Betöltés...
Keresés

Blog

 • Címlap
  Címlap Itt találod az összes blogbejegyzést.
 • Kategóriák
  Kategóriák Megjeleníti a blogban található kategóriák listáját.
 • Címkék
  Címkék Cimkék listájának megjelenítése, melyek használatban vannak a naplóban.
 • Szerzők
  Szerzők Keress rá a kedvenc bloggeredre.
 • Csoportblogok
  Csoportblogok Találd meg kedvenc blog csoportodat.
 • Bejelentkezés
  Belépés Belépési űrlap

Műalkotások kiemelése fényekkel

Beküldve - - - Speciális világítás
 • Betűméret: Nagyobb Kisebb
 • 1055 megjelenés
 • Nyomtatás

A képek megvilágításának nem csak funkcionális, hanem hangulatteremtő szerepe is van. Egy szépen megvilágított falikép fókuszpontja lehet egy hangulatos nappalinak. Emellett megfelelő fénybe burkolva kedvenc képeink kiemelhetőek, hangsúlyossá tehetőek.
Amikor képet, műalkotást szeretnénk fénnyel kiemelni, számos lehetőség közül választhatunk. A megfelelő stílus és méret kiválasztásán kívül fontos a felhasználási terület is. Még a galériákban a satus felfogatás praktikus, addig a nappaliban, folyosón a falra szerelhető változatokat - vagy a mennyezetről történő megvilágítást használjuk. Az utóbbiaknál, a satus fajtákkal ellentétben célszerű, ha előre megtervezett hálózati kialakítás van előkészítve, mert az utólagos nem minden esetben nyújt szép látványt.

Satus megvilágítók, mobilitás - egyszerű alkalmazás

Fotókiállításokon, galériákban manapság egyre kedveltebb a satus felfogatású világítóeszközök használata.  Mivel ezek a típusok egyszerűen felszerelhetőek a bemutatásra tervezett felületre, például a paravánok felső szélére. Használatukhoz előzetes hálózati kialakítást sem szükséges, mivel többségük 1-3 méter vezetékkel rendelkezik, ami egyszerűen a fali konnektorba vagy elosztóba csatlakoztatható. Választáskor figyeljünk a rögzítés átfogó méretére, mely jelzi milyen vastagságú felületre fogatható fel.

satus-vilagitok.jpg


Spot-mennyezeti, letisztult és modern

Ugyan nem túl gyakran alkalmazzák, de a födémről történő megvilágítás teljes mértékben alkalmas képek, fotók kiemelésére. Erre legalkalmasabb, ha süllyesztett illetve a mennyezetre szerelhető spotlámpákat használunk. Ez esetben fontos az eszköz állíthatósága, továbbá a megfelelő erősségű, világítási szögű fényforrás kiválasztása. Figyeljünk a fény beesési szögére és a fénynyaláb erősségére. Annak érdekében, hogy a fény a megfelelő helyre összpontosuljon, illesszünk lencsét az izzók elé. A homokfúvott lencsék segítségével tompíthatóak, vagy megszüntethetőek az éles kontúrvonalak. A mennyezetről történő képmegvilágítás előnyös keskeny közlekedőkben, ahol a fali képmegvilágítók benyúlása zavaró lenne.

mennyezeti.png 

Képmegvilágítók, stílus és forma

Valószínűleg az egyik leggyakrabban használt eszköz, melyet speciálisan képek, fotók illetve festmények megvilágítására terveztek. Képmegvilágító lámpák színben és stílusban is széles választékban elérhetőek, így könnyűszerrel választhatunk a lakásbelsőhöz, vagy a képkerethez leginkább illőt. A felszerelés módja típusonként eltérő lehet, nagyobb - szélesebb képkeretekhez például használhatunk a keretre, vagy a kép mögé rögzíthetőt még egy keskenyebb fotókerettel rendelkező alkotásnál inkább a falra szerelhető megoldások jöhetnek szóba. A kiválasztásnál tartsuk szem előtt: a megvilágítani kívánt alkotás méretét, a világítótest teljesítményét, szeretnénk-e fényerő szabályozni, esetlegesen honnan kívánjuk működtetni.

kepmegvilagito.jpg


Hasznos tanácsok, praktikák

Minden alkotás más-más fényt igényel. Egy olajfestményt érdemes erőteljesebb fénnyel kiemelni, addig egy rajznak vagy akvarellnek kevesebb, lágy megvilágítás is elegendő.

Amennyiben energiatakarékos megoldást szeretnénk, tájékozódjunk, hogy a kiválasztott lámpa üzemeltethető-e energiatakarékos fényforrással, illetve az nem okoz-e kárt a műalkotásban.

Az értékes festmények esetében érdemes a fényforrások elé UV-szűrő lencsét illeszteni, így csökkenthető a képet érő káros UV-sugárzás. Minden műalkotás különbözik, a legjobb eredmény és a hatékony védelem tekintetében ajánlatos szakember véleményét kérni.

Üveggel borított fotók, képek megvilágításánál ügyeljünk a visszatükröződésre. A tükröződés elkerüléséhez hasznos lehet, ha a megvilágításra használt eszköz állítható világítási szöggel rendelkezik. Amennyiben a tükröződést az ablakon át, szemből érkező természetes fény okozza, azt függönnyel tompíthatjuk.

Műalkotásaink megfelelő fényt érdemelnek, otthonunk pedig a megfelelő kép világítására alkalmas lámpatestet. Amennyiben kétsége, kérdése van, kérje szakember tanácsát. A műalkotás érték, ezért felelős megvilágítást igényel.

 

 

Blog bejegyzés értékelése: