Betöltés...
Keresés

Blog

 • Címlap
  Címlap Itt találod az összes blogbejegyzést.
 • Kategóriák
  Kategóriák Megjeleníti a blogban található kategóriák listáját.
 • Címkék
  Címkék Cimkék listájának megjelenítése, melyek használatban vannak a naplóban.
 • Szerzők
  Szerzők Keress rá a kedvenc bloggeredre.
 • Csoportblogok
  Csoportblogok Találd meg kedvenc blog csoportodat.
 • Bejelentkezés
  Belépés Belépési űrlap

Az íróasztal megvilágítása

Beküldve - - - Tudástár
 • Betűméret: Nagyobb Kisebb
 • 998 megjelenés
 • Nyomtatás

Akár otthon, akár az irodában, akár rendetlen, akár tökéletes rend uralkodik rajta, akár hagyományos, akár modern, szinte minden íróasztalnak van egy közös ismertetőjele: található rajta egy lámpa. Ennek pedig egyetlen oka van, mégpedig az, hogy a munkavégzéshez, a levélíráshoz és az olyan hobbitevékenységekhez is, mint a varrás vagy a rajzolás, elengedhetetlen a fény.

 

A kiválasztás szempontjai

A felhasználás jellegétől és az íróasztaltól, illetve annak környezetétől függően a felhasználók többsége öt fő szempont szerint választja ki íróasztali lámpáját, melyek a következők:

Az izzó

A lámpaválasztás egyik legfontosabb szempontja, ugyanis az izzó olyan alapvető tulajdonságokat határoz meg, mint a lámpa fogyasztása, fényereje vagy az általa kibocsátott fény színhőmérséklete. Közel sem mindegy tehát, hogy kompakt, ledes vagy halogén izzót választunk íróasztalunk megvilágításához, ezért mindig szánjunk időt arra, hogy átgondoljuk, hogy pontosan milyen tevékenységhez és mennyi fényre van szükségünk az íróasztalon. Megkönnyítjük a dolgunkat, ha olyan lámpatestet választunk, amelynek fényereje a benne lévő izzó típusától függetlenül is változtatható.

A lámpa mérete

Nem gondoljuk, hogy ezt különösebben magyarázni kellene. Ha túl nagy a lámpa, nem férünk el az asztalon, ha viszont épp ellenkezőleg, nem elég nagy, akkor azon túl, hogy nem néz ki jól, az asztalnak maradhatnak nem, vagy csak kevéssé megvilágított részei, amelyek zavarhatnak minket az asztalnál folytatott tevékenységek végzésében.

Kisméretű vagy döntött munkafelületű íróasztaloknál, tervezőasztaloknál praktikus megoldás lehet a stabilan rögzíthető satus kivitelű lámpák alkalmazása, ami igen helytakarékos megoldás.

Az állíthatóság

Nagyon fontos kiválasztási szempont, ugyanis az íróasztal megvilágításánál meghatározó a fényirány beállítása. Mindig törekednünk kell ugyanis arra, hogy az íróasztali lámpát az író kézzel ellentétes oldalon helyezzük el, így elkerülhetjük az igen zavaró árnyékvetést. Az ilyen jellegű igények minél szélesebb körű kiszolgálása érdekében a gyártók többsége forgalmaz egy vagy több helyen is állítható íróasztali lámpákat, melyekkel mindenki megtalálhatja a leginkább kezére eső megoldást.

Az ár

Ehhez a szemponthoz szintén nem érdemes sok kommentárt fűzni, gyakran a pénztárcánk határozza meg lámpaválasztási lehetőségeinket. Fontos azonban tudnunk, hogy a minőség nem minden esetben párosul megfizethetetlen árral.

A stílus és a forma

Egyértelműnek tűnő szempont ez is. Egy-egy formatervezett vagy akár klasszikusan elegáns lámpa nem csak az asztalt, de annak környezetét is feldobhatja, ahogy annak ellenkezője is előfordulhat: egy igényesen berendezett helyiség összhatását tönkreteheti egy olcsó, oda nem illő lámpa, mindig törekedjünk tehát a harmóniára.

 

A fenti szempontok mellett nem árt azonban, ha odafigyelünk további két dologra is. Az egyik, hogy magát az íróasztalt is érdemes úgy elhelyeznünk, hogy lehetőleg a kellő mennyiségű természetes nappali fény érje. Törekedjünk tehát a világos, ablakhoz közeli helyen történő elhelyezésre. A másik pedig a biztonság. Egyrészt fontos a lámpák stabil elhelyezése az asztalon, másrészt gyerekek által is használt asztalok esetében ügyeljünk arra, hogy a fényforrás olyan legyen, ami nem forrósodik, melegszik át. Ennek a követelménynek tökéletesen eleget tesznek a ledes izzók, az ilyen izzókkal szerelt íróasztali lámpák.

 

Védjük szemünket!

Sokak számára ideális választást jelenthetnek a Philips EyeCare íróasztali lámpák, amelyek speciális, egyenletes fényeloszlást biztosítanak, ezzel csökkentik a tükröződést, a szem fáradását és túlzott megerőltetését. A Philips EyeCare család tagjai 5500 Kelvinű, hideg fehér fényűek az összpontosítás maximalizálására, néhány EyeCare lámpa esetében ráadásul lehetséges az optimális fényerő kiválasztása is, szemünk komfortigényeihez igazítva, annak terhelését csökkentve.

Ne legyünk tehát lusták, szánjunk néhány percet arra, hogy kiválasszuk íróasztalunk megfelelő lámpáját, mert az asztalnál eltöltött hosszú órák után szemünk hálás lesz érte.

 

Blog bejegyzés értékelése: