Betöltés...
Keresés

Blog

 • Címlap
  Címlap Itt találod az összes blogbejegyzést.
 • Kategóriák
  Kategóriák Megjeleníti a blogban található kategóriák listáját.
 • Címkék
  Címkék Cimkék listájának megjelenítése, melyek használatban vannak a naplóban.
 • Szerzők
  Szerzők Keress rá a kedvenc bloggeredre.
 • Csoportblogok
  Csoportblogok Találd meg kedvenc blog csoportodat.
 • Bejelentkezés
  Belépés Belépési űrlap

Banklámpa, de miért éppen zöld búra?

Beküldve - - - Termékleírások
 • Betűméret: Nagyobb Kisebb
 • 1837 megjelenés
 • Nyomtatás

Foglalkozásomnak köszönhetően sűrűn találkozok különböző gyártók banklámpáival. A kérdés már kezdetek óta a fejemben motoszkál: Miért zöld színű a legtöbb banklámpa burája?

Talán a zöld üvegbúra és a sárgaréz színű fém váz illett legjobban a régi pénzintézetek mahagóni fából faragott íróasztalaihoz. A 19. század végétől a 20. század közepéig a részlet orientált foglakozásokat végző távírászok, könyvelők, számviteli alkalmazottak, egy bizonyos zöld színű szemellenzőt viseltek munkájuk során. Az eszköz lágyította az akkori fényforrások durva fényét, ezzel csökkentve a szemfáradást és hatékonyabbá tette a munkavégzést. Biztosan praktikus volt, de lássuk be nem mutathatott túl jól, ezért talán az elegáns bankárok és más banki alkalmazottak inkább a szép lámpákat választották, melyek zöld burájukkal biztosították a szemellenző előnyeit.

Napjainkra sokféle szín és formaválasztékuknak köszönhetően a banklámpák modern vagy klasszikus irodai környezetben épp úgy szépen mutatnak, mint egy otthoni íróasztalon. A Lampgustaf Bankers termékei léteznek falra szerelhető kivitelben is, így kisebb íróasztalon helytakarékosan használhatóak. A legtöbb banklámpa hagyományos (E14, E27) foglalatú, így a rég megszokott 40 vagy 60W-os izzókkal épp úgy üzemeltethetőek, mint halogén vagy energiatakarékos modern fényforrásokkal.

Használatukat többnyire hagyományos vagy húzókapcsoló könnyíti meg, de egyes termékek esetében (Rabalux Bank2) a lámpatesteket fényerőszabályzóval szerelik.

 

Válogatás

Asztali és fali banklámpa válogatás

 

1. Bankers fali

2. Bankers asztali

3. Anfy

4. Bastia

5. Banker

6. Antique

7. Bank fehér

8. Bank zöld

9. Bank 2

10. Strindberg

 

 

Blog bejegyzés értékelése: