Betöltés...
Keresés

Blog

 • Címlap
  Címlap Itt találod az összes blogbejegyzést.
 • Kategóriák
  Kategóriák Megjeleníti a blogban található kategóriák listáját.
 • Címkék
  Címkék Cimkék listájának megjelenítése, melyek használatban vannak a naplóban.
 • Szerzők
  Szerzők Keress rá a kedvenc bloggeredre.
 • Csoportblogok
  Csoportblogok Találd meg kedvenc blog csoportodat.
 • Bejelentkezés
  Belépés Belépési űrlap

Taposólámpa elhelyezése a kertben

Beküldve - - - Tudástár
 • Betűméret: Nagyobb Kisebb
 • 3835 megjelenés
 • Felíratkozás frissítésekre
 • Nyomtatás

A járófelületekbe süllyesztett lámpákkal, más néven taposólámpákkal leggyakrabban a köztereken, parkokban találkozhatunk, ahol a talajba épített világítótestek olyan gyakorlati előnyei hasznosulnak, mint a helytakarékosság, a balesetvédelem vagy a vandálbiztosság, a nehéz rongálhatóság, amelyek mellett egyedi, a föld felőli megvilágítást adnak. Ezt a megoldást minden előnyével együtt könnyen átemelhetjük saját külterületeinkre is.

 

Nem csak közterületen

Bátran alkalmazhatjuk ezt a módszert saját udvarunkban, kertünkben, ahol használhatjuk autófelhajtók, járdák szegélye mellett, megkönnyítve az éjszakai közlekedést, tájékozódást, de fényárba boríthatunk a kertben fákat, egyéb növényeket, vagy akár egy díszes kerítést, esetleg a házfalat is. Otthoni felhasználás esetén is élvezhetjük a talajlámpák számos előnyét. Helytakarékos megoldás, nagyban megkönnyítheti például a fűnyírást, valamint igen esztétikus, mivel amellett, hogy lentről felfelé szórja a fényt, nappal teljes mértékben láthatatlan.


Kellő körültekintéssel

Ha úgy döntünk, hogy talajba süllyesztett világítást alakítunk ki a ház körül, akkor az alkalmazandó izzókat kellő körültekintéssel, a világítás funkciója szerint válasszuk ki. Ha csak a járdát vagy a kapubejárót akarjuk éjszaka kivilágítani, akkor elég, ha kisebb teljesítményű LED fényforrásokat használunk, amelyek amellett, hogy kevés energiát fogyasztanak, egyben hosszú élettartamúak is. Ha viszont a kerti növényzetet, falakat szeretnénk kivilágítani, akkor érdemes nagyobb fényerejű, fémhalogén izzókat választani.

A lámpák kiválasztásakor figyelembe kell vennünk, hogy ezek a kültéren használt elektromos eszközök ki lesznek téve az időjárás viszontagságainak, ezért minimum IP 67-es vagy magasabb védelemmel ellátott világítótesteket válasszunk.

Mit jelent az IP védelem?

Az IP az elektronikus szerkezet behatolás elleni védelmét jelenti. A rövidítés után álló első számjegy a szilárd testek, míg a második számjegy a vízzel szembeni védelmet mutatja. A maximális védettség az IP 68. Tudj meg többet az IP védettségről

A kert felásása és a szerelés megkezdése előtt mérjük fel a terület adottságait, pontosan határozzuk meg, hogy a talajban hová szeretnénk építeni a világítótesteket, mert azokat később már nem mozdíthatjuk el. Az izzók dőlésszögét később ugyan módosíthatjuk, de azt is csak csekély mértékben és csak bizonyos modellek esetében. Az alacsonyan fekvő területeken, ahol egy nagyobb eső után megáll a víz, nem ajánlott ezt a megoldást alkalmazni. Az áramellátás esetében kérjük villanyszerelő szakember segítségét! A járófelületbe süllyesztett lámpáknál megszokott, hogy a szerelődoboz az eszköztől függetlenül, az alatt helyezkedik el a földben. Ezt a dobozt betonozással kell a földben rögzíteni, alatta pedig egy kavicsréteget kell kialakítani, amely elengedhetetlen a későbbi vízelvezetéshez. A taposólámpákat csak a vízmentes kötés előkészítése után rögzítsük a földbe ágyazott szerelődobozba.

 

Beépítési útmutató

Beépítési útmutató

 

Csak szakszerűen!

Fontos, hogy mindig vegyük igénybe szakember segítségét, valamint az általunk felszerelni kívánt világítótest gyártójának a termék használatával kapcsolatos ajánlásait. A szakszerűtlen üzembe helyezés következtében a világítótestek károsodhatnak, esetleg tönkremehetnek, valamint a gyártó által biztosított garancia is érvényét veszítheti. Mivel a talajszinten elhelyezkedő szerkezetek üvegburkolata a normál használat és az időjárási tényezők következtében könnyen koszolódhat, a szabályszerű beüzemelés mellett ne felejtkezzünk meg a már működő lámpák, különösen azok lencséinek karbantartásáról, sártól, avartól, egyéb szennyeződésektől való megtisztításáról sem.


Reflektor mint alternatíva?

Abban az esetben, ha nem szeretnénk véglegesen egy helyre telepíteni a lámpákat vagy komoly ásásba, földmunkába kezdeni az udvaron, érdemes elgondolkodnunk a talajba szúrható kisebb reflektorok használatán. Ezek a lámpák, ha megfelelő hosszúságú kábelekkel szereljük őket, könnyedén áthelyezhetők, ráadásul olcsóbbak is mint a talajba épített társaik. Hátrányuk, hogy ezek a kis méretű reflektorok kiállnak a földből, ezért sokkal sérülékenyebbek, valamint közel sem olyan helytakarékosak mint a földbe szerelt lámpatestek, ráadásul fűnyíráskor útban lehetnek vagy egy rossz manőver esetén könnyen rátolathatunk az autóval.

Ha a leszúrható reflektorok vagy a talajba süllyesztett taposólámpák mellett döntünk, hogy a kerti világítás szerepét betöltsék, akkor a helyes üzembe helyezés és a megfelelő karbantartás esetében egy tökéletesen működő, a feladatát kiválóan ellátó kültéri világítási rendszert alakíthatunk ki, amely általános kültéri és dekorációs világításnak egyaránt tökéletes.

 taposolampak.png

 

 

Blog bejegyzés értékelése: