Betöltés...
Keresés

Blog

 • Címlap
  Címlap Itt találod az összes blogbejegyzést.
 • Kategóriák
  Kategóriák Megjeleníti a blogban található kategóriák listáját.
 • Címkék
  Címkék Cimkék listájának megjelenítése, melyek használatban vannak a naplóban.
 • Szerzők
  Szerzők Keress rá a kedvenc bloggeredre.
 • Csoportblogok
  Csoportblogok Találd meg kedvenc blog csoportodat.
 • Bejelentkezés
  Belépés Belépési űrlap

Itt a tavasz, irány a szabadba – kerti világítótestek karbantartása

Beküldve - - - Karbantartás
 • Betűméret: Nagyobb Kisebb
 • 1078 megjelenés
 • Felíratkozás frissítésekre
 • Nyomtatás

Az utóbbi hetekben egyre több jel mutat arra, hogy a télnek vége: korábban és tovább van világos, hétágra süt a nap, melegünk van a vastag kabátokban, sőt a pulóverekben is, ráadásul a március 15-i nemzeti ünnepen is csak a viharos szél jelentett gondot, nem a hófúvás. Itt van tehát a tavasz, kiszabadulunk végre a lakásból, lehet a szabadban, a teraszon, az udvaron, a kertben is programokat szervezni.

Ahhoz azonban, hogy a késő délutáni, esti, vagy akár éjszakába nyúló beszélgetések, borozgatások vagy sütögetések egész tavasszal és nyáron gondtalanul, az alkalomnak és a hangulatunknak megfelelő fényviszonyok között teljenek, érdemes tavasszal, a szezon elején némi időt és energiát szánnunk kültéri fényforrásainkra.

Legelőször is, vizsgáljuk át a kültéri lámpáinkat. Ellenőrizzük, hogy nem okozott-e bennük semmilyen károsodást az elmúlt télen a jegesedés vagy a hó. Nézzük meg, hogy a burák épek, repedésmentesek-e és azt is, hogy látható-e nyoma beázásnak, párásodásnak vagy nedvesedésnek a lámpatestekben. Amennyiben ilyet tapasztalunk, mindenképp érdemes cserélni a lámpatestet, mivel az vagy sérült, vagy pedig nem megfelelő a nedvesség és a különböző fizikai behatások elleni védelme, ezért nem alkalmas a kültéri használatra. A vásárlás során kültéri használatra tervezett fényforrások esetén mindig figyeljünk a lámpatesten és a csomagoláson feltüntetett IP számra, keressük a minél magasabb értéket.

Az átvizsgálást követően végezzük el az alapvető karbantartási munkákat: távolítsuk el a tél során a lámpáinkra lerakódott szennyeződéseket, puha, enyhén nedves vagy tisztítószeres ruhával törölgessük át a lámpatesteket, a burákat, hogy minél nagyobb fényerőt tudjanak kibocsátani. Figyeljünk oda, semmiképp ne használjunk olyan tisztítószert, amellyel összekarcolhatjuk a lámpaburákat vagy a lámpatesteket. Hasonló módon tisztogassuk meg a mozgásérzékelők szenzorait is, hogy azok minél pontosabban működjenek. Mivel egyre hosszabbak a nappalok, érdemes ilyenkor egy kis után állítást is végeznünk rajtuk, hogy a fényviszonyoknak megfelelően működjenek, ne engedjék fölöslegesen kapcsolni a lámpákat. Pár perces művelet az egész és amellett, hogy környezetünkre figyelünk vele, a pénztárcánkra is kedvező hatással lesz.

Kert világítás kültéri állólámpák

Érdemes ilyenkor átgondolni a kültéri világításunk egész rendszerét, esetleg bővíteni vagy módosítani azt, a szezon kezdetén ugyanis a kereskedőknél bőséges a választék különböző talajlámpákból, reflektorokból, fényvetőkből. Ilyenkor érdemes beszerezni néhány solar lámpát is, hogy kihasználjuk a nap adta energiát. Ezek a lámpák ugyanis napelemmel vannak felszerelve, tehát egyáltalán nem használnak áramot, így a legolcsóbb, leginkább környezettudatos alternatívát kínálják a szabadtéri világítás megoldására. Hátrányuk a viszonylag kicsi fényerő, tehát elsősorban dekorációs és tájékozódási fényt bocsátanak ki, ezzel azonban szemben áll az a nagyon előnyös tulajdonságuk, hogy ellentétben a többi világítótesttel, előzetes telepítés, szerelés, villanyszerelő szakember igénybevétele és talajmunka nélkül elhelyezhetőek lényegében bárhová, ahol napsugár éri őket. Szintén alkalmazásuk mellett szól változatosságuk: leszúrható állólámpa, fali lámpa vagy házszám-megvilágító, asztalra vagy a földre helyezhető dekorációs lámpák tömkelege, a gazdag választéknak köszönhetően mindenki megtalálhatja az ízléséhez, stílusához legközelebb állót. Ráadásul az áruk is nagyon kedvező, már néhány ezer forint kifizetésével beszerezhetünk néhány darabot, amelyek garantáltan az udvar vagy a kert díszei lesznek.

Hangulat a kertben

Növények megvilágítása

Ha a fenti karbantartási munkákra áldozunk kora tavasszal egy kis energiát és időt és elvégezzük őket, biztosak lehetünk benne, hogy az estébe nyúló programjaink során semmi nem vonja el figyelmünket a lényegről: a társaságról és a jó hangulatról.

 

Blog bejegyzés értékelése: