Betöltés...
Keresés

Blog

 • Címlap
  Címlap Itt találod az összes blogbejegyzést.
 • Kategóriák
  Kategóriák Megjeleníti a blogban található kategóriák listáját.
 • Címkék
  Címkék Cimkék listájának megjelenítése, melyek használatban vannak a naplóban.
 • Szerzők
  Szerzők Keress rá a kedvenc bloggeredre.
 • Csoportblogok
  Csoportblogok Találd meg kedvenc blog csoportodat.
 • Bejelentkezés
  Belépés Belépési űrlap

Rejtett fények otthonunkban

Beküldve - - - Élettér
 • Betűméret: Nagyobb Kisebb
 • 1022 megjelenés
 • Felíratkozás frissítésekre
 • Nyomtatás

Amíg néhány évvel, évtizeddel ezelőtt egyértelműen a csillárok számítottak a lakások, báltermek, irodák világításának fő eszközéül, addig a mai, modern otthonokban szerepük egy kicsit visszaszorult, illetve megváltozott. Ezt a szerepváltozást pedig a hangulatfények iránti egyre növekvő igény idézte elő. A csillárok és más központi, függesztett fényforrások ugyanis – funkciójuknak megfelelően – csupán a tér központi részét világítják be erős fénnyel, így nem tudtak, nem tudnak diszkrét, intimebb, szórt fényeket létrehozni lakásunkban. A hangulatvilágításhoz tehát más fényforrásokra lesz szükségünk. Lássuk, milyen lehetőségeink vannak!

 

Beépített vagy süllyesztett spotlámpák

A hangulatos fények elérésének legkézenfekvőbb eszköze, melynek használatával a lakás minden helyiségét hangulatosabbá, otthonosabbá tehetjük. Falra szerelt és felületbe süllyesztett változatban egyaránt alkalmazható, a felhasználási módokat pedig tovább növeli, hogy kapható fix, illetve billenthető változatban is. A variációs lehetőségeknek valamint a különböző foglalatoknak köszönhetően a felhasználás módjainak, a kialakítható stílusoknak csupán a képzeletünk – és természetesen a pénztárcánk – szabhat határt: Egy kisebb belmagasságú nappaliban néhány álmennyezetbe épített spotlámpa önmagában is betöltheti a fő fényforrás szerepét, de alkalmazhatjuk kiegészítő lámpaként is. Folyosókon, közlekedőkben alacsonyan elhelyezve irányfényként is funkcionálhat, de a konyha is nagyszerű felhasználási terület lehet, akár  a munkafelület hatékonyabb megvilágítására használjuk, akár hangulati elemként a konyhaszekrénybe építünk be néhány darabot, hogy a legszebb konyhai eszközeinket emeljük ki velük. Mivel ezek a süllyesztett fényforrások nem üzemelnek állandóan és a halogén izzók energiafogyasztása sem eget rengető, használatuk a közérzetünk mellett villanyszámlánkra is kedvező hatással lesz.

Természetesen a spotoknak nemcsak beltéri, de kültéri használatra is alkalmas fajtái szintén léteznek, így segítségükkel hangulatosan megvilágíthatjuk a teraszt, a kertet egyaránt, de sejtelmes fényeket hozhatunk létre akár a kültéri medence vagy jacuzzi körül is.

beepitett.png

Rejtett világítótestek

Az utóbbi időben egyre nagyobb igény mutatkozott a különféle rejtett világítási megoldásokra. Ezek eszközeként eddig a különböző gipszkarton falakba süllyesztett spotlámpák szolgáltak. Eddig.  Egyre inkább elterjedőben vannak ugyanis a különféle ledes izzók és led szalagok, melyek új távlatokat nyitottak a rejtett világítás területén. Használatuk, beépítésük viszonylag egyszerű: a gipszkarton fal vagy álmennyezet, esetleg csupán egy egyszerű díszléc mögé rögzítik a tetszőleges méretű led szalagot, amely ezután a szemek elől elrejtve, diszkréten világítja meg a helyiséget. Mivel ezek a szalagok többféle színben, vagy akár színváltós, kül- és beltéri használatra alkalmassá tevő burkolattal is kaphatóak, beépítésük, felhasználásuk igen sokrétű lehet. Ennek az egyszerű és változatos felhasználásnak, valamint a kiemelkedő energiahatékonyságnak és fényerőnek köszönhetően egyre inkább a led szalagok és a ledes izzók válnak a modern, igényes világítástechnika, de főként a hangulatvilágítás napjainkban legkedveltebb eszközeivé. Olyannyira, hogy használatuk már túlterjeszkedett a lakáson és a házon, és már egyes autógyárak modelljeiben is találkozhatunk ledes izzók segítségével kialakított hangulatfényekkel.

Blog bejegyzés értékelése:
Tagged in: Stílus