Betöltés...
Keresés

Blog

 • Címlap
  Címlap Itt találod az összes blogbejegyzést.
 • Kategóriák
  Kategóriák Megjeleníti a blogban található kategóriák listáját.
 • Címkék
  Címkék Cimkék listájának megjelenítése, melyek használatban vannak a naplóban.
 • Szerzők
  Szerzők Keress rá a kedvenc bloggeredre.
 • Csoportblogok
  Csoportblogok Találd meg kedvenc blog csoportodat.
 • Bejelentkezés
  Belépés Belépési űrlap

Növeld a produktivitást megfelelő világítással!

Beküldve - - - Munkahely
 • Betűméret: Nagyobb Kisebb
 • 314 megjelenés
 • Nyomtatás

Szüleink, nagyszüleink még a neon-lámpa szemet bántó fényénél végezték el a napi nyolc óra munkát, de szerencsére ennek a korszaknak már vége. A modern irodaházakat eleve jó fényviszonyokra, megfelelő megvilágítással tervezik meg, ami barátságosabbá, kímélőbbé teszi a környezetet.

A régi típusú fénytestek egyik legnagyobb hátránya az volt, hogy nagy energiát fogyasztottak, emellett pedig igen rövid volt az élettartamuk, de kérdezd csak meg az akkor dolgozókat! Biztosan nem ezt hoznák fel legnagyobb hátrányként! A neoncsövek semmiben sem emlékeztettek a természetes megvilágításra. Fényük művi volt, és bántotta a szemet. Arról nem is beszélve, hogy a rossz beszerelések miatt sokszor az idegesítő villódzással is meg kellett küzdeniük azoknak, akik egész nap papírkötegek felett görnyedtek. Egyáltalán nem volt otthonos a légkör, ez pedig nyilván meglátszott a munkamorálon és a dolgozók egészségén is. A fejfájás és a rosszabbodó szem mindennapos volt az irodákban, ez pedig rendszeres feszültségekhez vezetett.

 

aziroda1.jpgBár sokszor nem is gondolnánk, de a munkatársak közötti súrlódásokat is okozhatja a rossz megvilágítás. A fényviszonyok ugyanis kihatnak a hangulatodra és természetesen az idegrendszeredre is. Egy természetes fénnyel megvilágított helyiségben dolgozó ember sokkal kevésbé hajlamos arra, hogy mérgében felcsattanjon, vagy hogy összekapjon a mellette ülővel. Egy sötét helyiségben ezzel ellentétben viszont nagy az esély arra, hogy valamilyen erőszakos cselekedet fog történni. Talán visszavezethető mindez az evolúciónkra, hiszen a sötétség veszélyt jelentett!
A régi irodaházakban, közintézményekben sajnos a neon volt a meghatározó, ami pedig nem feltétlenül adott elegendő és jó minőségű fényt ahhoz, hogy nyugodtan lehessen mellette dolgozni. Sok helyen az ablakokat is olyan kicsire tervezték, hogy azon tényleg egy csepp fény sem jutott keresztül, a lámpa pedig éghetett reggeltől estig.

Szerencsére a munkáltatók rájöttek, hogy némi változtatást kell bevezetniük (a munkavállalók enyhe nyomása sokat segített abban, hogy elinduljon a folyamat). Kellemes környezetben könnyebben megy a munka, és ha a dolgozó egészségét nem rontja a rossz megvilágítás, akkor kevesebb napot fog hiányozni.
A modern irodaházakat eleve hatalmas ablakokkal tervezik, hogy a természetes fény könnyen bejuthasson a helyiségekbe. Ez nemcsak a számlákat csökkentette, de a dolgozók megfelelő D vitamin bevitelét is lehetővé tette! A ma használatos fénycsövek energiatakarékosak és kevésbé károsak a szemre.

A lámpatervezők azonban nem elégedtek meg ennyivel, szerettek volna még jobban az irodában gubbasztóknak kedvezni újabb és újabb ötleteikkel. A dolgozó saját kezébe veheti az irányítást és a napszakhoz, munkához legmegfelelőbb beállításokkal növelheti saját produktivitását.

Talán furcsán hangzik, de a fény, felelős bioritmusunkért is, így a fény váltakozásával akár a saját testünket is irányíthatjuk. Érdemes a napszaknak megfelelő világítást beállítani, hogy testünk természetes ritmusában működhessen.

 

Szemkímélő lámpacsalád

Mivel a legtöbb irodában számítógépes munka folyik, külön figyelmet kell szentelni a fényre. A monitorok maguk is világítanak, ebben az esetben pedig a kizárólag függőleges megvilágítás ronthatja a szemet. Szerencsére a lámpatervezők erre is gondoltak és olyan lámpatesteket fejlesztettek ki, melyek kifejezetten a számítógépes munkát segítik elő. Már egy asztali lámpa is javíthat a helyzeten. Figyelj oda, hogy jól világítsd meg a billentyűzeted, de még fontosabb, hogy elkerüld a monitorról a fény-visszatükröződét! Ha emellett papír alapon is dolgozol, akkor a dokumentumokat is külön meg kell világítani, így megóvhatod szemed épségét.

 

aziroda3.gifHa tehát irodában dolgozol, figyelj oda, hogy megfelelő fény vegyen körül! Hidd el, te is szívesebben fogsz úgy munkába menni, hogy tudod, kényelmes, egészséges környezetben fogod tölteni a napodat, még ha a munka nehéz is…

képek

 

Blog bejegyzés értékelése: