Betöltés...
Keresés

Blog

 • Címlap
  Címlap Itt találod az összes blogbejegyzést.
 • Kategóriák
  Kategóriák Megjeleníti a blogban található kategóriák listáját.
 • Címkék
  Címkék Cimkék listájának megjelenítése, melyek használatban vannak a naplóban.
 • Szerzők
  Szerzők Keress rá a kedvenc bloggeredre.
 • Csoportblogok
  Csoportblogok Találd meg kedvenc blog csoportodat.
 • Bejelentkezés
  Belépés Belépési űrlap

Kompakt fénycsövek – hasznos tanácsok és tévhitek

Beküldve - - - Tudástár
 • Betűméret: Nagyobb Kisebb
 • 3121 megjelenés
 • Nyomtatás

Kompakt fénycső, más néven CFL izzó (compact fluorescent lamp), vagy nem túl helyesen, közismert nevén energiatakarékos izzó. A kompakt fénycsövek nagy előnye a hosszú élettartam és az energiatakarékosság. Használatukkal akár 80% energiát is megtakaríthatunk a hagyományos izzókhoz képest és csökkenthetjük a CO2 kibocsátást. Az ára többszöröse a wolframszálas elődeihez képest (azonban az élettartama is hosszabb), így többszörösen megtérülő befektetés lehet.

A kompakt fénycső hatékony eszköz a világításban, mivel a magas fényerőhöz alacsony fogyasztás párosul. Használatuk során a felhasznált energia kb. 30 százalékát alakítja hővé, így nem hevül fel, mint wolfram szálas elődje.

A kompakt fénycsövekkel kapcsolatban rengeteg tévhit ismert, de erről majd később…

 

Watt érték helyett lumen?

A kompakt fényforrások esetében a watt érték jelölése már-már inkább csak a teljesítményre utal, azaz, hogy mennyi energia kell az izzó tökéletes működéséhez – mennyit fogyaszt. Még a hagyományos izzóknál egyenes arányosság ált fenn a teljesítmény és a fényerő között, ez a mai modern kompakt izzókra már nem igaz. A watt érték lassan kikopik a használatból és helyette a lumen veszi át a helyét. A lumen meghatározásánál a fényerőre utalnak, melyet fényáramban fejeznek ki. (lm)

A táblázatban szemléltetjük az adott Watt számú hagyományos izzót hozzávetőlegesen milyen fényáramú kompakt izzóval válthatjuk ki:

fenyaram-abra.JPG

 

Gyakori kérdés, hasznos tanács

Vásárlóink gyakran kérdezik: A kiválasztott lámpa foglalata, teljesítménye maximum 40 watt, mekkora kompakt izzóval használhatom? A példa lámpába 40 watt teljesítményű hagyományos fényforrás helyezhető bele, de a kompakt izzóval más a helyzet. Használhatjuk pl. 20 watt teljesítményű kompakttal is, ami teljesítménye egy 100 wattos hagyományos izzóéval megegyező. Itt is érdemes inkább a fényáramot (lumen) szem előtt tartani…

A minőségi izzó kiválasztásához talán az egyik legfontosabb mutató, hogy minél kisebb watt szám mellé minél magasabb lumen érték tartozzon.A színhőmérséklet hatással van hőérzetünkre

A kompakt izzók színhőmérsékletét, az általa okozott színérzetet Kelvin (K) fokban határozzák meg. Az eltérő színhőmérsékletek befolyásolják hőérzetünk. Kelvinben meghatározva a magasabb értékek hidegebb, még az alacsonyabbak melegebb érzetet keltenek. Míg a munkahelyeken gyakrabban használják a hidegebb színhőmérsékleteket, melyek segítik a koncentrációt  -  úgy az otthonunkban érdemes inkább a meleg fények mellett döntenünk, amelyek pihentetően hatnak ránk.

szinhomerseklet.jpg

Színvisszaadás (Ra)

A mesterséges izzólámpák kisebb-nagyobb mértékben eltorzíthatják a természetes színeket. A színvisszaadási indexet 1-100-ig terjedő skálán mérik, a legmagasabb 100-as értékhez a legjobb színhelyesség párosul. Például ha egy 100 Ra színvisszaadású fényforrást választunk, biztos lehetünk benne, hogy az általa megvilágított tárgyak színe teljes mértékben azonos lesz akár csak természetes fénynél. A színvisszaadási index jelölése az Ra.  

 

Várható élettartam

A kompakt fénycsövek élettartamára vonatkozó értéket üzemórában adják meg. Ez az érték tájékozódásul szolgál, hogy az adott fényforrás a használatbavételtől hozzávetőlegesen mennyi ideig használható minőségbeli romlás nélkül. A mai minőségi kompaktok üzemideje 6-12 ezer üzemóra közötti értékben mozog jóval megelőzve ezzel a wolfram szálas elődjét. Ez azt jelenti, hogy átlagos napi 3 órás használat mellett egy-egy fénycső nagyjából 8-9 évig is világít. Természetesen ez az érték nagyban függ a használattól is: a rövid időn belüli le-felkacsolás és a napokig tartó hosszas világítás negatív tényező lehet egy kompakt fénycső élettartamára. A legoptimálisabb, ha egy kapcsolással nagyjából 3-4 órán át működtetjük.

Hasznos:
Nem ajánlott (az élettartamot tekintve) a kompakt fénycsövek használata olyan helyiségekben, ahol csak rövid ideig tartózkodunk (kamra, mosdó) továbbá mozgásérzékelőkkel vezérelt lámpatesteknél, ahol rövid időn belül többször ki-bekapcsolva vannak.Tévhitek

Számos tévhit kering a fénycsövekkel kapcsolatban, amelyek talán a kezdetek-kezdetén még igazak is lehettek, de bátran mondhatjuk, hogy ma már a kompakt fénycsövek a fejlődés csúcsán vannak.

Tévhit a kompaktokkal kapcsolatban, hogy hideg, zord fényűek, ugyanis léteznek melegebb színhőmérsékletűek is, ami kellemes fénnyel világítja be otthonát! Szintén tévhit a CFL izzók esetében, hogy akár 5 percbe is kerülhet, mire az izzók elérik a teljes fényerősséget. A minőségi CFL izzók másodpercek alatt nagy fényerőt biztosítanak! Továbbá nem állja meg a helyét az a kijelentés sem miszerint a kompakt fényforrások ormótlan, nem esztétikus kivitelűek. A gyártók igazodtak a trendekhez, így ma már akár egy kristály csillárba is találunk esztétikus megoldást.Ami nem szól mellette

A pozitív tulajdonságok mellett említsük meg a negatívumokat is. Nagy hátránya, hogy a kompakt fénycsövek nagy többsége nem fényerő szabályozható és sokakban kérdéseket vethet fel az izzók higanytartalma. Tény, hogy kis mértékben ugyan, de tartalmaznak gáz halmazállapotú higanyt. A higany alapesetben, vagy használat közben nem szivároghat az izzóból.Mi a teendő törés esetén? 
 

Az izzó törése esetén maximum 5 milligramm higany kerülhet (sok izzóban a higanytartalom még ennél is kevesebb), ami lényegesen kisebb mennyiség egy régi lázmérő 500 milligrammnyi higanytartalmához képest. Tehát az izzókban lévő mennyiség valóban kicsi. Minden esetre a legjobb, ha tudjuk, mi a teendő a kompakt fénycső törése esetén és elővigyázatosak vagyunk saját, illetve mások egészségét is szem előtt tartva. És ez vonatkozik az elhasznált izzók kezelésére is.

Ha egy ilyen fényforrás összetörik, hagyjuk el és szellőztessük a helységet legalább 20-30 percen keresztül. A törmelék eltakarításához nem szabad porszívót vagy seprűt használni és ügyelni kell, hogy senki ne lélegezze be a port, illetve közvetlenül ne érintkezzen a bőrünkkel.  Az elhasznált vagy törött izzókat nem szabad a szemetesbe dobni. Úgy, mint az elhasznált elemeknél, a fényforrások esetében is gondot kell fordítanunk arra, hogy miután minket kiszolgáltak a megfelelő helyre kerüljenek, megvédve ezzel környezetünket.  Ha az esetleges törés visszatartó erő lenne a kompakt fénycsövek használatától, a törhetetlen külső burával ellátott izzók vásárlása segíthet megelőzni az esetleges higanyszivárgást.

 

 

Blog bejegyzés értékelése: