Betöltés...
Keresés

Blog

 • Címlap
  Címlap Itt találod az összes blogbejegyzést.
 • Kategóriák
  Kategóriák Megjeleníti a blogban található kategóriák listáját.
 • Címkék
  Címkék Cimkék listájának megjelenítése, melyek használatban vannak a naplóban.
 • Szerzők
  Szerzők Keress rá a kedvenc bloggeredre.
 • Csoportblogok
  Csoportblogok Találd meg kedvenc blog csoportodat.
 • Bejelentkezés
  Belépés Belépési űrlap

Halloween de miért éppen töklámpás?

Beküldve - - - Friss
 • Betűméret: Nagyobb Kisebb
 • 1216 megjelenés
 • Nyomtatás

A töklámpás szimbóluma az ősi kelta hagyományokból kialakult Halloween-hez köthető. (A keltáknál az ünnep a nyár végét, a hideg évszak eljövetelét és az újévet jelentette.)

Az elsősorban angolszász országokban megtartott ünnep, mára már a világ egyre több részén ismert. Világszerte történő elterjedését főleg a filmiparnak, a képregényeknek, az áruházak egyre növekvő szezonális dekoráció és party kellék kínálatának, valamint az internetes felületeknek köszönheti. A Halloween az angol All Hallow Eve kifejezés rövidítése, mely magyarul Mindenszentek előestéjét jelenti, október 31-én ünneplik és legfőbb jelképe, tradicionális szimbóluma a népszerű töklámpás. A kifaragott, belülről világító tököt több helyen már október első heteiben elkészítik, mint őszi dekorációt. A faragott töklámpás jól mutat kertes házak teraszán, de éttermek, kávézók bejáratánál is előszeretettel használt világító őszi vendégcsalogató. Hazánkban a Halloween egyre népszerűbb, néhány szórakozóhelyen évről-évre készülnek valamilyen Halloween-hez kapcsolódó rendezvénnyel.

De miért éppen töklámpás?

A kivájt, világító tök angol elnevezése „Jack O’Lantern” azaz Lámpás Jack.

Egy Ír legenda szerint, Jack egy részeges kovács volt, akihez egy napon odament az ördög és hívta, tartson vele a pokolba. Ám mielőtt elindulnának, igyanak meg egy italt. Jack nem akart az ördöggel menni és furfangos cselt eszelt ki. Jack megkérte az ördögöt válasszon egy szép almát a fájáról. Az ördög fel is mászott a fára, hogy kiválassza az almát, ekkor Jack egy keresztet rajzolt a fára. Az ördög annyira félt a kereszttől, hogy nem mert lemászni a fáról, így egy ágon kuporodva kérlelte Jack-et engedje le őt. A cselszövő részeges kovács és az ördög addig-addig egyezkedett, mire az ördög megígérte: Ha leengedsz, eltűnök és soha többé nem kísértelek. Jack engedte, hogy az ördög lemásszon a fáról és az nyomban el is tűnt.

Ám amikor Jack meghalt lelke a menny és a pokol között rekedt. A mennyországba részegeskedései és példátlan magatartása miatt nem engedték be, az ördög pedig régi csínytevése miatt haragudott rá és nem fogadta a pokolba. Jack addig kérlelte az ördögöt, hogy legalább egy kis fényt adjon neki, hogy megtalálja a visszautat az élők világába, hogy végül megszánta és egy izzó fadarabot dobott neki a pokol tüzének, örökké izzó parazsából. Jack az izzó fadarabot egy kifaragott takarmányrépa belsejébe tette és ennek a lámpácskának a fényénél bolyong, örökkön örökké a mennyország és a pokol kapuja között.

Ezt a kivájt takarmányrépát az Amerikaiak később sütőtökre cserélték, így lett Jack örökké izzó parázzsal világító, takarmányrépa lámpácskája a népszerű mécsesekkel világító töklámpa.

Sokan úgy gondolják, hogy a Hallowen csak egy giccses külföldről behozott ünnep, vagy inkább marketingfogás, de érdemes tudnunk, hogy ez az egyik legrégibb ünnep, melynek eredete évszázadokra vezethető vissza. Az idők során persze a Halloween-hez kapcsolódó szokások sokat változtak és mára már valóban több üzlet, csak egy kis őszi bevétel növekedést vár a régi kelta eredetű eseménytől. A Halloween-hez egyébként több féle babona is kötődik. A Halloween-kor szokásos almahalászat győztese, a babona szerint elsőként házasodik meg. Ilyenkor egy lavór vízből kell az almákat csakis szájjal kikapkodni. Akinek ez elsőként sikerül, az házasodik először.

Akár kedveljük a Halloween-t, akár nem, a világító töklámpások évről-évre egyre több helyen láthatóak októberben. Jack lámpájának elkészítése jó szórakozás lehet, egy napsütéses délutánon, és a kivájt belsőből finom és egészséges ételek készíthetőek.

 

Blog bejegyzés értékelése: