Betöltés...
Keresés

Blog

 • Címlap
  Címlap Itt találod az összes blogbejegyzést.
 • Kategóriák
  Kategóriák Megjeleníti a blogban található kategóriák listáját.
 • Címkék
  Címkék Cimkék listájának megjelenítése, melyek használatban vannak a naplóban.
 • Szerzők
  Szerzők Keress rá a kedvenc bloggeredre.
 • Csoportblogok
  Csoportblogok Találd meg kedvenc blog csoportodat.
 • Bejelentkezés
  Belépés Belépési űrlap

Spotlámpa – széleskörű felhasználás

Beküldve - - - Tudástár
 • Betűméret: Nagyobb Kisebb
 • 1648 megjelenés
 • Nyomtatás

Míg korábban szinte csak stúdiókban, színházakban, később az üzletek világításánál találkozhattunk a spotlámpákkal, ahol célzott, irányított fényre volt szükség egy-egy polc vagy árucikk kiemeléséhez, addig napjainkban a spotok egyre elterjedtebbek a lakossági világítás körében is. Ennek oka talán az, hogy manapság a spotlámpa az egyik legsokrétűbb világítási forma. A különböző kiviteleknek köszönhetően a spotok egyaránt jól mutatnak a klasszikus és a modern otthonokban is, hiszen a beépített vagy süllyesztett, a falon kívüli, a sodronyos, esetlege a sínrendszeren található spotlámpák közül biztosan találunk jó néhány olyat, amelyik illeszkedik lakásunk stílusához.

 

Beépítve vagy süllyesztve

A beépíthető spotlámpák igen elterjedtek alacsony belmagasságú lakások általános megvilágítására, de kitűnően alkalmazhatóak konyhaszekrények, konyhapultok és egyéb munkafelületek célzott megvilágításánál is. Ennek oka alighanem a helytakarékos kivitel és a könnyű súly, melynek köszönhetően bátran alkalmazhatóak gipszkarton álmennyezetekbe építve is.

Mielőtt azonban vésőt és kalapácsot ragadva nekiugranánk a falnak, gondoljuk át, milyen célt szeretnénk a beépített spotlámpákkal elérni, ugyanis bizonyos esetekben – főként az átlagosnál alacsonyabb belmagasságú terekben – ezen lámpák fényszórása a kívánatosnál kisebb, ráadásul csak korlátozottan állíthatóak és nem tudjuk őket áthelyezni egyik helyről a másikra.

A falon kívül

Ha állítható, forgatható, billenthető világítótesteket szeretnénk, válasszunk inkább a nem beépíthető, falon kívüli spotlámpák közül. Ezeket elhelyezhetjük a falon vagy akár a mennyezeten is, a nappaliban, a közlekedőben, a dolgozószobában, szinte a lakás minden pontján. Használhatjuk irányfénynek vagy az általános világítás részeként, de az alkalmazásával létrejött célzott fény nagyon jó szolgálatot tehet akkor is, ha egy festmény vagy fénykép megvilágítását szeretnénk biztosítani olyan helyeken, ahol nincs mód képmegvilágító lámpa felszerelésére. Ráadásul nagyon sok több izzóval felszerelt lámpatest kapható az üzletekben, amelyek fényét akár több pontra is irányíthatjuk.

Sodronyos szettek, sínrendszerek

Ha a világítási rendszerünk kellően átgondolt, spotlámpáinkat akár előre gyártott, akár általunk kitalált és kivitelezett sodronyos- vagy sínrendszerekben is alkalmazhatjuk, amelyek a falra vagy mennyezetre szerelve nem csak hatékony és sokoldalúan használható, könnyen bővíthető, de igen mutatós eszközei is a világításnak. Hátrányuk lehet azonban a kissé magasabb áruk, valamint az, hogy ezeket a rendszereket a vásárlás és a felszerelés előtt meg kell tervezni.

Fényforrások

A spotlámpák – legyenek akár a falba süllyesztve, akár a falon kívül – szinte minden fényforrással használhatóak, de a legelterjedtebbek talán a halogén és a led, ritkábban a kompakt izzóval szerelt kivitelek. Ha valóban erős, éles fényre van szükségünk, a halogén a legmegfelelőbb, ha azonban sokat használjuk a spotlámpát és fontos számunkra az energiatakarékos működés, valamint gyengébb célzott fény is elegendő, válasszuk inkább a ledet. Ezek fényerejét ráadásul egyes lámpatípusoknál szabályozhatjuk is. A halogén és led izzók esetében egy-egy fényforrás többféle fényszórási szöggel, illetve teljesítménnyel rendelkezhet. Köztes megoldásként alkalmazhatóak a kompakt izzókkal szerelt spotlámpák, ezek hátránya azonban az, hogy fényük alig-alig tompítható.

A spotlámpák felhasználási köre és a választék ugyan bőséges, de ha tudjuk, mire van szükségünk és jól átgondoljuk világítási rendszerünket, hamar megtaláljuk az igényeinknek leginkább megfelelő spotlámpát vagy spotrendszert.

Blog bejegyzés értékelése: