Betöltés...
Keresés

Blog

 • Címlap
  Címlap Itt találod az összes blogbejegyzést.
 • Kategóriák
  Kategóriák Megjeleníti a blogban található kategóriák listáját.
 • Címkék
  Címkék Cimkék listájának megjelenítése, melyek használatban vannak a naplóban.
 • Szerzők
  Szerzők Keress rá a kedvenc bloggeredre.
 • Csoportblogok
  Csoportblogok Találd meg kedvenc blog csoportodat.
 • Bejelentkezés
  Belépés Belépési űrlap

Tiffany lámpák avagy – csodásan ragyogó színezett üvegek

Beküldve - - - Élettér
 • Betűméret: Nagyobb Kisebb
 • 1103 megjelenés
 • Nyomtatás

Vannak, akik szerint a Tiffanyi lámpák csak a klasszikus és rusztikus stílusú belső terekben mutatnak jól. Bár tény, hogy az említett két stílusba rendkívül jól illenek, én azért nagyobb teret adnék nekik és nem skatulyáznám be őket. Szerintem az élénk színvilágú darabok kifejezetten szépen kiemelkednek a natúr falszínű és letisztult vonalvezetésű fa bútorokkal berendezett étkezőben, vagy nappaliban – főleg, ha egy családon belül többféle lámpatest is visszaköszön az adott térben. Mintázatukra az egyszerűség és az összetett motívumok egyaránt jellemzőek és színválasztékuk is igen sokféle lehet a natúrtól az élénkig.

Hasznos tanácsok

Használat közben a fényforrás belülről világítja meg a burát, így a sötétebb színű üveg esetén a fényáteresztés kisebb mértékű lehet. Ahhoz, hogy az ólomüveg búra színei életre keljenek szükségünk van a megfelelő megvilágításra. A fényforrás kiválasztásakor érdemes figyelembe vennünk az izzó formáját és fényszórását. Tiffany termékekbe nem ajánlottak a LED-es, vagy irányított fényű spotos izzók. A lámpák (E14, E27) foglalatúak, így egy hagyományos gömb formájú vagy egy energiatakarékos kompakt fényforrás jó választás lehet. A nagyobb burával rendelkező lámpatesteket úgy tervezik, hogy azok akár két, három darab izzóval is üzemeltethetőek legyenek a megfelelő fényerő érdekében.

A mennyezeti lámpák, függesztékek esetében fontos szempont lehet a súly is. Mérettől függően a Tiffany burák súlya több kiló is lehet és nem biztos, hogy ezt a gipszkarton és egyéb gyengébb mennyezetek képesek megtartani.

Az asztali vagy állólámpák fém vázát általában a bronzszín és a klasszikus kivitel jellemzi. Ezek a termékek többnyire vezetéken elhelyezett kapcsolóval is szereltek, mely megkönnyíti használatukat. Elhelyezésüket tekintve figyeljünk, a stabilitásra. Ha véletlenül eldőlnek, akkor az ólomüveg bura nagy eséllyel sérül.

 Tiffany lámpatest

Történet

A lámpák Louis Comfort Tiffany nevéhez fűződnek. Louis 1848-ban Charles Louis Tiffany fiaként látta meg a napvilágot - apja nem mellékesen New York egyik leghíresebb ékszerész cégének a Tiffany & Co.-nak a tulajdonosa volt. Már fiatalként a festészet és a díszítő hatású művészetek érdekelték és a Brooklyni  Heidt üveggyárban üvegfestést is tanult. Egyénileg kísérletezett többféle üveg „összefoltozásával”.

A folyékony üveget Tiffany különböző színezékekkel keverte, így megszülettek a csodásan ragyogó színezett üvegek, ezt 1880-ban szabadalmaztatta is. 1892-ben megalapította a Tiffany Glass and Decorating Company-t. A cég üvegmozaikok és üvegablakok készítésére specializálódott.

Tiffany nem csak korának egyik leghíresebb festője volt, hanem a világ egyik legkeresettebb művészének is számított. A Tiffany technika feltalálásával új lehetőségeket adott az ólomüvegezésnek. Az üvegek széleit sárgaréz szalaggal vonták be, melyeket az illesztéseknél összeforrasztottak. A forrasztó anyag alacsony olvadáspontú ón vagy cink volt, ami hozzátapadt a rézhez, ez lehetővé tette az üvegdarabok összeillesztését. Ez a technika lehetőséget adott íveltebb és kisebb felületek létrehozására, így születtek meg a jól ismert Tiffany lámpák.

 

Blog bejegyzés értékelése: