Betöltés...
Keresés

Blog

 • Címlap
  Címlap Itt találod az összes blogbejegyzést.
 • Kategóriák
  Kategóriák Megjeleníti a blogban található kategóriák listáját.
 • Címkék
  Címkék Cimkék listájának megjelenítése, melyek használatban vannak a naplóban.
 • Szerzők
  Szerzők Keress rá a kedvenc bloggeredre.
 • Csoportblogok
  Csoportblogok Találd meg kedvenc blog csoportodat.
 • Bejelentkezés
  Belépés Belépési űrlap

Lakberendezés Feng Shui Szerint

Beküldve - - - Élettér
 • Betűméret: Nagyobb Kisebb
 • 1171 megjelenés
 • Felíratkozás frissítésekre
 • Nyomtatás

A feng shui a térrendezés művészete, mely az energiatér elrendezésével foglalkozik. Egy olyan közel ötezer éves tapasztalaton alapuló tudomány, mely több mint lakberendezési módszer. A feng shui szó jelentése: szél és víz. Ezt az ősi filozófiát nem csak otthonunk belső terein alkalmazhatjuk. Segítségével és egy kis odafigyeléssel az autónkban, a munkahelyünkön, vagy a kertünkben is megteremthetjük a megfelelő energiát (Csi-t) és egyensúlyt.

 

A csi

A csi olyan életenergia, mely a jin és jang ellentétes erők egymásra hatásából és szüntelen mozgásából tevődik össze és válik életenergiává, amely átjárja testünket és egész világunkat. A pozitív és negatív erők együttes hatása energiát hoz létre. A jin és jang teljes ellentétek és mégis kiegyenlítik egymást. Ezek az ellenétes erők állandó mozgásban vannak. A jin és jang szavak ezt a kettősséget jelenítik meg.

„ A zavartalan, csendes víz például jin, a háborgó vízáradat jang. Képzeljünk el egy békésen hömpölygő jin folyót. Amikor sziklák kerülnek az útjába és, azokon átcsap, a víz folyása szilajabb lesz, felgyorsul, vagyis janggá válik. Amikor viszont beleömlik egy tóba, lelassul és újból jin lesz. A jin és jang ellentétes, de kölcsönösen összefüggő fogalmak.”

A csi lélegzetvétellel kerül testünkbe, ha ez nem megfelelő vagy nem áramlik rendesen, megreked szervezetünkben és betegségeket, testi tüneteket is okozhat. A hagyományos kínai orvoslás egyik szakterületeként az akupunktúra 5000 éve foglalkozik a csi zavartalan áramoltatásával. A feng shui is ebben segíthet, helyreállíthatja a tér energiáját és serkentheti, vagy éppen lassíthatja áramlását, hatva ezzel az ott élők szervezetére.

fengshui.png

Feng shui az életünkben

Sokféleképpen éljük hétköznapjaink, munkakörünk lehet stresszes, monoton, unalmas vagy éppen az egyik legjobb dolog az életünkben, ami éltet és amit szeretünk csinálni. Hasonlóképpen van ez az otthonunkkal is.  Vannak, akik nem tudják miért, de igyekeznek a lehető legkevesebb időt saját lakásukban tölteni, de sokak számára az otthon egy olyan, biztonságot és nyugalmat sugárzó hely, ami energiával tölt fel. Nem is gondolnánk, hogy már akár néhány apró kiegészítővel vagy egy kis átrendezéssel kényelmes életteret és a megfelelő energiák áramlását alakíthatjuk ki magunk körül. A feng shui szerinti térrendezés összetett módszer, alkalmazásával javíthatunk életterünkön, de ha mellé nyúlunk árthatunk is vele. Amennyiben nem vagyunk biztosak abban, miként is kellene használnunk, mindenképpen érdemes szakértő segítségét kérni.

 

Feng shui kiegészítők

A Feng shui alkalmaz olyan apró kiegészítőket is, melyek segítenek a megfelelő egyensúly, életenergia megteremtésében, de mindenképpen fontos, hogy ezek elhelyezése és térben való használata előtt is tájékozódjuk vagy kérjük szakember segítségét.

Mielőtt a boltokba rohannánk és bevásárolnánk mindenféle kiegészítőket a legfontosabb otthonunk kitakarítása és egy alapos rendrakás. Ilyenkor előkerülhetnek olyan dolgok, amiket nem szeretünk, nem használunk, rossz érzéssel töltenek el vagy nem jó emlékek jutnak róluk eszünkbe. Ezektől meg kell szabadulnunk, de nem kell a kukába dobnunk őket. Attól még, hogy számunkra nem hasznosak másoknak szükségük lehet rájuk, így elajándékozhatjuk ezeket a tárgyainkat és közben valakinek örömet is szerezhetünk. Azzal, hogy tiszta és olyan környezetet teremtünk magunk körül, amiben mindennek helye van, már tettünk is egy lépést az életenergia áramoltatásának érdekében.

Negatív energiát közvetítenek: az elromlott nem használható műszaki cikkek, törött tárgyak, szúrós vagy éles dolgok, szúrós levelű, elszáradt növények, magasan elhelyezett apró tükrök, hegyes peremű tárgyak bútorok, csöpögő csapok, eldugult lefolyók, kiégett izzók, nyikorgó ajtók, állott levegőjű helyiségek, akadályok, nyitott fürdőszoba ajtó, nyitott wc fedél, csigák, kagylók maradványai stb.

Pozitív energiát közvetítenek: szivárványkristályok, örökmozgók, gyógyító kristályok, kerek vagy szív formájú levelű zöld növények, szélcsengők, csobogók (kivéve a hálószobában elhelyezve).

 

Az 5 elem jelenléte otthonunkban

A csi energiák áramlására a falszínek is hatással lehetnek, az öt alapvető elemhez, amik a természetben megtalálhatóak különböző színek társulnak és ezek jelentéssel is bírnak. Ugyan ez a helyzet a bútorok anyagával, stílusával és a lakástextilek, és dekorációs tárgyak, tárolók anyagával és a világítótestekkel. Minden elemnek társított képzeti vannak, színüket és anyagukat tekintve, melyek a lakberendezésben, az építészetben és a kertekben is megtalálhatóak.

Fa elem:

-          Tájképek, papír, fabútor, oszlopok, papír, burkolat, fák és növények, zöld szín

Föld elem:

-          Agyag, tégla, terrakotta, cement és kő, négyzetek, sárga, narancssárga és barna színek

Fém elem:

-          Minden fém, kupolák, kerek formák, fémtárgyak, ajtódíszek és küszöbök, érmék órák, konyhai edények, fehér, szürke, arany és ezüstszínek

Víz elem:

-          folyók, patakok és tavak, tükör és üveg, kacskaringós minták, szökőkutak, csobogók, medencék, akváriumok, vízfestékek, fekete és kék

Tűz elem:

-          Nap-szimbólumok, háromszögek, vörös szín, ember alkotta anyagok, Napot vagy tüzet ábrázoló képek, gyertyák, világítás és lámpák

 

Fények a Feng Shui szerinti lakberendezésben

Az elsődleges és legfontosabb fény számunkra a természetes napfény. A földi élet és testünk működése is a Nap járásához van igazodva. Napfényre egészségünk megőrzése szempontjából is szükségünk van és otthonunknak is alapvető eleme kell, hogy legyen. Az otthonunkba bejutó világosság azonban nagyban függ az épület elhelyezkedésétől, az ablakok méretétől és függönyök fényáteresztési képességétől. A túl nagy fényözön ellen sötétítő függönyökkel, redőnnyel, vagy hangulatos zsalugáterekkel védekezhetünk. Ezek segítségével kizárhatjuk vagy szűrhetjük a természetes fény bejutását otthonunkba, ha éppen pihenésre vágyunk. Az ablakokon át érkező fény iránya segíthet bútoraink elhelyezésében és tevékenységeink megszervezésében. A világos helységek előnyösen befolyásolják hangulatunkat és jótékonyan hatnak az energia áramlására. Mindezek mellett ne feledkezzünk meg azon területekről sem, ahová nem jut be elegendő természetes fény, vagy közvetlen megvilágítást igényelnek. Ilyen terület lehet otthonunkba a fürdőszoba, a konyhapult körüli rész, a dolgozószoba, a műhely. A megvilágítás elrendezése a lakókra is hatással van. Vigyázzunk, hogy mesterséges fényeink ne legyenek zavaróak. Pihenésre szolgáló helységekben előnyösek lehetnek a fényerő szabályozható világítótestek. A hideg fényű fluoreszkáló fénycsövek nincsenek jó hatással az energia áramoltatására és emellett fényárnyalatai is kedvezőtlenek lehetnek. A sötét sarkokat célszerű felfelé világító fali lámpákkal megvilágítani, így nem csak világosabbá tesszük otthonunk, de a csi áramlását is támogatjuk. Sok esetben szakember segítségével otthonunk előnytelen részeit a megfelelő világítással ellensúlyozhatjuk, lágyíthatjuk. Egy energizáló és hangulatos sólámpa rendkívül jó hatással lehet környezetünkre és segíti kikapcsolódásunk egy stresszes nap után. A feng shui szerinti lakberendezésben csillárok alá nem célszerű ülő vagy fekvő alkalmasságokat helyezni, de ezzel ellentétben az ilyen bútorok mellett a tompa fényű hangulatvilágítások, vagy a felfelé világító állólámpák fénye esztétikus látványt kelt és harmóniát visz nappaliba, hálószobába egyaránt.

 

A gyertyák napjainkban sem csak fontos háztartási kellékek.

A feng shui szerint a gyertyák a tűz elemét képviselik és megmozgatják a megrekedt energiát. Valamint hangulatvilágításként is igen fontosak. Egy gyertyafényes vacsora például megnyugtat egy fárasztó nap után.

Ezoterikus szempontból megközelítve a misztikus égő gyertyáknak olyan energiája van, mely nem csak a környezetünkre, hanem az életünkre is hatással lehet. Léteznek különféle gyertyamágiák, melyeknél a viasz rudacskák színeinek is jelentősége van. Hogy hiszünk-e mindezekben vagy sem, az rajtunk áll. Egy biztos, a gyertyákat az emberiség már közel kétezer éve ismeri. Régi korokban a csillárokon fényforrásként alkalmazták őket. Az idők változnak és biztonsági szempontból jó hír, hogy a korabeli stílust idéző világítótestek, ma már gyertyaláng formájú izzóval üzemeltethetőek, de léteznek olyan csillárok is, melyeknél az izzók mellett valódi gyertyák is helyet kapnak dekorációs elemként.

 

Felhasznált Irodalom:

 A Feng Shui Nagykönyve/Gill Hale-Mark Evans

 

Blog bejegyzés értékelése: