Betöltés...
Keresés

Blog

 • Címlap
  Címlap Itt találod az összes blogbejegyzést.
 • Kategóriák
  Kategóriák Megjeleníti a blogban található kategóriák listáját.
 • Címkék
  Címkék Cimkék listájának megjelenítése, melyek használatban vannak a naplóban.
 • Szerzők
  Szerzők Keress rá a kedvenc bloggeredre.
 • Csoportblogok
  Csoportblogok Találd meg kedvenc blog csoportodat.
 • Bejelentkezés
  Belépés Belépési űrlap

Lásd megfelelő megvilágításból a dolgokat

Beküldve - - - Világítástechnika
 • Betűméret: Nagyobb Kisebb
 • 670 megjelenés
 • Nyomtatás

A jól megvilágított szoba titka

Egy hagyományosan berendezett szobában a lámpákat mindig is a mennyezetre, vagy az íróasztalra száműzték. Egyrészt praktikai szempontok miatt, hiszen odafent nincs útban senkinek és nagyjából minden sarkot be is világít. A jól megvilágított szoba azonban nem ebben rejlik.

Egy helyiség berendezésénél fontos lépés, hogy eldöntsd, mi is annak a funkciója. Szeretnél egy nappalit, amiben relaxálhatsz, egy dolgozószobát, amiben a feladatra fókuszálhatsz? A megfelelően elhelyezett fényforrások nagy segítséget nyújthatnak ebben!

Nem kell bevilágítanod az egész szobát egyetlen lámpával! A tervezéskor vedd figyelembe, hogy mit szeretnél kiemelni, vagy éppen elrejteni. Használj több lámpát, hogy a fény több rétegben simulhasson a falra, és olvadhasson össze a többivel!

 

világítás sokfélesége

 

 

Érdemes odafigyelni a wattokra is. Az ebédlőben nem akarod úgy érezni magad, mintha egy egész stadion lesné, hogy mikor ragad a fogad közé valami, így maradj kisebb wattnál (60). Ha olvasásra, munkára kell a fény, akkor lehet magasabb is (75-100). Ha egy helyiséget több funkcióval is elláttál, akkor a legjobb megoldás, ha kezelni tudod a fényerőt egy távirányító, vagy egy erre specializálódott kapcsoló segítségével.

Ha mindezt figyelembe vetted, akkor jöhet a konkrét elhelyezés kérdése, azaz: milyen eredményt kapsz, ha lentre, oldalra, vagy valamibe beépítve szeretnéd elhelyezni az izzókat? Ezzel el is érkeztünk a cikk leglényegesebb pontjára!

A fotósok jól tudják, hogy a különböző irányból megvilágított tárgyak más-más eredményt adnak. Ugyanez elmondható a szobára is, hiszen máshogy fog hatni a szoba, ha a fejed fölé helyezed a fényforrást és máshogy, ha a talpad alá. A következő képek segítségével szeretnénk tanácsot adni, ami remélhetőleg hasznodra lesz a döntésnél.

 

1. Hagyományos megvilágítás: fentről

A fentről érkező fény nagy árnyékokat fog létrehozni, így a falra helyezett polcok, szekrények alatt nem érdemes olvasó sarkot kialakítani. Viszont a mennyezeti lámpa a tér nagy részét bevilágítja. Ez egy olyan sürgő-forgó helyiségben, mint a konyha, nagy segítség lehet. A mennyezeten kívül helyezhetsz fej fölé külön lámpákat is az olyan munkaterületeken, mint a konyhapult, vagy a tűzhely. Ez pontosan azt a területet fogja megvilágítani, ahol dolgozni szeretnél. Akkor ajánlatos, ha nem egy bizonyos tárgyat szeretnél kiemelni, hanem a szobát, mint egységet. A felülről falra vetített fény festmények kiemelésére jó!

 

Eglo 93702_orvieto kattints a képre

 

2. Láb alatt lenni nem mindig rossz!

A padlóba szerelt lámpák, melyek az ég felé világítanak, nagyon jók lehetnek a különböző bútorok, szobrok, vagy nagy vázák kihangsúlyozására. A sarokba helyezve külön figyelmet kaphat bármi, amit a fény útjába helyezel, hiszen a falra vetülő fény mintegy keretet ad majd neki. Akár az ágy alá is teheted őket némi hangulatvilágítás kedvéért.

 

világítás alulról

alulról sarokban

led szalag ágy alattkattints a képre

 

3. Oldalsó világítás

Az oldalról megvilágított tárgyak is nagy árnyékot vetnek, de ezt könnyen kiküszöbölheted, ha két oldalról világítasz meg valamit. Lépcsőfokok megvilágításakor egyszerre praktikus és szép megoldás lehet! Így biztosan nem fogsz eltéveszteni egy lépést sem! A fürdőszobában is jó megoldás, ha a tükör előtt állsz. A kétoldali megvilágításban könnyű sminkelni, de a még jobb megoldásért tégy a fejed fölé is egy izzót!

 

világítás oldalról

 

lépcső világítás

 

 

4. Szemből soha!

Talán egyetlen egy hely van, ahol a szemből érkező fény jól jön, ez pedig a színpad. Márpedig a legtöbben nem szeretnék magukat rivaldafényben érezni, ha otthon vannak, és esetleg egy szál pizsama alsóban szeretnének elterülni a kanapén. A sminkeléshez, vagy kozmetikázáshoz sem ajánlott otthon a teljesen szemben elhelyezett fény, hiszen az csak elvakítja az embert. Helyezz a fejed fölé, és oldalra izzókat, így bevilágíthatod az egész arcodat!

 

 

5. Rézsút

Jó megoldás lehet a valamilyen szögben elhelyezett fényforrás is. Elkerülheted vele a nem kívánt árnyékokat például írás közben, de arra is jó, hogy anélkül világíts meg egy területet, hogy az teljesen fényárban úszna. Az ebédlőben kiváló megoldás lehet! Egy nyugodt vacsora közben nem feltétlenül szeretnéd, ha a tányérod fényárban úszna. A rézsút elhelyezett fények elég világosságot adnak ahhoz, hogy lásd, mit eszel, de ne tegyenek nyugtalanná. A mennyezetre szerelt, de különböző irányban elforgatható lámpatesttel rendelkező lámpák kifejezetten jók erre a célra.
Ezeket az alapvető szabályokat, tanácsokat figyelembe véve Te is olyanná varázsolhatod otthonod, mint a lakás magazinokban látható csodás terek. Légy kreatív, és gondolkodj előre! Később már csúnyán hathatnak a visszamaradt kábelek, vagy a konnektor a fal közepén, ahonnan elkerült a szekrény!

 

rézsút fentről

rézsút lentről

rézsút szemből

 

 

Blog bejegyzés értékelése: