Betöltés...
Keresés

Blog

 • Címlap
  Címlap Itt találod az összes blogbejegyzést.
 • Kategóriák
  Kategóriák Megjeleníti a blogban található kategóriák listáját.
 • Címkék
  Címkék Cimkék listájának megjelenítése, melyek használatban vannak a naplóban.
 • Szerzők
  Szerzők Keress rá a kedvenc bloggeredre.
 • Csoportblogok
  Csoportblogok Találd meg kedvenc blog csoportodat.
 • Bejelentkezés
  Belépés Belépési űrlap

Egyszerű eszközből rendszer – A villanykapcsolók fejlődése

Beküldve - - - Világítástechnika
 • Betűméret: Nagyobb Kisebb
 • 319 megjelenés
 • Nyomtatás

Klasszikus vagy modern, hagyományos vagy energiatakarékos, napjainkban már zavarba ejtően széles a fényforrások választéka, szinte nincs is olyan felmerülő igény, amelyre ne lenne megoldás. Az eszközöket működtető, a használathoz elengedhetetlen kapcsolók pedig eddig kicsit kevesebb figyelmet kaptak. Az utóbbi időben azonban valami megváltozott.

Noha a kapcsolók elengedhetetlenek a különböző világítási rendszerek működtetéséhez a tervezők és a gyártók közel sem fordítottak annyi figyelmet ezen eszközök kialakítására, mint a lámpatestekére. Nagyon sokáig csupán néhány szín és néhány forma közül lehetett választani, ha villanykapcsolókról volt szó, nagyon hasonló, szinte egyforma termékekkel találkozhattunk mindenhol. A trend azonban az utóbbi időben megváltozott, a gyártók egyre másra dobják piacra az újabb, innovatívabb kapcsolócsaládokat, a korábbi sivárnak mondható kínálat egyre változatosabb, színesebb.

Az újítások alapvetően három csoportba sorolhatóak: a gyártók a formatervezés, az anyaghasználat, vagy a különböző funkciók beépítésének terén próbálnak egymásra licitálni legújabb termékeik kialakítása során.

 

Különböző formák

A formák és színek kombinálása, a korábban megszokottaknál jóval változatosabb formatervek kialakítása volt az első lépés a kapcsolók megújítása során. Szögletes, lekerekített, domború, kerek, ma már nagyon változatos formákkal találkozhatunk ebben a termékcsoportban is. A kapcsolók szépek és formatervezettek lettek, a stílus és a dizájn elemeivé, eszközeivé váltak. Egy valami azonban közös a kibővült választék minden tagjában: a különböző ívek és élek használata során mindig szem előtt kell tartani a funkcionalitást, a formatervezés semmiképp nem mehet a felhasználhatóság rovására.

 

Változatos anyaghasználat

A kapcsolók megújulásának másik, igen látványos része az anyaghasználat megújulása. A megszokott műanyagok is frissültek, mellettük pedig olyan, ezen a téren eddig nem használt anyagok jelentek meg, mint a fa, a bőr, az üveg, a különféle nemesfémek és a porcelán, sőt, egyes termékeken már kristályokkal is találkozhatunk. Az új, nemes anyagok felhasználásának köszönhetően a kapcsolók a korábbi unalmas, de szükséges elemekből a stílus részévé, annak hangsúlyos elemeivé váltak, olyan kiegészítőkké, amelyeket szívesen helyezünk otthonunk frekventált pontjaira is.

 

Innovatív funkcionalitás

A színek és a formák, a felhasznált anyagok változatossága mellett a gyártók a funkciók skáláját is jelentősen bővítették az utóbbi időben, a kapcsoló ma már jóval többet is jelenthet egy olyan eszköznél, amellyel a lámpát működtetjük. A termékeken előbb megjelentek az irányfények, amelyek a sötétben való tájékozódást segítik, majd a fényerő-szabályozás lehetősége, amellyel nem csak az éppen szükséges fényerőt állíthatjuk be az éppen végzett tevékenységhez igazodva, de jelentős energia-megtakarítást érhetünk el. Szintén a felhasznált energia optimalizálása, a környezet védelme érdekében jelentek meg a jelenlét- vagy mozgásérzékelővel szerelt termékcsaládok és rendszerek. Kényelmi újításként pedig a kapcsolók egy része elhagyta a falat és különféle távirányítókba költözött, ezzel nagyobb szabadságot adva a felhasználóknak.

 

 

A szentesi székhelyű Legrand cég hosszú ideje a kapcsológyártás és -fejlesztés élvonalába tartozik. A jelenlegi kínálat csúcsát a Celiane termékcsalád alkotja, amelynek tagjai a legváltozatosabb színek és formák felhasználásával adnak stílusos, mégis elérhető árú alternatívát a legváltozatosabb műszaki igények kielégítésére is.

A fejlesztés újabb lépcsőjeként a gyártók ma már komplett rendszereket kínálnak, amelyek segítségével a legapróbb részletekig beállíthatjuk és szokásainknak megfelelően személyre szabhatjuk, illetve optimalizálhatjuk otthonunk fényeit és egyéb energia-felhasználási paramétereit. Ezeket az energiahatékony rendszereket vezérelhetjük helyben is, de a kereskedelmi felhasználást követően a lakossági üzletágban is egyre elterjedtebbek a távoli eléréssel is vezérelhető rendszerek.

A kapcsolók tehát igen rövid idő alatt hatalmas fejlődésen mentek keresztül. Nemcsak szebbek és jobbak, mint korábban, de a hagyományos felhasználási módok mellett jóval több lehetőséggel és funkcióval is rendelkeznek, sőt, gyakran már a falon lévő, megszokott helyüket is elhagyták és a telefonunkra, tabletünkre költöztek.

Blog bejegyzés értékelése: