Betöltés...
Keresés

Blog

 • Címlap
  Címlap Itt találod az összes blogbejegyzést.
 • Kategóriák
  Kategóriák Megjeleníti a blogban található kategóriák listáját.
 • Címkék
  Címkék Cimkék listájának megjelenítése, melyek használatban vannak a naplóban.
 • Szerzők
  Szerzők Keress rá a kedvenc bloggeredre.
 • Csoportblogok
  Csoportblogok Találd meg kedvenc blog csoportodat.
 • Bejelentkezés
  Belépés Belépési űrlap

Homlokzat világítás – falak kiemelése kültéren

Beküldve - - - Kültér
 • Betűméret: Nagyobb Kisebb
 • 3943 megjelenés
 • Nyomtatás

Épületeink szépsége nappali fényben könnyedén kivehető, ha azonban azt szeretnénk, hogy este vagy éjszaka is teljes díszükben pompázzanak, meg is világíthatjuk azokat. Attól függően, hogy az egész homlokzatot, vagy annak csak egy részét szeretnénk megvilágítani, különböző általános; díszes, díszítő vagy célzott fényt kibocsátó világítási rendszerek közül válogathatunk. A különböző célok eléréséhez különböző megoldások állnak rendelkezésünkre az egyszerűbb, falra szerelhető lámpáktól kezdve a talajba süllyesztett fényforrásokon keresztül a különböző reflektorokig, fényvetőkig. Az alábbiakban azt tekintjük át, hogy a célnak melyik megoldás felel meg leginkább, az egyes rendszereknek mik az erősségei és az esetleges gyengéi.

 

Falra szerelhető lámpák

Talán a leginkább elterjedt, legszélesebb körben alkalmazott megoldás homlokzatok és külső falak megvilágítására, ugyanúgy találkozunk vele közterületeken is, mint magánházak udvarán, kertjében. Ennek oka talán a falra szerelhető rendszerek kiemelkedően jó ár-érték arányában keresendő, illetve abban, hogy mind stílusban, mind árban nagyon széles választék áll rendelkezésre belőlük.

Tökéletes választás, akár nagyobb felület általános, szórtabb fénnyel való megvilágítására, akár célzott fényként egyes részek kiemelésére alkalmaznánk. A falra szerelt lámpák fénye irányulhat felfelé és lefelé egyaránt, vannak közöttük mozgathatóak is, így tényleg csak a fantáziánk szab határt az ilyen világítótestek alkalmazásának. A homlokzatra szerelt reflektorokat kombinálhatjuk mozgásérzékelővel is, így tökéletes fényforrásai lehetnek olyan, jól körülhatárolható, célzott fényt igénylő területeknek is, mint a kapubejáró vagy a garázs előtti rész.

A falra szerelhető rendszerek könnyen kialakíthatóak és szerelhetőek, egyik legnagyobb hátrányuk azonban, hogy időben meg kell tervezni a fényforrások pontos helyét, illetve az azokat tápláló elektromos hálózatot. Természetesen van lehetőség utólagos kiépítésre is, általában kábelcsatorna alkalmazásával, ez azonban a legtöbb esetben nem igazán esztétikus. A kialakítás során érdemes figyelni a lámpák megfelelő magasságba történő felszerelésére, amivel elkerülhetjük a túl alacsonyan lévő, zavaró fényeket, illetve közterületen is vandálbiztosabb lesz a kiépített rendszer.

A fényt a megvilágítandó felülethez közelebb kibocsátó, falra szerelhető rendszerek a korszerű, megfelelő fényerejű, ám mérsékelt energiafogyasztású led-es, vagy halogén izzókkal, ritkább esetben kompakt fénycsövekkel kombinálva a környezet mellett a pénztárcánkra is jó hatással lesznek.

 direkt indirekt világítás

 

Talajba süllyesztett homlokzatmegvilágítás

Főként közterületeken találkozhatunk vele, ahol magasabb épületek, templomok és közintézmények alulról történő megvilágítására használják. A falra szerelhető lámpákhoz hasonlóan falmosó hatású, a fal éleit, egyenetlenségeit kiemelő fény létrehozására alkalmas. Kiemelkedően nagy fényerő jellemzi, aminek hátránya is van: rengeteg energia kell hozzá, az pedig nem olcsó. Alighanem ez az egyik oka annak, hogy ez a megoldás nem olyan elterjedt a magánlakások esetében, mint a falra szerelhető lámpák. Másik hátránya a falra szerelhető fényrendszerekkel szemben, hogy sokkal kevésbé flexibilisebb, a fény iránya csak nagyon kis mértékben változtatható, ezért nagyon fontos a megfelelő méret, foglalat, valamint az épület, a homlokzat magasságához viszonyított fényerősség kiválasztása mellett a megfelelő beszerelés is, amiről korábban már szót ejtettünk a blogon. Alkalmazásához a fentiek miatt a különösen precíz tervezés és a szakember által végzett kivitelezés elengedhetetlen.

Kisebb épületek megvilágítása során a halogén, esetleg a led-es izzók jöhetnek szóba fényforrásként, míg a magasabb épületek esetében a fémhalogén izzók használata az elterjedtebb.

 Talajba építehtő világítás

 

Talajra szerelt reflektor

Ezzel a megoldással főként olyan helyek megvilágításánál találkozhatunk, amelyeket távolabbról, nagyobb erejű fénnyel világítanak meg. Használata olyan zárt és nem forgalmas helyen terjedt el, ahol a fény, vagy maga a lámpa nem zavaró, nem vakít és nincs útban. Létezik azonban a reflektorokból lakossági típus is, amelyek kisebb fényerejű halogén vagy led-es izzóval szereltek. Funkcióját tekintve hasonlít a talajba süllyesztett megoldásokhoz, azonban a nagyobb távolság miatt kevésbé célzott, inkább általános megvilágítást ad az épületeknek, aminek köszönhetően a kisebb falhibák, egyenetlenségek palástolhatóak.

A fixen telepített változatok hátránya, hogy alkalmanként útban lehetnek. Ezt a gyártók azzal küszöbölték ki, hogy már léteznek dugvillával szerelt, leszúrható változatok is, amelyek könnyedén felszedhetőek vagy akár áthelyezhetőek. A hagyományos lámpatestek melegedhetnek, ezért a sérülések elkerülése miatt a kisgyermekes családok esetében célszerű led-es izzókkal alkalmaznunk a reflektorokat.

 Talajra szerelt reflektor

 

Display

A falra és a talajra szerelhető reflektorok kombinációja. A display megvilágítókat a homlokzaton elhelyezett cégtáblák, reklámtáblák, cégérek vagy feliratok kiemelésére, megvilágítására használják. Optimális megoldás, mert távolabb helyezve nagyobb felületet is meg tud világítani a fal felületén, anélkül hogy útban lenne, vagy fénye zavaró lenne, miközben a fény iránya célzott és állítható. A fényforrás tekintetében a halogén és led-es izzók is szóba jöhetnek, így akár éjjel-nappal működő display-t is tudunk takarékosan üzemeltetni.

A rendszerek tehát különbözőek, a választék pedig mind a lámpák stílusát, mind azok árfekvését tekintve igen széles. Ne feledjük azonban, hogy ezek mind kültéri világítótestek, ha tehát azt szeretnénk, hogy hosszan, probléma nélkül használhassuk őket, vásároljunk szakboltban ellenőrzött, garantált minőséget és mindig figyeljünk a megfelelő IP védelemre a termékek csomagolásán.

 Cégtábla megvilágítása

 

 

További inspirációk

Fel - le világító lámpa

Köfal kiemelése fényekkel

Modern homlokzatvilágító

Raktár homlokzat világítása

IP védett Led reflektor

Display lámpa

 

Blog bejegyzés értékelése: