Betöltés...
Keresés

Blog

 • Címlap
  Címlap Itt találod az összes blogbejegyzést.
 • Kategóriák
  Kategóriák Megjeleníti a blogban található kategóriák listáját.
 • Címkék
  Címkék Cimkék listájának megjelenítése, melyek használatban vannak a naplóban.
 • Szerzők
  Szerzők Keress rá a kedvenc bloggeredre.
 • Csoportblogok
  Csoportblogok Találd meg kedvenc blog csoportodat.
 • Bejelentkezés
  Belépés Belépési űrlap

Luxo Jr. a leghíresebb íróasztali lámpa

Beküldve - - - Hírek
 • Betűméret: Nagyobb Kisebb
 • 796 megjelenés
 • Felíratkozás frissítésekre
 • Nyomtatás

Aki már látott Pixar produkciót, annak biztosan feltűnt már, hogy a filmek kezdete előtt megjelenítik a jól ismert PIXAR feliratot és egy kis íróasztali lámpa ugrál be a képbe.

Ki az a kis lámpa a produkciós logóban?

Ő Luxo Jr. a Pixar Animation Studios kabalája és egyben egy 1986-ban készült számítógép animációs-rövidfilm egyik főszereplője is. A mindössze két és fél perces filmet 1986-ban a Pixar Animation Studios első független stúdióként való megalakulását követően készítették.

A rövidfilmben egy nagyobb, idősebb (Luxo) és kisebb, fiatalabb (Luxo Jr.) íróasztali lámpa szerepel.  A két szeretni való karakter sztorija a következő: Először csak Luxo látszódik a filmben és azt sejthetjük, labdázik valakivel. Néhány pillanat elteltével a képbe ugrál Luxo Jr. is és együtt mókáznak tovább. A kicsi egyensúlyozik a labdán, majd hevesen ugrál rajta, amitől az leereszt. A két íróasztali lámpa elkeseredik, de ekkor Luxo Jr. elugrál és egy nagyobb labdát gurít elő… :)

A film nem egyszerűen szórakoztató jelleggel született meg, hanem a Pixar képességit is bemutatta. Technikai szempontból a fény és árnyék szemléltetése volt kiemelkedő, pontosan visszaadva a lámpák mozdulataival járó fény és árnyékvetüléseket és már e célból is tökéletes választásnak tűnik a fényforrások szerepe.

A film Ed Catmull és John Lasseter első animációs munkája. Lassetert egy Norvég lámpagyár a Luxo AS ihlette meg, és a figura is innen kapta nevét. A produkciót a SIGGRAPH számítógépes-technológia kiállításon szerették volna bemutatni, ezért rengeteget dolgoztak rajta és szinte versenyt futottak az idővel. Lasseter egy hálózsákot vitt a munkahelyére, az íróasztala alatt aludt, hogy munkáját már korán reggel kezdhesse. Szorgalma, kitartása és elhivatottsága kifizetődött. A Luxo Jr. elkészült a kiállításra és 1986-ban Oscar díjara is jelölték a legjobb animációs rövidfilm kategóriában.

Luxo Jr. a legtöbb Pixar produkciós logóban feltűnik. Beugrál a felirat elé, kiszemeli az „I” betűt, hevesen ugrándozik rajta, mire az eltűnik – a kis lámpa a helyére áll és búráját a nézők felé fordítja.

http://www.youtube.com/watch?v=Hrnz2pg3YPg

 

 

Blog bejegyzés értékelése: