Betöltés...
Keresés

Blog

 • Címlap
  Címlap Itt találod az összes blogbejegyzést.
 • Kategóriák
  Kategóriák Megjeleníti a blogban található kategóriák listáját.
 • Címkék
  Címkék Cimkék listájának megjelenítése, melyek használatban vannak a naplóban.
 • Szerzők
  Szerzők Keress rá a kedvenc bloggeredre.
 • Csoportblogok
  Csoportblogok Találd meg kedvenc blog csoportodat.
 • Bejelentkezés
  Belépés Belépési űrlap

Világítás kialakítása bérelt lakásban – vásárlói kérésre

Beküldve - - - Termékleírások
 • Betűméret: Nagyobb Kisebb
 • 478 megjelenés
 • Nyomtatás

Korábbi, a nappali megvilágításáról szóló cikkünk honlapunkon való megjelenése után megkeresett egy ügyfelünk és a segítségem, a segítségünket kérte. Az egyetem elvégzése után Győrben, otthonától távol kapott munkát, ezért albérletbe költözött a Rába partján. Az amerikai konyhás garzonlakás nem túl nagy, de minden igényét kielégíti, egyetlen gondja van csupán, emiatt is keresett meg minket: a ház, amelyben az albérlet található, már régebben épült, a tulajdonosok pedig a lakás felújítása során nem fordítottak olyan mértékű figyelmet a világítás rendszerének kialakítására, mint az egy mai modern lakás esetében elvárható. Ügyfelünk azt kérte tőlünk, adjunk tanácsot, hogyan tudná funkcionálisabbá és praktikusabbá tenni az albérlet világítását.

 

Két kikötése volt: Egyrészt mivel egy albérletről van szó, az átalakítás során törekednünk kellett arra, hogy az minél kevesebb falbontással, fúrással-faragással járjon, hiszen a lakást az eredeti állapotában kell majd visszaadnia a bérleti időszak lejártakor. Másrészt olyan megoldásokat kellett kitalálnunk, javasolnunk, amelyek költségei egy ésszerű határ alatt maradnak, mégis modern hangulatot adnak a lakásnak.

A munka egy hosszas beszélgetéssel kezdődött a megrendelővel, amely során képet kaptunk az albérlet alapvető jellemzőiről, annak berendezési tárgyairól és a már meglévő világítási eszközökről. Ennek során kiderült, hogy a lakás szabályos téglalap alakú, amelynek egyik hosszanti oldala végén helyezkedik el a bejárat, előtte a pici előtér, amelyből a kis fürdőbe, valamint a nappalival egy légtérben elhelyezkedő konyhába juthatunk. A megrendelő a fürdőszoba világításával meg van elégedve, így azzal nem kellett foglalkoznunk, figyelmünket a konyhaként, étkezőként, nappaliként, dolgozó-, illetve hálószobaként funkcionáló nagyobb helyiségre kellett koncentrálnunk, amelyben a konyha-étkező, valamint a nappaliként használt terek között a padlók eltérő burkolata mellett egy boltív és az étkezőasztalként is funkcionáló konyhapult jelzi a határt.

A világítás megtervezése során minden alkalommal a természetes fény irányának és mennyiségének felmérése az első lépés. Az átalakítandó lakás ebből a szempontból igen jó, mivel azon a hosszanti, nyugati fekvésű oldalán, amelyen a bejárati ajtó is van, három viszonylag magas ablak is található, ezeken át pedig egész nap sok természetes fényt kap. A mesterséges világításra a tulajdonos által a konyhában és nappaliban felszerelt ufo lámpák azonban kevésnek bizonyultak. A nappali berendezése illeszkedve lakója életviteléhez, nagyon praktikus és modern. Egy ággyá alakítható sarokkanapé mellett egy fotel, valamint egy modern, fém és üveg polcrendszer mellett egy íróasztal kapott helyet a helyiségben. A nappali két ablaka közötti falon található a tv, ez alatt, a fal mellett helyezkedik el egy szintén üveg polcos elem.

 

A munkát a konyhában kezdtük, ahol viszonylag egyszerű dolgunk volt. Itt a már meglévő ufo lámpákat három darab Plumen függesztékre cseréltük, amelyeket egymásba fűzve szereltünk. Mivel ezek nem rendelkeznek burával, jól szórják a fényt. A három darab már nem csak különösen dizájnos, de kellő fényt is biztosít. Ez azonban önmagában még nem elég, ezért a konyhapult alá teljes hosszában led szalagot ragasztottunk, amelyet egyszerűen a dugaljba dughatunk. Mivel a fehéren kívül színes fényekre is képes, nem elhanyagolható dekorációs szempontból sem.

 

Réz és piros plumen függeszték

 kattints a képre

 

A nappali már kicsit nagyobb kihívás volt, itt ugyanis az általános térvilágítás mellett egyaránt megoldást kellett találnunk a dolgozósarok és a kanapé speciális világítására, valamint a helyiség hangulatfényeire. Az általános térvilágítást itt Philips Licius kétizzós függesztékkel oldottuk meg, amely állítható magassággal, valamint hagyományos foglalattal rendelkezik. Így igény (akár egy költözés) esetén kisebb-nagyobb fényforrás is belehelyezhető.

 

philips-licius függeszték

 kattints a képre

 

A dolgozósarokkal folytattuk, ide az általunk nagyon kedvelt Philips Eyecare Mallet íróasztali lámpát helyeztük el, amely alacsony energiafogyasztás mellett is megfelelő fényt biztosít az otthoni munkához. A kanapé és a fotel közé egy Philips Titus állólámpát helyeztünk, amely kiegészíti a függeszték fényét, így segít az általános világításban, másrészt megfelelő fényt biztosít a fotelben való olvasáshoz.

 

eye care mallet

 kattints a képre

 

A hangulatvilágítás volt a helyiségben a legkönnyebben kivitelezhető feladat a Living Colors család hangulatfényeinek alkalmazásával. A távirányító segítségével szinte végtelen a kibocsátható színek száma, így a hangulatvilágítás mellett egy világosabb árnyalatú, például a sárga szín beállításával akár a nappaliban végzett tevékenységek megvilágítására is alkalmas. Használatához azonban mindenképp szükség van egy olyan nagyobb falfelületre, amire a fényt irányíthatjuk. Ha nincs ekkora szabadon álló falfelületünk, itt is használhatjuk a konyhából már ismerős, egyszerűen telepíthető, több színt is kibocsátó led szalagot.

 

living colors hangulatlámpa

 

kattints a képre

 

Egy kicsit költségesebb és nagyobb munka, ezért most nem végeztük el, de javasoltuk ügyfelünknek a jelenlegi tv-konzol leszerelését és helyére egy vékony gipszkarton fal beépítését, amely a többi faltól eltérő anyagból vagy színnel kialakítva feldobja a helyiség hangulatát, ráadásul mögötte tökéletesen felszerelhető néhány rejtett led-szalag, amelyek tovább bővítik a hangulatvilágítás lehetőségeit.

Az elvégzett munkával a megrendelő nagyon elégedett volt, ugyanis néhány jól kitalált fényforrás megvásárlásával és felszerelésével albérlete nem csak természetes fényben, de este is tökéletesen alkalmassá vált a benne rejtőző összes funkció kihasználására.

Blog bejegyzés értékelése: