Betöltés...
Keresés

Blog

 • Címlap
  Címlap Itt találod az összes blogbejegyzést.
 • Kategóriák
  Kategóriák Megjeleníti a blogban található kategóriák listáját.
 • Címkék
  Címkék Cimkék listájának megjelenítése, melyek használatban vannak a naplóban.
 • Szerzők
  Szerzők Keress rá a kedvenc bloggeredre.
 • Csoportblogok
  Csoportblogok Találd meg kedvenc blog csoportodat.
 • Bejelentkezés
  Belépés Belépési űrlap

Philips fények - korszerű világítás a lakberendezésben

Beküldve - - - Világítástechnika
 • Betűméret: Nagyobb Kisebb
 • 1302 megjelenés
 • Nyomtatás

A lakótér helyes megvilágítása éppen olyan fontos, mint a falszín vagy a bútorok kiválasztása, elrendezése. Sajnos sok esetben tapasztaltam már, hogy az adott helységben egyetlen általános világításra alkalmas lámpatesttel, egy mennyezeti lámpával le is tudják a világítás kérdését, de hiányoznak az adott élethelyzet látási igényeit kielégítő, funkcionális fények. Pedig a fényben rejlő lehetőségekkel, csodát művelhetünk a térben, ezt felismerve erre már egyre inkább nagy hangsúlyt fektetnek az építkezések vagy átalakítások során.

A budapesti Design Hét keretein belül volt szerencsém ellátogatni a törökbálinti Max City-ben rendezett Philips előadásra, ahol „Világítástechnikai alapok lakberendezőknek és belsőépítészeknek címmel” érdekes és hasznos tanácsokat nyújtottak a téma iránt érdeklődőknek. A CRI index mellett azt is megtudhattuk mi is az az OLED és természetesen azt is, hogy a Philips korszerű világítási eszközei minden területen megállják helyüket.

 

Mi is az a CRI index?

A CRI index a színvisszaadást jelöli. A természetes napfény 100-as színvisszaadási indexszel rendelkezik. Fényforrások esetében a CRI index mutatja a termék színvisszaadását, ezt 0-tól - 100-as skálán jelölik. Minél magasabb egy fényforrás CRI értéke annál inkább a természetes napfényhez közelít, tehát a színvisszaadása is jobb.


Izzó színvisszaadása
Színhőmérséklet az enteriőrben

A színhőmérsékletet Kelvin értékben mérik, egy enteriőr kialakításában érdemes ezt is figyelembe venni, hiszen ez alapján tájékozódhatunk egy fényforrás színhőmérsékletéről és tudhatjuk meg azt, hogy a termék meleg fehér (2700-3400), közép fehér (3500-5500), vagy hideg fehér (5500 Kelvin feletti) tartományba esik. Modern berendezés, fémes, üveges felületek esetében a közép fehér, vagy hidegebb fehér fényforrások is alkalmasak. Melegebb, klasszikus enteriőrbe inkább az alacsonyabb kelvin értékű fények illenek.


Izzók színhőmérséklete


Fényáram – lumen

A fényforrások dobozán látható watt szám csak a fogyasztás mértéket jelöli. Az izzó által kibocsátott tényleges fény mennyiséget a lumen (lm) érték jelöli. Kalkulátorunkkal nemcsak a megtakarítást számolhatja ki, hanem segítség lehet a megfelelő fényerejű izzó kiválasztásában is.

 

Watt és lumen táblázat

 


A LED fényforrásoké a jövő?

Az izzólámpa feltalálása óta nem volt ekkora újítás a világítás terén, mint napjainkban. A korszerű Philips LED-ek minőségi világítást nyújtanak, otthona bármely területén. A Philips lámák formatervezését sok esetben az apró integrált LED fényforrások teszik lehetővé, szabad utat engedve a stílus kifejezésére és az egyedi dizájn megteremtésére, olyan lámpatesteket alkotva, amelyeket hagyományos fényforrásokkal képtelenség lenne kivitelezni.

A LED fényforrások UV sugárzásmentes világítást biztosítanak, használatuk még fényérzékeny anyagok közelében is biztonságos, a halogén fényforrásokkal ellentétben nem fakítják ki a különböző anyagokat. E tulajdonságuknak köszönhetően a lakásvilágításon kívül az üzletekben is jól használhatóak. Hosszú élettartamuknak köszönhetően pedig sokáig még a cseréjükkel sem kell bajlódni. Ezen kívül a LED világítás, mint belsőépítészeti elem maximálisan alkalmas a lakás általános megvilágításra, a stílus kifejezésére, egyterű lakások esetében pedig a tér felosztására és funkcionális világításként.

A Philips kültéri LED fényei abszolút ideálisak az építészeti elemek kiemelésére. A kompakt fénycsövekkel szemben a LED-ek még hideg időben is teljes fénymennyiséggel világítanak, nincs bemelegedési idő, nincs kompromisszum, amikor azonnal fényre van szükség az ingatlan környékén, a kertben, a gépkocsibejárón, vagy a bejárati ajtó előtt.

 

Philips innováció


Philips lámpák, funkció és dizájn a lakberendezésben

 

-          A nappali térelválasztása fénnyel is megoldható.

-          Az étkezőben jól jöhet egy erős fényű, de ugyanakkor fényerő-szabályozható lámpatest, így a fény mindig a hangulathoz igazítható.

-          A konyhában a biztonság megteremtésére érdemes törekedni, az előkészületek és főzés közben is fontos az egyenletes fény, pultmegvilágító termékekkel pedig még inkább kialakítható a helyes megvilágítás.

-          A hálószoba kettős funkcióját tekintve az általános világítás mellett fontosak a hangulatfények, használatukkal pihentető kellemes légkör alakítható ki. Ugyanakkor szükség lehet egy olvasó lámpára is, ezekből érdemes az irányított LED fénnyel rendelkező típusokat használni, mert az kevésbé zavaró a másik fél számára.

-          A fürdőszobában mindenképpen érdemes a biztonságos világítás kialakítására törekednünk, vizes, párás, nyirkos helyeken fontos a lámpa megfelelő IP védettsége. A kozmetikázás, borotválkozás során alkalmasabbak a hűvösebb, magasabb kelvin értékű fények. A tükör megvilágításánál a szemből jövő homogén fények praktikusabbak. A tisztálkodáson, szépítkezésen kívül a fürdőszoba a relaxálás helyszíne is. Beépíthető lámpákkal, LED szalagokkal, kellemes világítás alakítható ki.

-          Az eddigiekhez hasonlóan természetesen a gyerekszobából sem hiányozhat egy általános célú mennyezeti világítás, emellett helyet kaphat még egy a lágy fényű éjjeli lámpa is. A Philips Disney termékeket kifejezetten gyerekszobai használatra tervezeték. Az én személyes kedvenceim a SoftPals termékek, amelyek puha gyermekbarát anyagból készülnek, és a LED technológiának köszönhetően abszolút biztonságosak, nem forrósodnak át. Mickey, Minnie, Mike és Sully indukciós töltővel tölthető, hordozható, a gravitációs kapcsolónak köszönhetően pedig billentéssel ki/bekapcsolható. Ezek a kedves figurák garantáltan megdobogtatják a gyerekszíveket.

-          Hosszas olvasás, tanulás vagy munka során, szemünk elfáradhat, és a koncentrációnk is csökkenhet. A Philips íróasztali termékei közül az EyeCare (Szemkímélő) lámpák hideg nappali fénye segíti a koncentráció megtartását és optimális kényelmet biztosít a szem számára. Az egyedi optikának köszönhetően fényeloszlásuk egyenletes, speciálisan a szemfáradás és a káprázás csökkentésére tervezve az EyeCare típusok biztosítják a legtökéletesebb íróasztali fényt.A Philips négy féle stílusban kínál magas minőségű beltéri világítást, amelyeket a következők jellemzik:

Hagyományőrző: meleg színek, lágy természetes formák, amelyeket fa, fémek és natúr textilek felhasználásával hoznak létre.

Kortárs: Igazán népszerű, se nem modern – se nem klasszikus stílus. Természetes, nyugodt és kiegyensúlyozott hangulat megteremtésére. Igazán kifinomult organikus formájú lámpatestek, amelyek a legjobbat hozzák ki otthonából.

Modern: Hűvösebb színek, minimalista és funkcionális. Letisztult geometrikus formájú lámpatestek, üveg és fém használatával párosulva.

Expersszív: Fiatalos, élénk színek és extravagáns megjelenésű termékek.

A helyes megvilágítás kialakításával a lakótér otthonná változtatható. Tekintse meg Philips termékeinket, és használja a 3D nézetet, amely online világítás tervezést tesz lehetővé. Segítségével a választott lámpákat a kiválasztott térbe illesztheti és megtekintheti azok fénysugarát.vilagitas-tervezo.jpg

 Kattints a képre és kezd el a tervezést most!

 

 

Blog bejegyzés értékelése: