Betöltés...
Keresés

Blog

 • Címlap
  Címlap Itt találod az összes blogbejegyzést.
 • Kategóriák
  Kategóriák Megjeleníti a blogban található kategóriák listáját.
 • Címkék
  Címkék Cimkék listájának megjelenítése, melyek használatban vannak a naplóban.
 • Szerzők
  Szerzők Keress rá a kedvenc bloggeredre.
 • Csoportblogok
  Csoportblogok Találd meg kedvenc blog csoportodat.
 • Bejelentkezés
  Belépés Belépési űrlap

Nagyvárosok Fényszennyezése

Beküldve - - - Élettér
 • Betűméret: Nagyobb Kisebb
 • 734 megjelenés
 • Nyomtatás

A fényszennyezés miatt manapság egyre kevésbé látható a gyönyörű, csillagos égbolt. A városok mesterséges fényei: közvilágítás, reklámtáblák, kivilágított épületek fénye miatt nem, vagy alig láthatóak ezek a természeti jelenségek. Az égbolt háttérfényessége drasztikusan csökkenti a szabad szemmel látható csillagok számát. A városok területi terjedése és számuk növekedése miatt egyre nagyobb a fényszennyezés és ez a csillagászati megfigyeléseket is megnehezíti. Nyilvánvalóan a lakott területeknek szükségük van éjszakai világításra, mivel világos helyeken biztonságosabb a közlekedés és nagyobb a közbiztonság is. A zsúfolt nagyvárosok túlzó fényei azonban sokszor komoly fényszennyezést eredményeznek, amik gyakran zavarhatják az ott élő emberek pihenését. Egyes szakemberek szerint szervezetünkben a melatonin (alvási ciklust irányító hormon) csak sötétben termelődik és hiánya alvászavarokat is okozhat.

A fényszennyezés nem csak az emberekre, de az állatokra is hatással van. A szentjánosbogarak párzásakor a hímek nehezen találják meg a nőstények fényjelzéseit és a lámpák fénye sokszor becsapja őket. Sikeres párzásuk nélkül számuk egyre nagyobb mértékben csökken.

Megfigyelések szerint a Földközi-tenger partvidékén éjszaka fészkelő nőstény teknősök inkább a sötétebb helyekre szeretnek tojásokat rakni.  A szintén éjszaka kikelő picinyek tájékozódását pedig a parti fények zavarhatják meg, pedig fontos lenne minél előbb a tengerbe találniuk.

fenyszennyezes.jpg

A fényszennyezés miatt egyre inkább kiemelkedő fontosságú azon területek megőrzése, ahol a csillagos égbolt látványát még nem veszélyeztetik háttérfények. Ezt felismerve több helyen a természetvédelmi területekhez hasonló csillagoségbolt-parkokat létesítenek. Hazánkban elsőként 2006-ban a Zselici Tájvédelmi Körzetben indult ilyen kezdeményezés, majd a Hortobágy is csatlakozott az úgynevezett Sötét Égbolt parkokhoz. Az éjszakai csillagnéző túrákon, akár több ezer csillag is szemmel látható a sötét égbolton. A csillagos égbolt az emberiség kulturális örökségének része, odafigyeléssel és védelmével néhány területen gyönyörű látványa az utókor számára is megőrizhető.

 

Blog bejegyzés értékelése: