünket, amihez szezonfüggő depresszió vagy akár D3 vitaminhiány is társulhat.

 

 

A fényhiány leküzdése

 

A fényhiány okozta negatív tünetek megszüntethetők, de mit tehetsz, ha a szikrázó napsütés még várat magára?
Ha csak teheted, öltözz fel jól és napközben iktass be egy kis sétát a szabadban, főként a délelőtti órákban még télen is hosszabb, rövidebb időre előbújhat a nap, a friss levegő pedig biztosan jót tesz majd. Ha a munkarended nem engedi, akkor legalább a hétvégére tervezz egy rövidebb kirándulást, sportolást, kikapcsolódást. A mozgás hatására endorfin hormon szabadul fel, így örömet okoz és kibillent kicsit a szürke hétköznapokból. Hideg időben jól esik átmelegíteni magunk. A különböző wellness fürdők medencéiben kellemesen kikapcsolódhatsz és a legtöbb helyen még szaunázásra is van lehetőség. A fényhiány tünetein pedig a színterápiás infra vagy bio szauna is enyhíthet. A napfény áldásos hatását már az ókorban is alkalmazták. Ma már léteznek teljes fényspektrumú fényforrások vagy különböző fényterápiás készülékek, amelyek napfényt szimulálnak, de olyanok is, amelyek polarizált fényükkel és színterápiás lencséikkel orvostechnikai eszköznek minősülnek, gyógyítanak.

 

fényterápia szaunában

 természetes fény

 

 

Living Colors kiszínezett szürkeség

 

Színes fények alkalmazásával gyorsan és könnyedén izgalmasabbá tehetjük a teret, javíthatjuk hangulatunkat. Vess véget a lehangoló, sötét napoknak, a hangulatvilágításként használható, színes fényű Philips Living Colors lámáival, amelyekkel mindig a kedvenc színedbe burkolhatod otthonod egy részét. Bár ezek a termékek nem úgynevezett „gyógy-lámpák”, de tökéletes eszközei annak, hogy színt vigyél a lakásba és a távirányító használatával, megteremtsd a hangulatodnak megfelelő vagy az alaklomhoz illő atmoszférát. A beépített RGB LED technológiájuk akár 16 millió szín megteremtésére is képes. A fehér mellett megannyi színes fény közül választhatsz intenzív telt, vagy akár lágy pasztell árnyaltokat is. A színek jót tesznek majd az érzékeidnek és segítenek szebbé tenni ezt a szürke, fényhiányos időszakot.

 

livingcolors fények

kattints a képre

 

 

Színes fények hatása a szervezetünkre

 

A fényterápiában használt színes fények az agyban fejtik ki jótékony hatásukat. A nap fénye a színkör összes színét tartalmazza, nem csoda, hogy áldásos hatását már az ókorban is felismerték. A szín és fényterápiával a színkör egy- egy színét külön-külön is használhatjuk, célzottan azt a kedvező tulajdonságukat kiválasztva, amelyekre a szervezetüknek szüksége van.

 

egyéni színek

 

 


Vörös:
Melegség színe, növeli a testhőmérsékletet, serkenti a vérkeringést, energizál, vitalizál. Erősen hat az érzelmekre, különösen a szenvedély és a szexualitás terén. Fokozza az akaraterőt és az önbizalmat. Krónikus betegségek gyógyítására alkalmas. Az első csakra színe, amelynek alapja a gerinc.

Állítólagos funkciói: földelés és túlélés.
Kapcsolódó rendszer: Ivarmirigyek, a vesék, a gerincoszlop, a szaglás


Narancs:
A vöröshöz hasonlóan meleg szín, fizikálisan több közös vonással is bír. Narancssárga színel fokozható a kreativitás és az optimizmus. A nyári naplemente színe ösztönzőleg hat és növeli az életkedvet. A második csakra színe, amelynek helye az alhas és a nemi szervek.

Állítólagos funkciói: az érzelmek és a szexualitás.
Kapcsolódó rendszer: Ágyéki csigolyák és a keresztcsont. Támogatja a húgyúti szervek egészséges működését, továbbá a kismedencei és szaporító szerveket.


Sárga:
Na, milyen színűnek rajzolják a gyerekek napot? Többnyire citromsárgára, a fény színe. A sárga szín felold, felderít. Pozitív gondolkodásra ösztönöz. Fokozza a koncentrációt és a teljesítményt, emellett hatással van az ego-ra is. A harmadik csakra színe, amelynek helye a napfonat.

Állítólagos funkciói: Főként emésztéssel kapcsolatos szervekre van jótékony hatással.
Kapcsolódó rendszer: a gyomor, a máj, az epehólyag és a hasnyálmirigy.


Zöld:
Az élő természet központi színe. Megnyugtat, rendez, harmonizál, felerősít és regenerál. A negyedik csakra színe, amelynek helye a szív.

Állítólagos funkciói: szerelem és felelősségérzet.
Kapcsolódó rendszer: Szív, tüdő, csecsemőmirigy.


Kék:
Hideg, hűsítő szín, nyugtat és lazít. Alvászavarokra és stressz leküzdésére is jó hatással lehet. Tisztít, segíti a gyulladások megakadályozását. Az ötödik csakra színe, amelynek helye a torok.

Állítólagos funkciói: Fizikai és lelki kommunikáció.
Kapcsolódó rendszer: torok, fül, száj, kéz


Lila, indigó, ibolya: A teljes fényspektrum színei közül a lilának van a legrövidebb hullámhossza. Fizikai és spirituális szinten egyaránt nagy energiákkal bíró szín. Véd, nyugtat, erősít. Fokozza az empátiát, elfogadásra és méltóságra tanít. Az indigó lila a hatodik csakra színe, amelynek helye a homlok közepe.
Állítólagos funkciói: Megbocsátás, együttérzés, megértés.
Kapcsolódó rendszer: Szem, tobozmirigy.

Ibolya lila: A hetedik csakra színe, amely helye a fejtető.

Állítólagos funkciói: Az ibolya segít megnyitni, ezáltal csatlakozni az egyetemes energiákkal, gondolatok és információk továbbítására serkent.
Kapcsolódó rendszer: Agyalapi mirigy, központi idegrendszer és az agykéreg.

 

forrás: http://en.wikipedia.org

 

Blog bejegyzés értékelése: