Betöltés...
Keresés

Blog

 • Címlap
  Címlap Itt találod az összes blogbejegyzést.
 • Kategóriák
  Kategóriák Megjeleníti a blogban található kategóriák listáját.
 • Címkék
  Címkék Cimkék listájának megjelenítése, melyek használatban vannak a naplóban.
 • Szerzők
  Szerzők Keress rá a kedvenc bloggeredre.
 • Csoportblogok
  Csoportblogok Találd meg kedvenc blog csoportodat.
 • Bejelentkezés
  Belépés Belépési űrlap

Világítás tv nézés mellett

Beküldve - - - Világítástechnika
 • Betűméret: Nagyobb Kisebb
 • 1707 megjelenés
 • Felíratkozás frissítésekre
 • Nyomtatás

Sokan lekapcsolnak minden lámpát, amikor TV-t néznek, hogy a „moziélményhez” hasonló hatást érjenek el. Ezzel azonban megerőltetik a szemüket, ami fejfájást is előidézhet. Mit lehet tenni, ha szeretnénk jól szórakozni, de lehetőleg nem az egészségünk kárára?


Mindenki szeret moziba járni, és ezért legalább az esti filmeket a legtöbb ember gyakran teljes sötétségben nézi. Egy-egy hosszabb alkalom után azonban könnyen lehet, hogy megfájdul a szemünk és akár a fejünk is. Ennek egyszerű oka van: ha minden lámpát lekapcsolunk a televízió közelében, az válik az egyetlen fényforrássá. Azonban a kép fényereje folyamatosan változik nagyon sötétről nagyon világosra, akár néhány másodpercen belül is. Gondoljunk csak az akciófilmekre, ahol robbanások, villanások sorozata látható szinte végig. A szemizmoknak ezeket a hirtelen változásokat kell lekövetnie több órán keresztül, folyamatosan, amitől érthető módon elfáradnak. Ezért lesz száraz, fáradt a szemünk és ettől fájdulhat meg a fejünk.

 

vilagitas-tv1.jpg

 

Jó hír azonban, hogy hosszú távú szemromlást ez a szokás nem idéz elő. Viszont ha nem szeretnénk rendszeresen csillagokat látni, érdemes néhány óvintézkedést megtenni:
1. Csökkentsük a TV fényerejét.
2. Csökkentsük a TV képének kontrasztját.
3. Találjuk meg a megfelelő távolságot a televíziótól, ami azt jelenti, hogy ne üljünk túl közel, de túl messze sem.
4. Kerüljük a visszatükröződéseket, ne tegyünk fényforrást a képernyő elé.
5. Kapcsoljunk fel kisebb lámpákat a szobában.

vilagitas-tv.jpg

További lehetőség egy kiegészítő világítás a készülék mögött, a fal felé fordítva: ez lehet például egy LED-csík, mely használaton kívül szinte láthatatlan. Felragasztható a TV vagy az azt tartó állvány hátuljára, a szekrény polcai alá egyaránt, és éppen annyi fényt bocsájt ki, hogy ne teljes sötétségben nézzük a filmet, ráadásul az elhelyezkedésének köszönhetően nem rontja a TV színhelyességét.
Meglepő, de segíthet az is, ha nagyobb televíziót veszünk, mert a nagyobb képernyő a látómező nagyobb részét foglalja el. Jó megoldás lehet a projektor is, itt azonban a nappali fény kiszűrésére kell felkészülni.

Összefoglalva tehát: egy-két kisebb fényforrás mindig legyen felkapcsolva az esti filmnézés közben, lehetőleg a készüléktől oldalt elhelyezkedve, illetve a háta mögött. Ez lehet egy polcvilágítás, egy kisebb hangulatlámpa a szekrényen, egy olvasólámpa, vagy néhány szpotlámpa a plafonon. Jó mozizást!

Blog bejegyzés értékelése: