Betöltés...
Keresés

Blog

 • Címlap
  Címlap Itt találod az összes blogbejegyzést.
 • Kategóriák
  Kategóriák Megjeleníti a blogban található kategóriák listáját.
 • Címkék
  Címkék Cimkék listájának megjelenítése, melyek használatban vannak a naplóban.
 • Szerzők
  Szerzők Keress rá a kedvenc bloggeredre.
 • Csoportblogok
  Csoportblogok Találd meg kedvenc blog csoportodat.
 • Bejelentkezés
  Belépés Belépési űrlap

Vissza a természetbe! - Avagy az öko lakberendezés jellemzői

Beküldve - - - Élettér
 • Betűméret: Nagyobb Kisebb
 • 1013 megjelenés
 • Felíratkozás frissítésekre
 • Nyomtatás

Az utóbbi időben az élet számos területén láthattál kezdeményezéseket az egészséges életmóddal, az újrahasznosítással és a fenntarthatósággal kapcsolatban. Azt gondolhatnád, hogy a “zöld” környezetbarát felhasználás a lakberendezést elkerüli, ám a helyzet az, hogy az ökotermékek és a design közt igenis vonható párhuzam, melynek végeredménye egy lenyűgöző, mutatós, de közben tudatosan kiépített otthon, ami természetesen védi saját magunk és bolygónk épségét is.

 

Szellős terek
Az öko stílus alapszabálya, hogy a terek legyen szellősek, ugyanis ez a lakberendezési megoldás nem engedi meg a zsúfoltságot. Tematikájába nem férnek bele a régi emléktárgyak és egyéb csecsebecsék, hangulatát éppen ezek hiánya és a terek átláthatósága adja meg. Mindeközben a megfelelően átlátható terek egyben nagyon világosak is, melyet többnyire a természetes fényeknek köszönhet. Ám nyilvánvalóan az esti órákban valamivel pótolni kell a természetes fények hiányát, így ha valóban a zöld vonalat képviseled és minden vágyad egy környezettudatos öko otthon kialakítása, akkor feltétlenül energiatakarékos izzókat illetve napelemmel működő lámpákat válassz.

Extra fények
Bár az öko stílus a fentebb említett természetes fényeket preferálja, azért van néhány extra megoldás, melyek ugyanis feldobják az otthonod, de közben mégis teljes mértékben környezettudatosak maradnak. Ilyen látványos, de mégis zöld megoldásnak minősül a Boskke Sky Planter, azaz a függőkaspók és a Plumen vagyis az energiatakarékos dizájnizzók együttes alkalmazása. A két termék kombinálásával ugyanis egy olyan energiatakarékos élő világítást kapunk, ami jóval kevesebb szén dioxidot bocsájt ki, mint a hagyományos fényforrások emellett pedig a dús, zöld növényzetnek köszönhetőn érdekes és rendkívül látványos pontja lehet a helyiségnek.

plumen és boskke

 

 

Milyen színeket válassz?
A zöld stílus elengedhetetlen alappilére a finom, visszafogott színek használata, előtérbe helyezve a földszíneket. Emellett nagyon fontos, hogy csakis bio festékekkel dolgozz, hiszen ha már fenntarthatóságról beszélünk akkor a vegyi anyagokkal teli festékek szóba sem jöhetnek. A barna illetve a zöld egyéb árnyalatai rendkívül jól mutathatnak egy környezettudatos otthon falain, ám mindenképpen tartsd szem előtt saját egyéniséged és igyekezz ez alapján választani.

öko színek

 

 

Az öko lakberendezés alapanyagai
Ha öko stílusban szeretnéd berendezni otthonod és erősen környezettudatosnak vallod magad és e szerint is éled mindennapjaid, akkor nagyon fontos, hogy gondosan, alapos körültekintés mellett válaszd ki a lakásodban használatos alapanyagokat. A padlóra feltétlenül tartós, de közben mégis újra felhasználható és könnyedén felújítható termékeket válassz. Nagyszerű megoldás lehet a bambuszból, esetleg parafából készült burkolat. Emellett pedig fontos, hogy otthonod berendezési tárgyai, azaz a bútorok is természetes anyagokból - főként fából -  készüljenek.

öko alapanyag

 

 

A dekoráció
Dekoráció tekintetében szintén fontos, hogy megjelenjenek a természet kincsei, úgy mint faágak, gallyak esetleg kövek és virágok. A fonott kosarak, vázákba állított gallyak és virágok kiváló díszítő elemei lehetnek egy letisztult, de közben környezettudatos otthonnak.

Öko dekor

öko dekor 2

 

 

Pénztárcabarát?
Az öko stílus alapvetően elég költségigényes, hiszen a fenntarthatósághoz feltétlenül be kell szerezned azokat az alapanyagokat, melyek megadják az egész stílus gerincét. Ezért jó ha tudod, hogy az öko stílus bár nem éppen pénztárcabarát, de hosszútávon mégis csak megtérül, tekintve, hogy a stílus jelmondata az újrahasznosítás. Vagyis, ha néhány év múltán ráunnál bútoraidra, azoknak nem kell rögtön a kukában végezniük: Egy kis kreativitással ugyanis csodás, de vadiúj darabok születhetnek belőlük.

De lehet olcsóbb is?
Ha tényleg a zöld otthon elkötelezett híve vagy, de pénztárcád nem enged meg bizonyos megoldásokat, akkor sem kell elkeseredned, ugyanis néhány apró trükk segítségével a Te otthonod is lehet környezettudatos.

Ha elég kreatív vagy és van elég energiád ahhoz, hogy Te magad alkosd meg berendezési tárgyaidat, akkor semmi másra nem lesz szükséged, mint néhány kartonra, esetleg raklapra, ami jó esetben kallódik otthon is.

Kartonból ugyanis csodás polcok, asztalok és szekrények készülhetnek, sőt akár még az ágyadat is lecserélheted egy-egy kartonból készült csodára. Bár az ágy elkészítéséhez inkább a raklapot ajánljuk. Ugyan ezek a darabok nem feltétlenül a tartósságukról híresek, de garantáltan pénztárcabarátak, az újrahasznosítás jegyében pedig akármikor újra és újra elkészíthetők, variálhatók.

A lényeg, hogyha az öko design irányába húzol, hogy csakis természetes alapanyagok felhasználásával rendezd be álmaid otthonát, hiszen a természet adta kincseknél kevés csodálatosabb dolgot lehet elképzelni.

 

 

Blog bejegyzés értékelése: