Betöltés...
Keresés

Otthonunk külső terének megvilágítása éppen annyira fontos, mint a belsőé. Egy praktikusan kivilágított terasz vagy kert meghosszabbíthatja a szabadban eltöltött időt, megkönnyíti és biztonságossá teszi az éjszakai közlekedést, valamint a ház dísze is egyben.

 

 Nem csak fényforrás, dekorelem is

Kültéri világításunk rendszerét számos funkcióval felruházhatjuk. Egyszerű általános világításként is szolgálhat, amivel az úszómedence környékét, a játszósarkot vagy a teraszt világítjuk meg, azonban dekorációként is felhasználható, amely a házfalra vagy a sziklakertre irányul. Éppen ezért a világítótestek kiválasztására, majd elhelyezésére érdemes nagy figyelmet fordítani. Esztétikai szempontból arra kell törekednünk, hogy a kültéri lámpák, amelyek éjszaka fényt adnak, nappal díszítőelemként legyenek jelen házunk körül. Legyen szó a kandeláberekről, amiket a kerti utak mellé szoktak felállítani, vagy a talajba építhető vagy fűbe szúrható hagyományos, esetleg szolár lámpákról, egy dologban mind megegyeznek: Amellett, hogy éjszaka kellő fényt biztosítanak, nappal is impozáns látványt nyújtanak, így segítségükkel könnyen feldobhatjuk az udvar vagy a kert hangulatát.

 

Ne vakítsuk el a szomszédot!

A világítótestek helyének kiválasztásakor nem csak a saját igényeinket kell figyelembe vennünk, hanem a közvetlen környezetünkben élőkre is tekintettel kell lennünk. Természetesen fontos, hogy számunkra megfelelő helyen és fényerővel világítsanak a kültéri lámpáink, de illendő elkerülnünk, hogy a szomszédokat esetleg zavarja a telkünkről a portájukra átszűrődő fény.

 

A fény, mint biztonsági eszköz

A ház körüli világítás egyik legfontosabb feladata, hogy biztonságossá tegye az éjszakai tevékenységeinket. Megvilágítja a járdákat, a kapubejárót, a bejárati ajtót, a medencét. Biztonsági intézkedésről beszélünk azonban abban az esetben is, ha illetéktelen személyeket szeretnénk távol tartani segítségével. Ebben nagy segítséget nyújtanak a különféle fényvetők és reflektorok ugyanúgy, ahogy a mozgásérzékelővel ellátott kültéri fényforrások is. Utóbbiak ráadásul energiatakarékosak is.

 

Figyeljünk a minőségre!

Hogy sikerrel ellássák feladatukat, gondosan kell kiválasztani a felszerelni kívánt világítótesteket, hogy azok később se ránk, se az elektromos hálózatra ne jelentsenek veszélyt. Figyelembe kell venni, hogy a szabad ég alatt elhelyezett fényforrások fokozottan ki vannak téve az időjárási viszontagságoknak: az esőnek, a pornak, a szélnek.

Természetesen ez feladat sem túl bonyolult, a lámpák kiválasztásakor egyszerűen ellenőrizni kell, hogy rendelkeznek-e a megfelelő behatolás elleni védelemmel (IP). Ennek mértékét az IP rövidítés után álló két számjegy jelzi. A rövidítés után álló első számjegy a szilárd anyagok, míg a második a vízzel szembeni védelem mértékét jelzi. A maximális védelmet jelentő kód az IP68, kültéri fényforrásaink esetében érdemes minimum IP44-es védelemmel ellátott világítótesteket használnunk. Az IP44-es védelemmel ellátott lámpák ellenállnak az 1 mm-nél nagyobb szilárd testeknek és a bármely irányból érkező fröccsenő víznek.

 

kültéri fali lámpák

időjárás álló fali lámpák és homlokzatvilágítók

 

kültéri állólámpák

 dekoratív állólámpák kültéri használatra

 

kültéri dekorációs világítás

dekorációs világítás mellyel szebbé teheti kertjét

 

Használjuk okosan!

Ha már megvannak az elképzeléseink arról, hogy mit és hová tennénk, ne felejtsünk el gondoskodni a megfelelő kapcsolhatóságról sem. Ha már kiépítettünk egy, az egész kertet, udvart és akár a házfalakat bevilágító kültéri fényrendszer és nem szeretnénk, vagy mindig elfelejtjük fel-le kapcsolni, akkor használhatunk alkonykapcsolókat, amelyek sötétedéskor működésbe hozzák a fényeket, de egy, a bejárati ajtónál elhelyezett mozgásérzékelő is nagyon meg tudja könnyíteni az életünket.

 

Ne pazaroljunk!

Fontos szempont lehet az energiatakarékosság kérdése is. Még a vásárlás előtt el kell döntenünk, hogy milyen fényerejű, fogyasztású, élettartamú izzókat akarunk majd használni és azok mennyibe kerülnek majd. A halogén izzók és a kompakt fénycsövek olcsóbbak, de üzemidejük rövidebb, fogyasztásuk pedig magasabb, mint a mára már eléggé elterjedt, a beltéri világításban is egyre gyakrabban alkalmazott LED diódás égőké, melyekhez viszont borsosabb áron lehet hozzájutni.

Egy jól átgondolt és kiépített kültéri fényrendszer megkönnyíti a mindennapokat és házunk dísze is egyben. Lehetővé teszi, hogy minél több időt töltsünk a négy falon kívül. Webáruházunkban pedig mi is igyekszünk lehetővé tenni, hogy ügyfeleink minden elképzelésüket valóra válthassák, legyen szó akár beltéri, akár kültéri világítástechnikai megoldásokról.

 

Mit jelent az IP védettség?

Az IP (Ingress Protection) jelentése, behatolás elleni védelmet jelent. Az egyes környezeti behatolások elleni védettséget jelölik vele. Az első számjegy a szilárd, a második a vízzel szembeni védettségre vonatkozik.

Tehát a gyakorlatban mikor egy kerti lámpa IP 44 védettségű nem jelent mást mint 1mm-nél nagyobb átmérőjű szilárd testek behatolása ellen védett és fröccsenő víz ellen védett minden irányból (nem károsító mértékű szivárgás megengedett)

 

A lámpatestek  IP védelme
idegen test és vízbehatolás szempontjából.

 

Első számjegy

Szilárd tárgyak elleni védelem

Második számjegy

Víz elleni védettség

0

A készülék nem rendelkezik védelemmel

0

A készülék nem rendelkezik védelemmel

1

50mm-nél nagyobb átmérőjű szilárd testek behatolása ellen védett

1

Függőlegesen csöpögő víz ellen védett

2

12,5mm-nél nagyobb átmérőjű szilárd testek behatolása ellen védett

2

Függőlegesen csöpögő víz ellen védett, és 15º-ban dönthető a működési pozíciójához képest a készülék

3

2,5mm-nél nagyobb átmérőjű szilárd testek behatolása ellenvédett

3

A készülék védett permetező víz ellen, a függőlegestől számított 60º-ig

4

1mm-nél nagyobb átmérőjű szilárd testek behatolása ellen védett

4

Fröccsenő víz ellen védett minden irányból (nem károsító mértékű szivárgás megengedett)

5

Por behatolása ellen korlátozott védelemmel van ellátva

5

Kisnyomású vízsugár ellen védett minden irányból (nem károsító mértékű szivárgás megengedett)

6

Por behatolása ellen teljes védelemmel van ellátva

6

Erős vízsugár és vízbe merítés ellen védett (rövid ideig tartó merülés, nem károsító mértékű szivárgás megengedett)

 

7

A készülék védett víz behatolása ellen, meghatározott idejű és mélységű vízbemerítés esetén

8

A készülék védett víz behatolása ellen tartós vízbemerítés esetén, a gyártó által megadott paraméterek szerint

 

 Tekintse meg áruházunk kültéri lámpa kínálatát