Betöltés...
Keresés

Blog

 • Címlap
  Címlap Itt találod az összes blogbejegyzést.
 • Kategóriák
  Kategóriák Megjeleníti a blogban található kategóriák listáját.
 • Címkék
  Címkék Cimkék listájának megjelenítése, melyek használatban vannak a naplóban.
 • Szerzők
  Szerzők Keress rá a kedvenc bloggeredre.
 • Csoportblogok
  Csoportblogok Találd meg kedvenc blog csoportodat.
 • Bejelentkezés
  Belépés Belépési űrlap

Tükrök elhelyezése és megvilágítása otthonunkban

Beküldve - - - Élettér
 • Betűméret: Nagyobb Kisebb
 • 1106 megjelenés
 • Felíratkozás frissítésekre
 • Nyomtatás

Mindannyian emlékszünk gyermekkorunk meséjére, melyben a gonosz mostoha a varázstükrét kérdezgeti: „Ki a legszebb e vidéken?”

Ilyen beszélő varázstükrök ugyan nem léteznek, de a mindennapjainkban használt tükröknek fontos szerepe van életünkben. Képzeljük csak el, mennyivel veszélyesebb lenne a közlekedés az autókba beszerelt vagy a beláthatatlan útkereszteződésekbe kihelyezett tükrök nélkül. De kínos pillanatokat élhetnénk át, ha reggelente nem láthatnák tükörképünket indulás előtt.

A tükörképét már valószínűleg az ősember is láthatta egy sima, egyenletes állóvíz felületén. Az első tükröket az ókori keleten készítették és különleges luxuscikknek, misztikus, rejtélyes tárgynak számítottak. Ezek fényesre csiszolt ezüst, réz vagy bronz lemezek voltak, levegővel érintkezve viszont hamar elhomályosultak, oxidálódtak, de borsos áruk miatt viszont, kevesek kiváltsága lehetett és nem volt jellemző gyakori cseréjük. Az első tükrök néhány centiméter átmérőjű, kör alakú vagy ovális formájú kézitükrök voltak sok esetben valamilyen fogantyúval és díszítéssel a hátoldalukon. A középkorban már az üvegkészítés fejlődésének köszönhetően, ezekre a fém felületekre áttetsző üveglapot rögzítettek. Az üveglap elzárta a csiszolt fémet a levegőtől és megvédte az oxidációtól. A középkori reneszánsz művészetben a tükör a négy fő erény egyikét a bölcsességet jellemezte. A ma is használt üvegtükör a 13. század közepén a Velencéhez tartozó Murano szigetén született. Az üveglapra hártyavékony ólomlemezt illesztettek, amit pedig higannyal öntöttek le. Így keletkezett a foncsor, ami egy minimális fém bevonat az üveglap hátoldalán. Az ezzel az eljárással készített üvegtükrök jó eredményt hoztak és a muranoi tükör hamar népszerű lett. Az ára azonban a középkor végén az aranyéval vetekedett. Később ezt az eljárást is tovább fejlesztették és a higany helyett ezüst foncsort használtak.

A mindennap életben többféle tükröt használunk. A síktükrök talán a legismertebbek és minden fürdőszoba elengedhetetlen kellékei. Ezek úsztatott üvegből készülnek, hogy a legpontosabb síkfelületet adhassák. Ha egy tükör felszíne egyenetlen, hullámos akkor torz képet adhat. Síktükröket fontos lakberendezési elemként is használunk. A kérdésre, hogy: „Ki a legszebb a vidéken?” Biztosan nem fognak válaszolni, de egy jól elhelyezett tükörrel a szűkös tereket optikailag tágasabbá, a sötét zugokat pedig világosabbá varázsolhatjuk. Használatuk gyakori a ruhásszekrények frontjain vagy az előszobában, folyosón elhelyezve. A feng shui szerint a tükör a víz elem kategóriájába sorolható és elhelyezésének fontos szabályai vannak annak érdekében, hogy a megfelelő energiákat közvetítse otthonunkba. A térrendezés tana szerint nem szerencsés a törött, repedt tükör használata.

Mivel a tükrök elengedhetetlen kellékei komfortos otthonunknak, nézzük csak melyek is azok a fontos dolgok, amikkel kiegészíthetjük őket. Elsőként a fürdőszobában érdemes figyelmet szentelnünk arra, hogy a tükör előtt végzett tevékenységeink borotválkozás, sminkelés stb. biztonságosak és jól láthatóak legyenek. A fürdőszobai tükör megvilágítása elsőrendű dolog. A legtöbb fürdőszobába sajnos egyáltalán nem, vagy csak csekély mennyiségben jut be természetes fény és ha mégis, akkor ott van korai sötétedés stb. Egyszóval a megfelelő fürdőszobai világítás rendkívül fontos. A nagyméretű mennyezeti világítótestek bevilágítják az egész fürdőszobát, e mellett a fürdőszobai fali lámpák és tükörmegvilágítók tiszta, ragyogó és árnyékmentes fényt biztosítanak a tükörnél végzett, odafigyelést igénylő feladatokhoz. Az arc tökéletes megvilágítása érdekében a tükröt felülről és oldalról is célszerű megvilágítani úgy, hogy az oldalsó lámpák a fej feletti mozgástérbe kerüljenek. A fürdőszoba egy olyan világos és tiszta területe otthonunknak, ahol reggelente a borotválkozás, sminkelés, frizura készítés vagy a kontaktlencse behelyezése történik. Ilyenkor többféle világítótestet használunk egyszerre és ezek mellett egy homorú (nagyítós) tükör használata is szükséges lehet. De amikor vége a napnak a kádban való pihentető fürdőzéshez elegendő kevesebb, valamilyen hangulatfény akkor praktikus lehet, ha az általános fürdőszobai világításunk fényerő szabályozható is. Mindezek mellett biztonságunk érdekében nagyon fontos odafigyelnünk, hogy a fürdőszobában használt lámpatestek megfelelő IP védettséggel rendelkezzenek. A nappaliban egy stílusos konzolasztalt egy szépen bekeretezett tükörrel, egy asztali lámpával, gyertyával vagy virág dekorációval egészíthetünk ki.

Bizonyára bele sem gondolnánk milyen remek találmány is a tükör, de mégis mit sem ér, ha nincs hozzá kellő mennyiségű és minőségű fény. A tükör voltaképpen egy olyan, jó fényvisszaverő képességű felület, ami elég sima ahhoz, hogy a visszavert fénysugarakból kép keletkezzen.


Kapcsolódó termékek: fürdőszobai lámpa, tükörmegvilágító, fali tükör

 

Blog bejegyzés értékelése:
Tagged in: Lakberendezés Stílus