Betöltés...
Keresés

Blog

 • Címlap
  Címlap Itt találod az összes blogbejegyzést.
 • Kategóriák
  Kategóriák Megjeleníti a blogban található kategóriák listáját.
 • Címkék
  Címkék Cimkék listájának megjelenítése, melyek használatban vannak a naplóban.
 • Szerzők
  Szerzők Keress rá a kedvenc bloggeredre.
 • Csoportblogok
  Csoportblogok Találd meg kedvenc blog csoportodat.
 • Bejelentkezés
  Belépés Belépési űrlap

Duplázz asztali lámpákból – frappáns lakberendezési ötletek

Beküldve - - - Élettér
 • Betűméret: Nagyobb Kisebb
 • 1672 megjelenés
 • Felíratkozás frissítésekre
 • Nyomtatás

A jó ötletek megtalálása fontos mindazoknak, akik maguk szeretik szépítgetni otthonuk. A magazinba illő lakásbelsőknek számos apró összetevője van, sok egyéb mellett mérvadó a fény is, ezért most olyan praktikákat hozok, amelyekkel pompássá teheted otthonod és a lakótérben levő általános világítást is gazdagíthatod.

Asztali lámpa – stílus és funkció találkozása
Ha költözöl, felújítasz, vagy akár csak kell egy kis térfrissítéshez támadt kedved, akkor inspirálódj, változtasd át, vagy dobd fel a lakásod néhány egyszerű praktikával. Egy-egy jól elhelyezett világítással azt a problémát is orvosolhatod, ha nincs elegendő fényforrás az otthonodban, ráadásul ez sok esetben nagyobb átalakítás, fúrás faragás, koszolás nélkül megoldható. Ha pedig asztali lámpákból duplázol, akkor valóban különlegeset alkothatsz.
Az asztali fények előnye, hogy funkcionális és hangulatteremtő szerepük is van. A lámpatest kivitelét tekintve pedig komoly díszítőelemként használhatóak a lakberendezésben. A választott asztali lámpád lehet az enteriőr színével megegyező, így lágy keretet adhatsz például egy fali képnek, vagy színben eltérő, így pedig egy élénk fókuszpontot alakíthatsz ki a szobában.

 

duplazz1.jpg

 

A tükör
A kevés fénnyel rendelkező helyiségekbe olykor a szűkös ablakok miatt nem jut be elegendő fény. Van úgy, hogy nagyobb ablak kialakítására is lehetőség van, ám ez mindig nagy és körültekintő munkával jár. Ha nem lehet, vagy nem szívesen vállalkozunk ilyen átalakításra, akkor egy vagy több jól elhelyezett tükrökkel is szokás orvosolni az ilyen jellegű problémát. A tükör erre is jól használható a lakásban, csak úgy, mint abban az esetben, ha egy szűkös teret szeretnénk tágasabbnak láttatni.
Az eddigiekkel ellentétben pedig sok esetben éppen a tágas tér és egy szabadon álló falrész otthonosabbá tétele adja meg a tükör elhelyezésének lehetőségét. Ha van elég hely, akkor falra szerelt tükör alatt érdemes egy konzol asztalt, vagy komódot is elhelyezni, így az akár az előszobában is praktikus bútordarab lehet, amire kulcsokat és egyéb fontos dolgokat is lepakolhatunk. Ha a konzol asztal, vagy komód széle túlnyúlik a tükör szélességén, akkor akár két asztali lámpa is elhelyezhető rajtuk, így az eddig unalmas, üres falrész látványos eleme lesz a térnek. Túlzsúfolni nem érdemes, de egy-két kedves fotó, gyertyatartó, vagy egy váza friss virág, még helyet kaphat itt. Ezt a kialakítást az étkezőben, a hálószobában, vagy a nappaliban is megvalósíthatod.

 

duplazz2.jpg

 

Asztali lámpák és elhelyezés
Az asztali lámpáknak milliónyi kivitele létezik, a magas karcsú vázú típusok mellett a nagyméretű, már- már szoborszerű kerámia, vagy áttetsző üveg felépítésű lámpatestek is megtalálhatók. Formaviláguk mellett agyagösszetételük, színválasztékuk is széleskörű, így nagyon jól illeszthetők az adott enteriőr stílusához, legyen az modern, klasszikus vagy bármi más, biztosan értékes darabjai lesznek a térnek.
A kanapé két oldalán
Elhelyezésüket tekintve a fent már említett - falra függesztett tükör alatt elhelyezett praktika igazán csak a jéghegy csúcsát képezi. Ha a kanapé két oldalán egy-egy lámpa asztalon helyezünk el két mutatós asztali világítást, akkor rövid olvasgatásokhoz is praktikus lehet, ráadásul szép egyensúlyt teremt a szobában.

 

duplazz3.jpg

 

Ülőalkalmatosság közelében
Az ülőalkalmatosság közelében az a megoldás is kedvező, amikor egy konzolasztalt a támla mögé helyezünk és a felületére két asztali lámát rakunk. Ilyenkor akár a nagyobb méretű lámákra is eshet a választás, főleg tágasabb nappalikban az ilyen világítótestek szépen érvényesülnek, fényük pedig kellemes az esti kikapcsolódáshoz. Méretüknek köszönhetően optikailag kicsit képesek elszeparálni a teret és meghittebb környezetet teremteni a nappaliban. (A támla és az asztal magasságát érdemes figyelembe venni)

 

duplazz4.jpg

 

A hálószobában
Az asztali lámpák legjellemzőbb hálószobai helye az, amikor egy francia, vagy dupla ágy két oldalán, az éjjeli szekrényeken, a lámpa asztalokon, vagy kiskomódokon vannak elhelyezve. Szó se róla, így valóban jól használhatóak, szépen keretezve az ágyat jól is mutatnak. Ha pedig fényüknél olvasni is szeretnél esténként, akkor érdemes figyelembe venned azt, hogy a lámpaernyő alja a megfelelő magasságba essen. Ez azt jelenti, hogy ülő helyzetben, hozzávetőlegesen a vállad vonalába, vagy pár centivel a fölé essen, így fénye jobban érvényesül.

 

duplazz5.jpg

 

Otthoni irodában, íróasztalon
Két asztali lámpát az irodában is használhatsz. Az első képen inkább, csak a dekoráció és a háttérfény szerepét töltik be. Nagyon szépen kiemelve a faág szerű faldekorációt, amelyhez abszolút jó választás a lámpák aranyszínű fém váza és fehér textilburája. Ez a két asztali lámpa itt nagymértékben hozzájárul az iroda szépségéhez.
A második képen már az íróasztali elhelyezésen van a hangsúly, praktikus, ha ketten használnak egy nagyobb méretű íróasztalt. Az asztali lámpák elegendő fényt adnak, rövidebb ideig tartó munkákhoz és számítógépezéshez, de komolyabb, hosszabb irodai tevékenységhez, tanuláshoz, már inkább az íróasztali lámpák nyújtanak jó megvilágítást. Ez utóbbiaknak szemkímélő változatuk is van, amelyek egyenletes fényeloszlást biztosítva segítik megelőzni a szem fáradását.

 

duplazz7.jpg

 


Blog bejegyzés értékelése: