Betöltés...
Keresés

A gyerekek idejük nagy részét a gyerekszobában töltik, ezért különösen fontos a helyiség átgondolt megvilágítása, a fényforrások jól átgondolt kiválasztása és elhelyezése, ami azonban nem könnyű feladat, ugyanis a gyerek vagy gyerekek fejlődésével változnak a szoba funkciói, a benne végzett tevékenységek köre, ráadásul mindezek mellett a világítás eszközeinek fokozottan biztonságosnak kell lennie.

 

Sokrétű igények

A lakás többi részéhez hasonlóan a gyerekszobában is törekedni kell a természetes fény meglétére. Ezzel nemcsak hangulatosabb és otthonosabb lesz a szoba, de a természetes fény jó hatással van a babák szemének fejlődésére és közérzetére is.

Ahogy azt korábban megállapítottuk, a gyerekszoba funkciói igen változatosak: az egész pici babák leginkább alszanak benne, később az alvás mellett ez a helyiség lesz a játék, majd az olvasás, a tanulás és a barátok fogadásának helyszíne, egyfajta közösségi tér is. A szoba világításának tehát igen változatos igényeknek kell eleget tennie, ez azonban megoldható a megfelelő fényforrások kiválasztásával.

 

Általános világítás

Természetesen ahogyan a lakás többi helyiségében, úgy a gyerekszobában is szükség van általános világításra. Ez megoldható egy hagyományos mennyezeti lámpával vagy függesztékkel is, de léteznek kifejezetten a gyerekszobákba kifejlesztett termékek is, melyekkel még vidámabbá, otthonosabbá varázsolható a kicsi környezete.

 

Éjszakai fény

A babák könnyebben alszanak el, a kisgyerekek nyugodtabban alszanak, ha a szobában nincs teljesen sötét, van egy állandó, tompa fényt sugárzó fényforrás a közelükben. Ezen igény kielégítésre tökéletesek a különböző lámpák és falikarok, melyek a mennyezeti lámpákhoz hasonlóan lehetnek kifejezetten játékosak, sőt, megvásárolhatóak a szobában lakó kis hercegnő vagy ifjú titán kedvencei is. Környezettudatos szülők használhatnak napelemes lámpákat is erre a célra, melyek a nappal beszívott fényt bocsátják ki magukból éjszaka.


Célzott fények

Pelenkacsere, szoptatás, meseolvasás, tanulás. Mindennapos dolgok a gyerekszobában, melyekhez fényre van szükség. Ennél fogva – akárcsak a dolgozóban – a legkisebbek lakóterében is szükség van olyan célzott fényekre, melyek segítségével biztosítható a megfelelő megvilágítás. Az univerzális – akár fényerő-szabályozós – falikarok itt is jó szolgálatot tehetnek, de a funkciókat egyesíthetjük állólámpákkal is, melyek az általános fényforrás szerep mellett külön olvasókarral biztosítanak elegendő fényt az esti meséhez. Később pedig, amikor a pelenkázó asztalt leváltja az íróasztal, az azon elhelyezett lámpa kellő világítást ad a kifestőkhöz, mesekönyvekhez majd a házi feladatokhoz.

A gyerekszoba megfelelő megvilágítása tehát sokrétű, azonban nem megoldhatatlan feladat, aminek megtervezésébe bőven lehet kreativitást csempészni, sőt, akár a gyerekek is bevonhatóak.


Tovább a gyereklámpákhoz...