Betöltés...
Keresés

Blog

 • Címlap
  Címlap Itt találod az összes blogbejegyzést.
 • Kategóriák
  Kategóriák Megjeleníti a blogban található kategóriák listáját.
 • Címkék
  Címkék Cimkék listájának megjelenítése, melyek használatban vannak a naplóban.
 • Szerzők
  Szerzők Keress rá a kedvenc bloggeredre.
 • Csoportblogok
  Csoportblogok Találd meg kedvenc blog csoportodat.
 • Bejelentkezés
  Belépés Belépési űrlap

OLED világítás – a fény építőkövei

Beküldve - - - Tech
 • Betűméret: Nagyobb Kisebb
 • 889 megjelenés
 • Felíratkozás frissítésekre
 • Nyomtatás

A folyamatos fejlődés világában élve, sokszor a legújabb találmányokat, technológiai megoldásokat is rövid időn belül követheti, vagy felválthatja valami új. Felgyorsult életünk mindennapi részei a különböző, fejlett műszaki cikkek és világraszóló újítások. Ahogyan az Edison elve által megteremtett villanykörték végleg eltűnnek a boltok polcairól és az utolsó, ma még világító darabok is kiégnek, más fényforrások lépnek a helyükre. A LED világítás nagyon sokat fejlődött az utóbbi időben. A különböző féle, minőségi LED fényforrásokkal ma már jól használható általános, kiegészítő vagy színes hangulatvilágítást teremthetünk otthonunkban - és már itt is a világítástechnikai újdonságnak számító OLED, ami korszakalkotó megoldásokat hozhat többek között a szórakoztató elektronikában és az építészetben is.

Mi az OLED?

Az OLED-ek olyan LED-ek, melyek esetében a fénykibocsátásért felelős elektrolumineszcens réteg, egy olyan szerves vegyület, ami elektromos áram hatására fényt bocsát ki. Ez a réteg szerves félvezető anyagból áll és két elektróda között helyezkedik el. Az OLED elnevezés tulajdonképpen egy mozaikszó és az (Organic Light-Emitting Diode) angol szavak kezdőbetűiből ered. Az OLED fényforrások olyan ultra vékony világító lapok, melyek teljes felületükön, egyenletes fényleadást biztosítanak. Lágy szórt fényük nem kápráztat, vastagságuk pedig mindössze csak 1,8 milliméter.

 

Az OLED előnyei és felhasználási területei

Az OLED fényemittáló dióda legnagyobb előnye, hogy nagyon vékony filmrétegben különböző felületekre felvihető, így többek között hordozó felület lehet: az üveg, a hajlékony plexi vagy akár a textil, vagy egy vékony fólia is. A különleges és új világítási anyag kikapcsolt állapotban lehet átlátszó, matt vagy fényvisszaverő. A technológiában rejlő előnyök miatt az OLED-ek felhasználása egyre szélesebb skálán mozog.

Intelligens OLED tükör

- A Philips LivingShapes első látásra talán csak egy nagyfelületű beépített fényforrásnak tűnik, de valójában egy intelligens, érzékelő technológiával ellátott tükör. Érzékeli, ha valaki felé közelít és a megfelelő távolságba érve lekapcsolja a felületbe integrált OLED-eket, így a fényforrás árnyékmentes tükörré változik.

http://www.youtube.com/watch?v=sZ-JUcMvpTo

OLED világítás az autóiparban

- A BASF és Philips fejlesztése az az üvegtető, amely napelemből nyeri az energiát, kikapcsolt állapotban átlátszó, bekapcsolva viszont a beépített OLED-ek egyenletes, szórt fénnyel világítják meg az autó belsejét. Ezt az újdonságot elsőként a Smart Forvision tanulmányautóban mutatták be.

- Az Audi elkezdte kifejleszteni azt a 3D-s OLED hátsólámpát, amely elsőként, úttörő lehet az autóvilágítás terén. Az alkatrész mintapéldányát a Merc és a Kölni Egyetem, valamint a Philips közösen fejlesztette ki. Az OLED világítást hajlított üveg felületekre vitték fel, több integrált világító réteget alkotva. Ezzel az eljárással a lámpa belsejében bonyolultabb alakzatok is megjeleníthetőek, melyek között át lehet látni.

http://www.youtube.com/watch?v=JSYpQu2IQfI

OLED kijelzők a szórakoztató elektronikában

- Kisméretű OLED kijelzőkkel már találkozhattunk digitális kamerákban, mobiltelefonokban. Az új technológia azonban ma már nagyképernyős televíziókban is működik. Az OLED kijelzők előnye, hogy önmegvilágító tulajdonságuk lévén az ilyen képernyők esetén nincs szükség háttérvilágításra, így jóval kisebb energiafogyasztású, vékonyabb és könnyebb képernyők hozhatóak létre az eddigi folyadékkristályos fajtáknál. A közvetlen fénykibocsátásnak köszönhetően a fekete, vagy sötét pixelekhez is jóval kevesebb áramot fogyasztanak és a kontrasztok is jobbak. Az OLED technológia lehetősége továbbá, hogy ívelt kijelzők is létrehozhatóak a még tökéletesebb vizuális élmény eléréséért.

 

OLED a világítástechnikában

A Philips Lumiblade GL 350 OLED panelek már készen állnak, hogy otthonában általános vagy funkcionális világításként működjenek. Formatervezők már különböző területeken dolgoznak az OLED technológiával. Az ultra vékony formát, az egyenletes, szórt fényhatást felismerve idővel az építészetben is olyan dolgok alkothatók, amilyeneket eddig talán csak tudományos-fantasztikus filmekben láthattunk. A jövőben teljesen átlátszó OLED-ekkel integrált ablaküvegek, kikapcsolt állapotban a hagyományos funkcióikat látnák el, bekapcsolva viszont nagy felületű fényforrásként működhetnének. A felületekbe integrált világítás lehetősége határtalan opciókat adhat a világítástervezők és más szakemberek, valamint művészek kezébe.

A Philips LivingSculpture 3D modulrendszere egy olyan termékcsalád, amely egyszerű telepítést és a végtelen variációk elrendezését teszi lehetővé. Ezzel a rendkívül rugalmas, moduláris rendszerrel a fali, vagy a mennyezeti telepítés sem jelent akadályokat. A LivingSculpture OLED rendszerrel Christopher Bauder, a WhiteVOID tervezője egy olyan háromdimenziós fény insallációt alkotott, amelyet iPad-ről vezérelhetünk.

Tény, hogy az új technológia még nem egészen kiforrott, de bátran feltételezhető, hogy az OLED-ek új áttörést hozhatnak a világítástechnikában - és a bennük rejlő lehetőségeknek köszönhetően pedig úgy tekinthetünk rájuk, mint új, jövőbeli fényforrásokra.

 http://www.youtube.com/watch?v=oaymHLcJwj4

Blog bejegyzés értékelése: