Betöltés...
Keresés

Blog

 • Címlap
  Címlap Itt találod az összes blogbejegyzést.
 • Kategóriák
  Kategóriák Megjeleníti a blogban található kategóriák listáját.
 • Címkék
  Címkék Cimkék listájának megjelenítése, melyek használatban vannak a naplóban.
 • Szerzők
  Szerzők Keress rá a kedvenc bloggeredre.
 • Csoportblogok
  Csoportblogok Találd meg kedvenc blog csoportodat.
 • Bejelentkezés
  Belépés Belépési űrlap

Lassan búcsúzhatunk a neontól – érkezik a TLED

Beküldve - - - Tech
 • Betűméret: Nagyobb Kisebb
 • 527 megjelenés
 • Felíratkozás frissítésekre
 • Nyomtatás

Az utóbbi pár évben a neves gyártók, köztük a Philips, LED fényforrásai is pozitív irányba fejlődtek, így energiatakarékos fogyasztásuk mellett minőségi fényt biztosíthatnak az otthoni világítás terén. Az olyan nagy terek megvilágítására, mint a bevásárlóközpontok, gyárak és irodák eddig még nem használtak LED világítást. Így az olcsó kellemetlenül kékesfehér fényt kibocsátó fénycsövek az első számú fényforrásként szolgáltak az ilyen helyeken. Ám a Philips tervezői és mérnökei szerint a TLED- nek köszönhetően ez a világítási megoldás a 2020-as évek végére már idejétmúlttá válik.

 

Mi a TLED?

A TLED a Philips által kifejlesztett, olyan cső formájú LED fényforrás, ami wattonként 200 lumen-nek megfelelő fényt bocsát ki.  Nevét a tube (cső) kezdőbetűjéből kapta.

 philips-tled.jpg

forrás: philips.com

 

Hatékonyság és felhasználás

A TLED nevű fényforrás megközelítőleg kétszer olyan hatékonyan hasznosítja majd a villamos áramot, mint az eddigi legjobb neoncsövek. Az újfajta LED fényforrás prototípusa már elkészült és a Philips már a sorozatgyártást készíti elő, a tervek szerint a termékek 2015-ben piacra is kerülnek majd. A cég arra számít, hogy 2025-ig a fénycsövek felét TLED-re cserélik majd a munkahelyeken.

A TLED valószínűleg többe kerül majd, mint a hagyományos fénycső, de a hatékonyságát és energiafelhasználását tekintve, az ára egy év alatt megtérülhet, üzemeltetetése pedig fele annyiba kerül, mint a neoncsöveké.

Világszerte jelenleg az előállított áram 19 százalékát a világításra fordítjuk, és a fényforrások piacának nagy százalékát a fénycsövek teszik ki. Ha idővel a hagyományos neon-t a TLED váltja fel, csökkenhet az energia felhasználás és ezzel együtt az CO2 kibocsátás is.

Csak az Egyesült Államokban a fénycsövek fogyasztása mintegy 200 terra watt- óra villamos energia évente, amennyiben ezeket a fényforrásokat TLED-re cserélik, az USA villamos energia felhasználása a felére csökkenhet, ami nem csak pénzben mérhető. A teljes átállás mintegy 60 millió tonna CO2 légtérbe kerülését akadályozná meg.

 

Átállás a TLED-re

A jelenlegi használt lámpatestek többségét egy adott fényforrás vagy fényforráscsoport üzemeltetésére tervezték. Arról nincs konkrét információnk, hogy a Philips milyen foglalatokkal szereli majd fel az új fényforrásokat, de sokak számára megnyugtató lehet, hogy a gyártó célja, hogy a TLED csövek kompatibilisek legyenek a korábbi lámpatestekkel.

 

Blog bejegyzés értékelése:
Tagged in: LED