Betöltés...
Keresés

Blog

 • Címlap
  Címlap Itt találod az összes blogbejegyzést.
 • Kategóriák
  Kategóriák Megjeleníti a blogban található kategóriák listáját.
 • Címkék
  Címkék Cimkék listájának megjelenítése, melyek használatban vannak a naplóban.
 • Szerzők
  Szerzők Keress rá a kedvenc bloggeredre.
 • Csoportblogok
  Csoportblogok Találd meg kedvenc blog csoportodat.
 • Bejelentkezés
  Belépés Belépési űrlap

Mozgásérzékelővel szerelt világítótestek

Beküldve - - - Tudástár
 • Betűméret: Nagyobb Kisebb
 • 6204 megjelenés
 • Nyomtatás

Ha olyan világítási megoldást keresünk, amelynél arra van szükségünk, hogy automatikusan felkapcsolódjanak a fények, két lehetőség közül választhatunk: alkalmazhatunk időkapcsolókat vagy mozgásérzékelőket.

 

Melyiket válasszam?

Az időkapcsolóknak nem csak az az egyik hátránya, hogy egy kapcsolóval működésbe kell hoznunk a lámpákat - ellentétben a mozgásérzékelőkkel, ahol a felkapcsolás automatikusan működik - hanem az is, hogy az előre beállított idő után automatikusan kialszanak fények, így újra fel kell kapcsolnunk azokat, ha esetleg még szükségünk van rá. Mozgásérzékelők felszerelésével elérhetjük, hogy csak ott legyen világítás, ahol a befektetett energia, a kibocsátott fény valóban hasznosul. Hozzá kell persze tenni, hogy a mozgásérzékelővel vezérelt világítás kiépítése, vagy a már meglévő időkapcsolós rendszer cseréje esetén a villanyszámla végösszege a korábbiaknál kevesebb lesz ugyan, de nem jelentősen, továbbá a csere során az új rendszerbe fektetett pénz csak hosszabb idő után fog megtérülni. Elsősorban tehát nem a pénz, hanem az elhasznált energia megtakarításáról beszélhetünk, de ha a kényelmi szempontokat is figyelembe vesszük, akkor érdemes lehet elgondolkodni egy mozgásérzékelős rendszer telepítésén.

 

Ahogy más fényforrások vásárlása előtt, a kültéri mozgásérzékelők beszerzése előtt is érdemes tájékozódnunk és terveznünk, hogy a megvásárolt eszközök ne csak bosszúságot okozzanak, hanem igazán hasznos kiegészítők legyenek. Érdemes tehát még a vásárlás előtt megtudnunk néhány apróságnak tűnő, mégis fontos információt: a kiszemelt fényforrás szenzora milyen szögben és mekkora távolságról érzékel, felszerelhető-e az eszköz sarokra, illetve tartozik-e hozzá plusz kiegészítő elem? Ezek birtokában tudjuk a legpontosabban megtervezni mozgásérzékelős rendszerünket. Az ilyen jellegű kérdéseinkre minden szakboltban vagy komoly webáruházban választ kaphatunk.

 

Nappal nem világít

Segítségünkre lehet a választásban, ha tudjuk, hogy a kültéren elhelyezett mozgásérzékelős lámpák ma már kivétel nélkül alkonykapcsolóval vannak ellátva. Ezek a kapcsolók folyamatosan mérik a lámpatest körül a fényerősséget, amit egy előre beállított értékhez hasonlítanak. Amikor a fényerősség eléri ezt az értéket, az alkonykapcsoló felkapcsolja a világítást. Hajnalban, reggel, amikor a fény mennyisége meghaladja a beállított értéket, az alkonykapcsoló ugyanezen elv alapján, akár azonnal, akár késleltetve megszünteti a világítást. Az alkonykapcsolóval szerelt lámpák tehát nappal tehát egyáltalán nem kapcsolnak be, így egyáltalán nem világítanak fölöslegesen.

 

Infrás érzékelők

Ha igazán korszerű megoldást szeretnénk, válasszunk passzív infrás mozgásérzékelőt! A köznyelvben ezeket mozgásérzékelőnek nevezik, holott csak közvetve érzékelik a mozgást, sőt, valójában a hőt, egészen pontosan annak változását észlelik. Alapesetben a mozgásérzékelő nem fogyaszt energiát, passzívan figyeli a teret, csak akkor lép működésbe, ha a figyelt térben valamilyen hőmérsékletváltozás megy végbe. Előnye az energiatakarékosság mellett leginkább az, hogy például fák, egyéb tárgyak mozgására nem lép működésbe, elkerülve ezzel a bosszantó – és energiapazarló – fölösleges ki-bekapcsolást. További előnyük, hogy több darab elhelyezése esetén nem befolyásolják egymást, így fedésben is felszerelhetőek. Számolni kell ugyanakkor azzal a ténnyel, hogy az infra nem lát át a falakon, növényeken, egyéb szilárd testeken, valamint az üveg is jelentősen csökkenti a működőképességét.

Alapesetben a gyártók által megadott telepítési tervezet szerint ezek az eszközök 2-2,5 méter magasan elhelyezve 8-12 méter távolságig érzékelnek, 120-180, néhány termék esetében pedig 360 fokos szögben. Ezektől az alapadatoktól a fali mozgásérzékelők, illetve a speciálisabb, multifunkciós típusok eltérhetnek.

 

Falra, mennyezetre és sarokra szerelhető mozgásérzékelő

Falra, mennyezetre és sarokra szerelhető mozgásérzékelő

 kattints a képre

 

Inkább kültéren

A mozgásra aktiválódó fényeknek házon belül is jó hasznát vehetjük, azonban a tapasztalatok alapján a kültéri használat az elterjedtebb. A megfelelő helyen elhelyezett mozgásérzékelővel felszerelt lámpatestek megkönnyítik és biztonságosabbá teszik számunkra az esti, éjszakai közlekedést a kapubejáróban, a teraszon, a kertben, vagy akár a kerékpártároló vagy a garázs körül. Egy-egy mozgásérzékelővel felszerelt világítótest a kerítés körül pedig jól láthatóvá teszi azokat az esti látogatókat is, akiket nem mi hívtunk…

 

Fontos a megfelelő égők kiválasztása

Az izzók, fényforrások kiválasztásakor vegyük figyelembe a mozgásérzékelők használatara jellemző tényt, hogy a lámpák sokszor, rövid ideig fognak működni. A gyakori fel- és lekapcsolás miatt nem ajánlatos kompakt fénycsöveket használni, mivel azok élettartama az ilyen típusú használattól drasztikusan lecsökken. Helyettük ajánlott inkább LED-et vagy halogén égőket alkalmazni.

Ha esetleg olyan helyre szeretnénk mozgásérzékelővel ellátott világítást telepíteni, ahol nincsenek meg az ehhez szükséges feltételek, akkor használhatunk 220V-os hálózatot nem igénylő, mozgásérzékelővel ellátott, több kis teljesítményű, nagy fényerejű LED diódát tartalmazó kompakt világítótestet. A LED-ek fényerőssége és világítási időtartama egyaránt szabályozható, attól függően, hogy hová, milyen célra szereljük fel őket.

A mozgásérzékelők kiépítése a szükséges szenzorok miatt plusz költséget jelent tehát, de egyszerre kényelmes megoldás és lehetővé teszi, hogy a legkevesebb energiát használjuk fel világításra.

 

Kültéri mozgásérzékelős lámpák

 

Kültéri mozgásérzékelős lámpák

A képen szereplő termékek: 1. Creek 2. Inox Torch 3. Style 4. Alega 5. Panama 6. Ecomoods 7. Botanic

 

 

Blog bejegyzés értékelése: