Betöltés...
Keresés

Blog

 • Címlap
  Címlap Itt találod az összes blogbejegyzést.
 • Kategóriák
  Kategóriák Megjeleníti a blogban található kategóriák listáját.
 • Címkék
  Címkék Cimkék listájának megjelenítése, melyek használatban vannak a naplóban.
 • Szerzők
  Szerzők Keress rá a kedvenc bloggeredre.
 • Csoportblogok
  Csoportblogok Találd meg kedvenc blog csoportodat.
 • Bejelentkezés
  Belépés Belépési űrlap

Tipp:hogyan rendezd be rönkházad.

Beküldve - - - Lakberendezés
 • Betűméret: Nagyobb Kisebb
 • 1504 megjelenés
 • Nyomtatás

Az ősz beköszöntével, még inkább vágyunk a természetbe. Energiával tölt fel egy séta az erdőben, miközben a nyáron még zöldellő növényzet lassan az évszaknak megfelelő sárgás barnás szín, ezernyi árnyalatba burkolózik. Kellemes a pihenés egy erdei faház teraszán, ahol a jóleső délutáni napsütés kényezteti lelkünk. A rönkházakról kisebb, nagyobb faházak jutnak eszünkbe az erő rejtekén. Ezek az ingatlanok olyasféle nyugalmat közvetítenek, amiről sokan csak álmodozunk, miközben mindennapi teendőinket intézzük a város forgatagában.
A természet közelsége pedig rendkívül fontos, így sokan - köztük lehet, hogy te is - arra vágysz, hogy egy valódi fából készült otthon keretein belül töltsd a mindennapjaid. Ha így érzel, akkor van egy jó hírünk, hiszen a rönkházak az utóbbi időben hódító útjukra indultak, lássuk mit érdemes tudni róluk.

 

A fa, mint építőanyag

Mivel fa az egyik legrégebbi építőanyag, ezért az organikus mivoltából adódóan a legtermészetesebb megoldások egyike. Azonban a fa, mint építőanyag rendkívül kényes, ezért kitermelés után feltétlenül fontos, hogy óvva legyen. A kéreg eltávolítása után a rönköket gomba, rovar és penészkezeléssel látják el, ezzel szolgálva a fa, mint alapanyag védelmét. Hiszen ezek a megoldások, mint a célt szolgálják, hogy te minél előbb beköltözhess újszerűen szólva bio-házadba. Azonban itt jogosan merül fel a kérdés: milyen legyen egy fából készült ház berendezése, mi passzol a legjobban a rönkház enteriőrbe? A fa alapanyagból készült házak esetében is elsődleges szempont az egyediség ám, mivel a rönkházak igazi hazája a Sziklás hegység környéke, ezért adva van a téma: western hangulat vagy egy kicsit nőiesebb vizekre evezve: a Provence-i lakberendezés.

 ronkhaz1.jpg

 

A rönkházak berendezése

Ha rönkház építésén gondolkozol, fontos, hogy tudd a berendezés során is be kell majd tartanod néhány alapszabályt. Ugyanis ebben a stílusban berendezett otthonok alapvető lényege a természetesség, így gyakran előtérbe kerül a kő, fa vagy bőr alkalmazása. A berendezési tárgyak sok esetben régi, megunt vagy antikolt bútorok, amelyek a terek nagy belmagasságánál fogva akár nagyobb darabok is lehetnek. A masszív bútorok ráadásul csodálatos elemei lehetnek a rönkházak enteriőrjének, ugyanis remekül kiegészítik egymást a falakat adó farönkökkel. A rönkházak esetében nem egyedi, ha a nappali és a konyha, étkező kombináció egy légtérbe kerül, ennek a megoldásnak köszönhetően ugyanis a lakás optikailag még nagyobbnak tűnik. A stílus imádja a tágas tereket, a nagy ablakokat, melyek mögött jó esetben csodás kilátás húzódik meg. Ha pedig valódi western hangulatot szeretnél megteremteni otthonod keretein belül, akkor remek választás lehet egy-egy nyersbőrrel kárpitozott fotel vagy kanapé beszerzése. A rönkházak esetében pedig attól sem kell tartanod, hogy egy-egy elem giccsesnek hat majd, hiszen a falon lógó szarvasagancsok vagy a kovácsoltvas csillárok csak emelik az enteriőr nagyszerűségét. A western hangulatú enteriőr esetén nincs olyan, hogy túl sok, az ilyen stílusban ugyanis remekül mutat egy mintás gyapjútakaró vagy egy színes pachwork, de a kitömött álltatok vagy más természetre, vadászatra emlékeztető tárgyak használatától sem kell megriadnod. A rönkházak berendezése során a lényeg, hogy mind a berendezési tárgyak, mind pedig a kiegészítő elemek, dísztárgyak mind kézzel készült, organikus, egyedi és rendkívül különleges darabok legyenek.

 ronkhaz2.jpg

 

A rönkházak színvilága

A rönkház esetében a színvilág is semleges, a fa természetességére helyezi ugyanis a hangsúlyt. Jellemzőek a barna és homokszínek, fehérrel kiegészülve. Ha tradicionális rönkház berendezésén gondolkozol, akkor tudnod kell, hogy a stílus egyáltalán nem kedveli a harsány, túlságosan rikító színeket, hitvallása a természetesség, az otthont, mint a pihenés szentélyét definiálja.

 ronkhaz3.jpg

 

Mi a helyzet a világítással?

A mai rönkházak mindennek ellenére haladnak a korral és a XXI. századi megoldásoknak hála nem ítélik el teljesen a modern stíluselemeket. Így nem ritka, hogy álmennyezetbe rejtett spotlámpákkal érik el a kívánt fénymennyiséget. Ez nagyszerű megoldás lehet például abban az esetben, ha konyha és a nappali egy légtérben van, így ugyanis világosságot biztosít a teljes terület számára. Nagy belmagassággal rendelkező rönkházak esetében a hosszan belógó függesztékek, nagyméretű csillárok kihagyhatatlan elemek, nem csak a világítás szempontjából, hanem a berendezéshez illő stílust is képviselhetik. Egy rönkház esetében szinte örök érvényű darab a kovácsoltvas vázzal és gyertyát utánzó foglalat kialakítással készült csillár. A berendezés és a rönkház stílusa sokféle lehet, és ez mérvadó szempont a lámpaválasztásnál is.
Ha te magad is rönkház építésén tűnődsz, tudnod kell, hogy ez egy nagyon természetes és csodálatos megoldás, amely különleges és naturális elemeinek köszönhetően egy békés, nyugodt otthont eredményez, ahová kellemes érzés egy fáradt nap után hazatérni.

 ronkhaz4.jpg

 

 

Blog bejegyzés értékelése:
Tagged in: Csillár Fa Rönkház