Betöltés...
Keresés

Blog

 • Címlap
  Címlap Itt találod az összes blogbejegyzést.
 • Kategóriák
  Kategóriák Megjeleníti a blogban található kategóriák listáját.
 • Címkék
  Címkék Cimkék listájának megjelenítése, melyek használatban vannak a naplóban.
 • Szerzők
  Szerzők Keress rá a kedvenc bloggeredre.
 • Csoportblogok
  Csoportblogok Találd meg kedvenc blog csoportodat.
 • Bejelentkezés
  Belépés Belépési űrlap

Kompakt fénycső, halogén izzó helyett LED - Megéri?

Beküldve - - - Tudástár
 • Betűméret: Nagyobb Kisebb
 • 1919 megjelenés
 • Felíratkozás frissítésekre
 • Nyomtatás

Az utóbbi pár évben az Európai Unióban, így hazánkban is, eltűntek a boltok polcairól a hagyományos izzók, helyükre az energiatakarékos izzók, a kompakt fénycsövek és az egyre nagyobb teret nyerő LED-es fényforrások kerültek. Ezek azonban mind árban, mind élettartamban és színhőmérsékletben eltérnek a hagyományos, mindenki által jól ismert izzóktól. Cikkünkben szeretnénk néhány támpontot nyújtani, hogy mindig az igényeinknek, a felhasználási területnek és pénztárcájuknak leginkább megfelelő izzókat választhassák otthonunkba. A megfelelően kiválasztott fényforrás ugyanis nem csak kíméli a szemet, de kevesebb energiát használ, így a környezet mellett a villanyszámlával is kíméletesebb.

Hogyan működnek?

Mint az közismert, a hagyományos izzókban wolframszál adja a fényt, amelyet vákum vagy különböző nemesgázok vesznek körül. A halogénizzók működési elve hasonló, a különbség annyi, hogy a wolframszálat halogéngáz veszi körül a búrában. Ezzel szemben a LED nem tartalmaz wolframszálat, az ilyen izzókban az elektromos töltéssel rendelkező részecskék áramlásának köszönhetően keletkezik fény. Ennek a technológiának köszönhetően élettartama kimagasló, nincs viszont bemelegedési idejük, mint a kompakt fénycsöveknek, azonnal teljes fényerőt nyújtanak, továbbá jól tűrik a gyakori fel- és lekapcsolást is.

A választásban nagy segítségünkre lehet az izzók csomagolásán kötelezően feltüntetendő energiacímke, amelyen a teljesítmény mellett megtalálhatjuk a fényforrás besorolását is, amit az ABC betűivel jelölnek. Hasonlóan a mosógépekhez vagy a televíziókhoz, az A jelöli a leginkább hatékony, energiatakarékos izzókat, érdemes tehát ezeket választanunk.

A kompakt fénycsövek, halogénizzók és LED-ek csomagolásán további adat az izzó színhőmérséklete, amelyet a gyártók Kelvinben adnak meg. Nagyon fontos, a színhőmérséklet ugyanis befolyásolja az ember hőérzetét és koncentrálóképességét is. 2700-3800 Kelvin körül kezdődnek a megadott adatok, ezek jelölik a meleg fényt. A skála 7500-8000 Kelvinig tart, minél magasabb a feltüntetett érték, az izzó fénye annál hidegebb, kékesebb árnyalatú. A melegebb árnyalatok pihentetőbbek, hangulatosabbak, míg a hidegebb, kékes árnyalatok segítik a koncentrálást és az aktivitást.

 

Az alábbi ábrán egy 8 watt teljesítményű kompakt fénycső energiahatékonysági címke magyarázata látható:

energiacimke.jpg

Hőtermelés, energiafelhasználási hatékonyság

A legnagyobb ellenérv a hagyományos izzók ellen a roppant pazarló energiafelhasználás. Ezek a fényforrások ugyanis a felhasznált energia 95-98 %-át hővé alakították, ami valljuk be, egyáltalán nem hatékony. Ezeknél hatékonyabbak a halogén izzók, ezek ugyanis az izzószálat körülvevő halogéngáz miatt kevesebb hőt adnak le, de nem sokkal, hőleadásuk ugyanis 93 % körüli, ami még mindig távol áll az ideálistól. Érezhetően jobban teljesítenek azonban a kompakt fénycsövek, amelyek a felhasznált energiának 75 %-át használják fel hőtermelésre. Nem rossz eredmény, de van ennél jobb. Ez pedig nem más, mint a LED. Ezek a lámpatestek ugyanis jóval hatékonyabbak az imént felsoroltaknál, hőtermelésük csupán – gyártótól és kiviteltől függően – 5 és 15 % körül szóródik. Ez pedig azt jelenti, hogy a felhasznált energia túlnyomó részét, 85-95 %-át arra használják fel, amire mi is szeretnénk: világításra.

Élettartam

A LED-es fényforrások azonban drágábbak a hagyományosnál, jönnek azonnal az ellenérvek. Ez valóban így van. A pár forintos hagyományos izzók áránál valóban nagyságrendekkel drágábban vásárolhatunk energiatakarékos izzókat, nem szabad azonban megfeledkeznünk arról a jelentéktelennek nem mondható tényről, hogy ezek élettartama is jóval hosszabb hagyományos társaiknál, így mindent összevetve olcsóbbak azoknál. Hogy mennyivel, azt jól bemutatja az alábbi, egy hagyományos 60 Wattos izzó és az azzal teljesítményben megegyező kompakt fénycső és LED adatait összehasonlító táblázat, amely az ELMŰ által megadott adatokat tartalmazza:

 

  Hagyományos izzó Kompakt fénycső LED
Beszerzési ár 150 Ft 1.200 Ft 3.000 Ft
Teljesítmény (Watt)  60 W  11 W  5 W
Élettartam (óra)  1.000 h  8.000 h  20.000 h

Bekerülési költség 20.000 
óra világítási időre vetítve

 20 × 150 Ft = 3.000 Ft  3 × 1.200 Ft = 3.600 Ft  1 X 3.000 Ft = 3.000 Ft
Áramfelhasználás  20.000 h × 0,060 kW = 1.200 kWh  20.000 h × 0,011 kW= 220 kWh  20.000 X 0.005 kW = 100 kW/h

 

A különbség már így is jól látható, ha azonban ezeket az energiafelhasználási adatokat megszorozzuk egy kWh villamos áram aktuális árával, pontos összeget kapunk arról, hogy hosszabb élettartamának és társainál sokkal kevésbé pazarló energiafelhasználásának köszönhetően mennyi lesz a megtakarításunk a LED alkalmazásával.

Vegyünk minőséget!

Természetesen a beszerzési áron tovább is lehet faragni távol-keleti és egyéb, nem ellenőrzött forrásból származó, ennek megfelelően olcsóbb fénycsövek és LED-ek beszerzésével, azonban nem érdemes. Ezek megvásárlásával ugyanis nem csak a garancia, az egyes minőségi kifogások érvényesítése válik lassúvá, nehézkessé, olykor egyenesen lehetetlenné, de a rossz minőségű, zúgó, vibráló fényforrás szemünkre sincs jó hatással. Vásároljunk inkább olyan kereskedőtől, ahol a szigorú minőségi követelményeknek is eleget tevő fényforrások mellett a működő ügyfélszolgálatnak köszönhetően kérdéseinkre válaszokat, hozzáértést és valódi szakértelmet is kapunk.

 

Megtérülési kalkulátor

Az alábbi eszköz segítségével két lépésben kiszámolható, mekkora megtakarítás érhető el - éves szinten - korszerűbb fényforrások használatával.

 

 

 

Blog bejegyzés értékelése: