Betöltés...
Keresés

Blog

 • Címlap
  Címlap Itt találod az összes blogbejegyzést.
 • Kategóriák
  Kategóriák Megjeleníti a blogban található kategóriák listáját.
 • Címkék
  Címkék Cimkék listájának megjelenítése, melyek használatban vannak a naplóban.
 • Szerzők
  Szerzők Keress rá a kedvenc bloggeredre.
 • Csoportblogok
  Csoportblogok Találd meg kedvenc blog csoportodat.
 • Bejelentkezés
  Belépés Belépési űrlap

Modern életvitel loftban, vagy más indusztriális stílusú belső terekben

Beküldve - - - Élettér
 • Betűméret: Nagyobb Kisebb
 • 3120 megjelenés
 • Nyomtatás

Egy nő este a szerelme lakására tart, méretes teherlifttel ér fel az emeletre, amelyből közvetlenül a tágas és sajátos lakótérbe lép, ahol vakolatlan téglafalak, ipari jelleg és az óriási kazettás ablakokon keresztül látható, nyüzsgő nagyváros fényei fogadják. Amerikai filmekben gyakran láthatunk olyan jeleneteket, amelyek egy hatalmas loftban, stúdiólakásban játszódnak. A helyszín több mint egy régi gyárépületben kialakított lakás, a loft egyfajta életérzés, napjainkban jól szituált fiatalok, elfoglalt emberek otthona.

 

Modern kivitelezés, nyers beton födémmel

 

Szükség szülte lakóterek

Az első loft lakások tulajdonképpen már a XIX. századi Párizsban megjelentek. A művészet hirtelen felvirágzásának köszönhetően a városba érkező szobrászok, festők olcsó, de tágas és világos helyeket kerestek, amelyek lakásként, műhelyként és raktárként is funkcionáltak. Az elhagyatott ipari épületek tökéletesen megfeleltek erre a célra.

A második világháború után az olyan amerikai nagyvárosokban is, mint New York és Chicago egyre inkább szükségessé vált a kiüresedett, használaton kívüli, olcsó gyárépületek, üzemcsarnokok kihasználása, amelyeket szintén művészek foglaltak el, néhány esetben illegálisan is. A New York-i SoHo például így alakult tradicionális művésznegyeddé. Idővel a háztömbök alatt éttermek, pub-ok és üzletek nyíltak, így a környék egyre inkább kezdett megújulni. A 70-es években egyre több épületet renováltak és további nagyvárosokban (Boston, Philadelphia, San Francisco, Seattle) is megindult a loft lakások kialakulása. Európában az ilyen jellegű stúdiólakások az utóbbi években váltak divatossá. Loftok alakultak ki például a londoni kikötők kihasználatlanul álló csarnokaiból. Napjainkban már nagyvárosi luxusingatlanoknak számítanak, amit az áruk is tükröz.

 

A loftok legfőbb jellemzői

A tradicionális loft lakások, vagy más néven „tradícionális loftok” kizárólag valódi, öreg ipari épületek lehetnek felújítva, városi környezetben. Legfőbb jellemzőik: nagy, egybefüggő, legalább 120 négyzetméteres alapterület, hatalmas 5-8 méteres belmagasság, nagy méretű ablakok. Hangsúlyosak az eredeti indusztriális jellegek és felületek: a mennyezet alatt szabadon futó csőrendszerek, kábelek, gépészeti elemek, nyersbeton, vakolatlan téglafal, eredeti fa oszlopok és padló. Amennyiben lehetséges, fontos az épület olyan jellegzetes elemeinek megőrzése, mint a tűzlétra vagy a teherlift.

Ezekkel a „tradícionális loftokkal” ellentétben a „új loftok” lehetnek újabb épületek is, kisebb belmagassággal, de a nagy alapterület, a hatalmas ablakfelület és a nyitott tér kínálta sokoldalúság itt is nagyon fontos.

fotó: trendland.com

Beton gerendára függesztett kristály csillár

 

Loft a lakberendezésben

Magyarországon is egyre ismertebb és divatosabb ez az ingatlantípus. Berendezése igen széleskörű lehet, ez azonban semmiképp nem egyenlő azzal, hogy egyszerű vagy olcsó. A felújított ipari épületek jellegzetes elemei mellett szépen megfér a modern, a minimalista, a vintage, az eklektikus, a retro vagy az art deco stílus is, nincs különösebb szabály. A legszebb eredményt és az otthonos légkört a belső tér adottságait és a lakó egyéniségét egyaránt figyelembe véve alakíthatjuk ki. A hatalmas tér lehetőséget nyújt akár nagyobb méretű, kényelmes bútorok vagy különleges dolgok elhelyezésére, mint például egy régi utazóláda (ami méretének köszönhetően akár tárolás céljára is használható), de akár egy zongora, futópad, biliárd- vagy csocsóasztal, netán egy hanyagul a falhoz támasztott kerékpár árulkodhat a lakó kedvenc hobbijáról. A belmagasságnak és az osztatlan térnek köszönhetően a nagyméretű, különleges lámpatestek éppúgy szépen mutatnak, mint a karakteres ipari stílusú társaik. A térbe lógó világítótestek praktikusak az étkezőasztal felett, de a nappali részben is szépen mutatnak. A régi gyárhangulatot idéző felületek, vagy elemek mellett helyet kaphatnak a mindennapi modern életvitelhez szükséges, korszerű konyhai berendezések, és a legmodernebb számítástechnikai és szórakoztató elektronikai eszközök egyaránt, így lesz tökéletes az egyensúly a múlt és a jelen között.

 

Egymás mellé sorolt függesztékek belógatva

 

Ipari stílus átlagos méretű lakásokban

Loftot ugyan nem alakíthatunk ki egy 3. emeleti, 54 négyzetméteres panellakásból, mert az egész egyszerűen nem alkalmas rá, ha viszont szívünk mindenképpen húz a karakteres ipari stílushoz, vagy vannak olyan régi tárgyaink, melyeket szeretnénk méltó helyen elhelyezni otthonunkban, bátran megtehetjük. Egy kis indusztriál felhang nem csak megfér többféle stílus mellett, hanem kifejezetten jól mutathat. Ráadásul éppúgy megvalósítható egy nagyvárosi garzonban, mint egy vidéki kertes házban. Az ipari, indusztriál jellegű lámpatestek főleg fémből készült karakteres darabok, így bármely helyiség fókuszpontjai lehetnek, így kifejezetten illenek a hasonló stílusjegyekkel rendelkező vendéglátóegységekbe, üzletterekbe is. A fémes elemek hidegségét a Lampgustaf Cargo juta vászonból készült termékeivel lágyíthatjuk. A régiségkereskedések, bolhapiacok valódi kincsesbányák, ahol nagyon szép és egyedi bútorokat, kiegészítőket találhatunk, legyen az egy fémből készült ipari öltözőszekrény, vagy egy kopottas falióra. Ha vannak régi, de tökéletesen működő lámpáink, azokat akár a Technolux legújabb dekor izzóival is üzembe helyezhetjük.

 

Válogatás, lámpatestek melyek illenek a loft stílusba:

loftvalogatas.jpg

1. Ekelund függesztett

2. Portland állólámpa

3. Cargo függesztett

4. Autograf függesztett

5. Dallas függesztett

6. Hamois fali lámpa

7. Dour asztali lámpa

8. Factory függesztett

9. Portland függesztett

10. Loft függesztett

11. Garage függesztett

 

 

Blog bejegyzés értékelése: