Betöltés...
Keresés

Blog

 • Címlap
  Címlap Itt találod az összes blogbejegyzést.
 • Kategóriák
  Kategóriák Megjeleníti a blogban található kategóriák listáját.
 • Címkék
  Címkék Cimkék listájának megjelenítése, melyek használatban vannak a naplóban.
 • Szerzők
  Szerzők Keress rá a kedvenc bloggeredre.
 • Csoportblogok
  Csoportblogok Találd meg kedvenc blog csoportodat.
 • Bejelentkezés
  Belépés Belépési űrlap

A világítás szerepe a lakberendezésben - Interjú Csorba Anitával

Beküldve - - - Interjú
 • Betűméret: Nagyobb Kisebb
 • 565 megjelenés
 • Felíratkozás frissítésekre
 • Nyomtatás

Festőből építészmérnök, építészmérnökből enteriőrtervező és blogger, közben nő, feleség és anya. Csorba Anita, az InspiritHome lakberendezője és az Inspirációk blog szerzője  igazán sokoldalú és vibráló személyiség, akinek mindig akad egy-egy kreatív ötlete, legyen szó régi tárgyak átalakításáról, egy lakás stílusának kialakításáról vagy akár az ünnepi készülődésről.

 

Lakberendezőként, enteriőrtervezőként melyik volt a legnehezebb munkája, mi okozta a legnagyobb kihívást?

Minden munka más és más, ezért is szeretem szenvedélyesen a tértervezést, otthonteremtést. Amikor megismerem a megrendelőt és a helyszínt, egy új világ tárul ki előttem, és elindul egy hosszú, kalandos alkotó folyamat, szépségekkel, küzdelmekkel, kihívásokkal, ezen kell végigmenni az ügyfelem kezét fogva. A célba érés pedig felejthetetlen… Blogomat azért írom, hogy virtuálisan több ember kezét foghassam, és inspirálhassam arra, dolgozzon a szebb környezetéért, mert nagyon megéri. Rengeteg megoldást mutatok be, és kreatív ötletet sorakoztatok fel a szívből teremtett otthon kialakításához.

 

Mik az idei trendek a lakberendezésben? Mik a nyári szezon divatszínei? Mik várhatóak ősszel?

A lakberendezésben a trendek jönnek, mennek, pont úgy, mint a divat világában. Én inkább azt szoktam javasolni, hogy első lépésként inspirálódjunk a különböző stílusokból és divatos irányzatokból, aztán nézzünk magunkba, keressük meg a saját enteriőrünket, ami tökéletesen passzol ízlésünkhöz, életvitelünkhöz. Nem könnyű, de megtalálható! Ha egyedül nem megy, akkor kell szakember segítségét kérni. Egyébként az idei év színe a vibráló orchidea, ennek megfelelően a laza, játékos és merész összeállítások jellemzik az év belső tereit.

 

Egy enteriőr megalkotása során mik a folyamat részei? Van általános, előre meghatározható sorrend, vagy minden munka más és más?

Vannak alapelemek, amik végigkísérik a tervezést, ilyen a megrendelő megismerése, inspirálása, a befektetésre szánt keret felmérése, elosztása. Utána következhet a tervezés, itt már eltérő a folyamat, a megrendelő adottságaihoz idomul. Végül, az egyeztetések után következhet a véglegesítés, majd a kivitelezés.

 

Ebben a folyamatban hol helyezkedik el a világítás? Mennyire hangsúlyos a szerepe?

A világítás kardinális kérdés egy enteriőr kialakításában, és sajnos sokan nem helyeznek erre elég nagy hangsúlyt. Egy jól megvilágított tér pedig már fél siker, és meg is fordíthatom: rosszul megvilágított szobában egyáltalán nem élvezhető a szépen megalkotott berendezés. Mindenkit bátorítok arra, hogy fordítson nagyobb figyelmet a világítótestek elhelyezésére, fényerejére. Inkább több legyen, mint kevesebb!

 

Mik azok a legjellemzőbb, leggyakrabban elkövetett hibák a lakás megvilágításában, amiket el kellene kerülnünk?

Először is ki kell gondolnunk, hogy az adott térben milyen tevékenységeket fogunk folytatni, és ahhoz mennyi fényre lesz szükségünk, természetesen figyelembe véve a szoba adottságait (ablakok helye, mérete, belmagasság, falak, berendezés színe stb.). A fényforrást aztán bontsuk szét minimum három kategóriába: általános fény, irányított fény (konyhai pulthoz, olvasásra stb.) és hangulatvilágítás. Ha ezeket minden egyes helyiségben számba vesszük és megkeressük a helyüket, nem lesz gond. A hibák akkor szoktak előfordulni, amikor egy mennyezeti kiállást terveznek a szoba közepére és pont. Utólag ezen változtatni nagyon nehéz.

 

Van kedvenc tárgya? Ha igen, mi az és miért? Előfordult, hogy egy bizonyos tárgy köré alkotott meg egy teret, enteriőrt?

Szeretem betervezni megrendelőim kedvenc tárgyait, családi örökségeit, mert szuper kapaszkodók a saját stílus megtalálásához, és ahhoz, hogy a végleges otthon igazán szerethető legyen számukra. Ez lehet egy asztal, egy kanapé, vagy akár egy különleges lámpa is, lényeg a kötődés. Kötődés nélkül nincs szívből teremtett otthon, úgyhogy mindig érdemes megkeresni kedvenc személyes tárgyaink, bútoraink helyét, kapcsolódási pontjaikat az új szerzeményeinkhez… Így fog összeállni álmaink otthona.

 

További ötleteket és inspirációt kaphatnak Anitától akár a blogjaiból, akár személyes konzultáció keretében is.

Blog bejegyzés értékelése: