Betöltés...
Keresés

Blog

 • Címlap
  Címlap Itt találod az összes blogbejegyzést.
 • Kategóriák
  Kategóriák Megjeleníti a blogban található kategóriák listáját.
 • Címkék
  Címkék Cimkék listájának megjelenítése, melyek használatban vannak a naplóban.
 • Szerzők
  Szerzők Keress rá a kedvenc bloggeredre.
 • Csoportblogok
  Csoportblogok Találd meg kedvenc blog csoportodat.
 • Bejelentkezés
  Belépés Belépési űrlap

Vidéki Country Stílusú lakberendezés

Beküldve - - - Lakberendezés
 • Betűméret: Nagyobb Kisebb
 • 9149 megjelenés
 • Nyomtatás

A különböző lakberendezési stílusok közül biztosan mindenkinek talál legalább egyet, ami igazán közel áll a szívéhez. Nekem a Country pont ilyen. Bármelyik évszakban nagyon kedves, de kétség sem fér hozzá, hogy tavasszal és nyáron mutat igazán jól – ez talán a természet gazdagságának is köszönhető. Ha egyetlen gondolatban jellemezném, csak annyit mondanék: „Valódi otthon.” A Vidéki stílus nyugalmat, békét és harmóniát sugárzó, természet közeli lakberendezési irányzat. Kialakításának mégsem feltétele, hogy egy távoli zsákfaluba költözzünk, hiszen egy városi nyüzsgéstől távolabb eső, kertes családi házban is kialakítható.

A country szó angolul vidéket jelent – A Country vagy Vidéki stílusú lakberendezés Angliából ered, majd később Amerikába is begyűrűzött és Country néven vált ismerté. A Country-nak többféle változata is kialakult, ezek az: angol, amerikai, skandináv, toszkán, provanszi - francia és holland vidéki stílusok. A sajátosságok, bútorzatok, színek és a motívumvilág országonként, sőt azon belül tájegységenként is különböző lehet. Az életérzés, a kötetlenség és az otthonos légkör megteremtése azonban mindenhol jellemző az igen személyes Country lakberendezési stílusra.

 

Színvilág, minták, textilek

A Country nagyon sokrétű, így színeit nem lehet behatárolni a natúr és az üde pasztell árnyalatok épp úgy jellemzőek, mint az élénkebb színek és a fehér. A lakástextilek inkább természetes anyagúak (pamut, vászon, len). A párnák függönyök, terítők lehetnek egyszínűek, vagy az adott tájegység motívumvilágának megfelelő mintázatúak, így jöhet a virágos, a kockás és a csíkos is, persze csak harmóniában és nem túlzó mennyiségben. Az ágytakarók, párnák, sötétítők készülhetnek ugyanazon anyagból is, ezzel szép összhatás születhet. Lámpaválasztási tipp: Sok esetben a vászonernyős lámpák is nagyot dobnak a tér egységén. Textilburás lámpák léteznek mennyezetre vagy falra szerelhető, valamint asztali és állólámpa változatban is, mintás vagy egyszínű ernyővel. A Philips új Elmore szövet ernyős, fém vázas lámpáit klasszikus megjelenés és minőség jellemzi, elegáns küllemükkel pedig harmóniát kölcsönöznek a kortalan szépségű otthonokba.

 

Berendezés

A Country lakberendezés egyfajta életérzés, ami a nyugalmat, a szabadságérzetet és a természet közeliséget hordozza magában. Ennek köszönhetően az ilyen vidéki stílusú otthonokra jellemző a természetes anyagok használata: kő, fa, fém, tégla, kerámia. Szerencsés lehet, ha az adott épületben jellemzőek a boltívek, a látható mennyezeti gerendák, vagy a régi hajópadló. A berendezésben nincsenek szigorú szabályok, akár a különböző korú, fából készült, faragásos bútordarabok és színek is megférnek egymás mellett. A bútorzat inkább olyan elemekből áll, amelyek a tulajdonos számára igazi értéket képviselnek, régi szerethető darabok - esetükben pedig az sem hátrány, ha már látszik rajtuk az idő vasfoga. A kopott részek még inkább erősítik a Country-hatást. A kandalló vagy cserépkályha fontos pontja egy ilyen vidéki stílusú otthonnak és a vesszőkosárban tárolt fahasábok is igazán jól mutatnak mellette. A Coutry-ban fontos szerepe van a virágoknak, ezek lehetnek akár cserepes élő, vagy frissen szedett kerti virágok is. Egy formás madárkalitkából pedig dekoratív virágdekoráció készíthető, ami az asztalon, vagy a komódon is elhelyezhető. Lámpaválasztási tipp: A Country stílusú terekbe sokféle lámpatest beilleszthető, ezek kiválasztása, nagyban függ attól is, hogy milyen a bútorzat és milyen színek, minták hangsúlyosak a térben. A lámpák fém vázánál a függöny karnisok színe és jellege is mérvadó lehet. A nappaliban vagy a hálószobában igazán jól mutatnak a gyertyafoglalatú csillárok. Ezek a lámpák energiatakarékos gyertyaláng formájú izzóval üzemeltethetőek, a régmúlt hangulatát idézik, mégsem kell csöpögő viasszal vagy nyílt lánggal számolnunk. Ráadásul egyes családok esetében még fali vagy asztali lámpa kivitelekkel is találkozhatunk a Country stílushoz illő láncos felfüggesztéssel és antik bronz vagy antik fehér színű vázzal. Ebből a típusból a kedvenceim a Lucide Barocco nevű termékek, de dekoratívak a Technolux Tesa és Dakar lámpái is.

 

Valódi Country stílusú konyha

Az otthon középpontjában a nagyméretű konyha áll – fehér, koptatott felületű konyhabútorokkal, de jellemző még a krém, a galambszürke, vagy a natúrfa szín is. Az ilyen különleges és gyönyörű bútorokhoz pedig egy antik hatású réz csapteleppel szerelt, szögletes formájú porcelán mosogató passzol. Ami a konyhai gépeket illeti, léteznek nosztalgikus megjelenésű, ám modern technikát rejtő darabok, amelyek rendkívül jól illenek egy Country stílusú konyhába. A nyitott polcokon kézműves kerámia, termékeket is elhelyezhetünk. A kiegészítők régi (vagy annak tűnő) patinás, használati tárgyak, amelyek nem csak dekorációként alkalmasak. Funkcionálisak és dekoratívak a kamra vagy a konyhaszekrény polcán sorakozó, ízletes házi lekvárral megtöltött csatos üvegek, vagy a különböző dolgok tárolására használható vesszőkosarak, amelyekben a konyhapulton is jól mutat a friss pékáru, zöldség, gyümölcs. Az angol vidéki konyhákban például gyakori kiegészítők a különböző feliratokkal ellátott tároló üvegek, (amelyekbe kekszet, lisztet, cukrot és még nagyon sok mindent tehetünk), valamint a feliratos fali órák és konyharuhák is. Lámpaválasztási tipp: Attól függően, hogy a konyha mely vidék stílusát hordozza, egy mediterrán vonalhoz például illenek a kovácsoltvas vázú, üvegburás lámpatestek, egy angol vidéki konyhába pedig beilleszthetőek az indusztriális (ipari formavilágú) fém függesztékek.

 

Vidéki stílusú fürdőszoba

Attól, hogy egy fürdőszobát vidéki stílus jellemez még nem kell lemondanunk a kényelemről, sőt egy pihentető fürdőzés számomra egy hamisítatlan, provanszi hangulatú Country stílusú fürdőszobában teljes, ahol a tisztaság, egy lábas kád kényelme és nyugtató levendulaillat dominál. A fürdő méretétől függően egy kényelmes ülő alkalmatosság is helyet kaphat. A mosdókagylók lehetnek gyári, lábas kivitelűek, de egy régi kopott bútorból is kialakítható, utóbbinál az alsó részen fonott tárolók is elhelyezhetőek. Lámpaválasztási tipp: Természetesen első a biztonság és nedves, párás helyeken célszerű megfelelő IP védettségű lámpatesteket választani. Nekem valamiért mégis nagyon tetszenek az olyan lámpák, amelyek a fürdőszobában idegennek hatnak, nem megszokottak. Ilyen például egy kristálycsillár a fürdőben, de a tükör két oldalán elhelyezett stílusos falikarok is nagyon jól mutatnak. Nagyobb fürdőszobában, ahol a szellőztetés biztosított, a páramentesség megoldott és az IP védettségi zónák is betarthatóak, akár nem kifejezetten fürdőszobai lámpatestek is elhelyezhetőek.

country nappali

Philips-Elmore

Texli és kiegészítő

country fürdőszoba

Mosdókagyló lábbal

Ablak alatti tároló és ülőke

Kopott konyhai polc

Vidékies konyha

Country étkező

Vidéki stílusú nappali

Antik komód

Antik konyhai polc

Kék és fehér párnák

Előszoba vidéki stílusban

Virágos és csíkos textiliák

country konyha

Vidékies hállószoba csillárral

 képek: pinterest

 

Blog bejegyzés értékelése: