Betöltés...
Keresés

Blog

 • Címlap
  Címlap Itt találod az összes blogbejegyzést.
 • Kategóriák
  Kategóriák Megjeleníti a blogban található kategóriák listáját.
 • Címkék
  Címkék Cimkék listájának megjelenítése, melyek használatban vannak a naplóban.
 • Szerzők
  Szerzők Keress rá a kedvenc bloggeredre.
 • Csoportblogok
  Csoportblogok Találd meg kedvenc blog csoportodat.
 • Bejelentkezés
  Belépés Belépési űrlap

Hol adhatom le a kiégett fénycsöveket?

Beküldve - - - Tudástár
 • Betűméret: Nagyobb Kisebb
 • 2421 megjelenés
 • Felíratkozás frissítésekre
 • Nyomtatás

Bár a kompakt fénycsövek használatával akár 80%-kal több energiát takaríthatunk meg, mint wolframszálas elődeivel és a CO2 kibocsátást is nagymértékben csökkenthetjük - ez mind jó dolog, ám a környezetvédelem szempontjából csak fél siker. Ha nem gondoskodunk arról, hogy a kiégett fényforrások a megfelelő helyre kerüljenek, vagy ezt figyelmen kívül hagyjuk, veszélyeztethetjük környezetünket.

A kompakt fénycsövek újrahasznosítható anyagokat, beszerelt elektronikát, fényport és kis mennyiségben ugyan, de gáz halmazállapotú higanyt is tartalmaznak. A (fénycsövek, energiatakarékos fénycsövek, kompakt fénycsövek) veszélyes hulladéknak minősülnek és kormányrendelet írja elő gyűjtésüket, ártalmatlanításukat és újrahasznosításukat. Az elhasznált fényforrások visszagyűjtését az Electro-Coord Magyarország Nonprofit Kft. szervezi meg, ennek érdekében az első fontos lépés, amit a lakosság megtehet – az az, hogy a már nem használt fényforrásokat szelektíven gyűjti és környezettudatosan a kijelölt helyeken adja le. Az izzók dobozán és más termékek esetén, többnyire áthúzott kuka szimbólummal jelölik, hogy azok szelektív gyűjtést igénylő elektromos berendezések.

Országos Gyűjtőpontok

Az Electro-Coord Magyarország Nonprofit Kft. weboldalán található kereső egyszerűen, irányítószám megadásával felkínálja az önhöz legközelebb eső, használt fényforrás begyűjtési pontokat, térképpel és címmel. A leadott fényforrásokat az Electro-Coord Magyarország Nonprofit Kft. az országos visszagyűjtő hálózat segítségével eljuttatja a feldolgozókhoz, akik az európai előírásoknak megfelelően feldolgozzák azokat, majd a kinyert anyagok minél nagyobb részben visszakerülnek a termelésbe.

e+e gyűjtő

Miért fontos a fényforráshulladék újrahasznosítása?

A fényforrásokból kinyert műanyag, üveg és fém újrahasznosítható. A felhasználható anyagokat szétválogatják, majd újrahasznosításra tovább adják, így ezek ismét visszakerülnek a termelésbe és hasznosításukkal csökkenthető a Föld egyre szűkülő nyersanyagkészletének kiaknázása. A nem felhasználható, vagy veszélyes anyagokat ártalmatlanítják és a megfelelő, ellenőrzött lerakókba szállítják.

 

Blog bejegyzés értékelése: