Betöltés...
Keresés

Blog

 • Címlap
  Címlap Itt találod az összes blogbejegyzést.
 • Kategóriák
  Kategóriák Megjeleníti a blogban található kategóriák listáját.
 • Címkék
  Címkék Cimkék listájának megjelenítése, melyek használatban vannak a naplóban.
 • Szerzők
  Szerzők Keress rá a kedvenc bloggeredre.
 • Csoportblogok
  Csoportblogok Találd meg kedvenc blog csoportodat.
 • Bejelentkezés
  Belépés Belépési űrlap

Újabb lehetőségek a Hue intelligens világítási rendszerben

Beküldve - - - Világítástechnika
 • Betűméret: Nagyobb Kisebb
 • 497 megjelenés
 • Felíratkozás frissítésekre
 • Nyomtatás

Egyre ismertebb és hazánkban is egyre inkább kezd elterjedni a Philips intelligens világítási rendszere, a Hue. A rendszerről korábbi cikkünkben már részletes áttekintést nyújtottunk, érdemes azonban még egyszer összefoglalni, miről is van szó: A Hue egy mobileszközről vezérelhető világítási rendszer. A rendszer lelke a közvetlenül a routerhez csatlakozó Bridge központi egység, az átjáró, amely a kommunikációt biztosítja a LED-es fényforrás és az azt vezérlő mobileszköz között.

A Philips Hue egyik fő vonzereje, hogy a rendszerbe integrálható okosizzók a hagyományos E27-es foglalatba csatlakoztathatóak, az intelligens világítás kiépítése tehát nem igényel átalakítást vagy villanyszerelési munkát. Mivel a Hue okosizzók némiképp drágábbak a hagyományos LED-es izzóknál, az sem elhanyagolható szempont, hogy az alapszett megvásárlása és beüzemelése után a rendszer fokozatosan, akár egy-egy izzó cseréjével is bővíthető, módosítható. Mivel a Bridge központi egység akár 50 fényforrást is képes vezérelni, egész lakásunk világítása is a rendszer része lehet. A fejlesztők és a dizájnerek folyamatos munkájának köszönhetően az okosizzók, lámpák és egyéb kiegészítők kinézete egyre változatosabb, érdemes tehát időről-időre megtekinteni kínálatunkat. A rendszerbe LED-szalagok ugyancsak beépíthetőek, amelyek a hagyományos LED-szalagok flexibilitását és egyszerű kezelhetőségét kombinálják a Hue intelligens vezérlésével.

 

Már Androidról is vezérelhető
A rendszer másik végpontján, a vezérlés oldalán sem állt meg a fejlődés, sőt, ha lehet, még rohamosabb, mint a fényforrások területén. A két legfontosabb lépés a Philips részéről mérföldkő lehet a Hue rendszerek rohamos elterjedéséhez vezető úton. Egyrészt a Hue legújabb generációja már Android operációs rendszert alkalmazó mobilkészülékekről is vezérelhető, másrészt megjelentek a Hue-t irányító applikációk az Apple legújabb fejlesztésére, az Apple Watch-ra is.
A holland gyártó ezekkel a lépésekkel két nagyon fontos célt is elért. Az Android alkalmazhatóságával a rendszer a mobileszközök teljes piacáról vezérelhető lesz, ezzel segítve a terjeszkedést és a minél szélesebb ismertség elérését.

Apple Watch, a legújabb eszköz
A vezérlőeszközök körének az Apple okosórájával való bővítésének köszönhetően bárhol vagyunk, akár már a csuklónkról is elérhetünk minden korábban megszokott Hue funkciót, nem kell keresgélnünk más eszközt sem. Ráadásul, míg az Android platform használata a tömeges elterjedést segíti elő, az Apple Watch kicsit exkluzívabb, prémiumtermék jelleget kölcsönöz a Hue rendszernek.
A Philips Hue for Apple Watch applikáció 10 előre beállított konfigurációt kínál a Hue világítási rendszerhez, amelyek egy-egy mozdulattal elérhetőek. Emellett természetesen nem kell lemondanunk a már megszokott funkciókról sem: a telefonra vagy táblagépre fejlesztett applikációhoz hasonlóan alkalmas a rendszer fényforrásai fényerejének vagy színének megváltoztatására is, tehát kisebb mérete ellenére abszolút teljes értékű vezérlést biztosít.

Rengeteg applikáció
Legyen szó akár az Android, akár az iOS vagy a watchOS platformról, a Philips hivatalos, ingyenesen elérhető applikációi mellett számtalan fejlesztő kínálja saját ingyenes vagy fizetős applikációit a központi egység vezérlésére. Ezek egy része természetesen csak a grafikus felületben tér el a hivatalos gyári programoktól, egy részük viszont – kihasználva a rendszer kombinatív jellegét – további, eddig még nem látott funkciókat is kínál. Érdemes hát fórumokat, teszteket olvasni és időnként körbenézni a Google Play áruházban vagy az iTunes Store-ban, mert alkalmanként igazi gyöngyszemekre lehet bukkanni a friss fejlesztések között.

Világosan látszik, hogy a Philipsnek igen komoly tervei vannak a Hue intelligens rendszerével, az egyre szélesebb felhasználói bázis és a lelkes fejlesztői kör igen hamar a termék széles körű elterjedését eredményezheti.

Blog bejegyzés értékelése:
Tagged in: apple watch Hue LED Philips