Betöltés...
Keresés

A konyha és az étkező nem csak egy munkaállomás, ahol az étel készül, majd elfogyasztjuk, hanem a családi élet fontos gócpontjai is, ezért a világítás megtervezésekor ne csak a funkcionalitást legyen az első számú szempont, törekedjünk egy kellemes, hangulatos környezet kialakítására.

Konyhai függesztékek

Hangulatos konyha

Mint a legtöbb helységben, a konyhában is megkülönböztetünk általános és helyi világítást. Az általános világítást ajánlatos a plafonon elhelyezni és egy olyan lámpatípust választani, amelynek fénye lehetőleg bevilágítja az egész teret, így tölti be tökéletesen funkcióját, amely nem más, mint a tájékozódás. Erre tökéletesen alkalmasak a különböző mennyezetlámpák vagy lelógó függesztékek. A helyi világítást természetesen kiegészíthetjük dekorációs világítással is. Számtalan lehetőség adódik, hogy a fények által hangulatosabbá, egyedivé változtassuk konyhánkat: A fiókok és tárolók belsejében elhelyezett lámpák nem csak mutatósak, de praktikusak is egyben. A padló felé irányított fényforrásokat helyezhetünk el a konyhaszekrény alsó részében, de még a csapból kifolyó vizet is megfesthetjük.
Funkcionális munkapult

Egy szigetes konyha esetén, ahol a munkapult a helyiség közepén helyezkedik el, a helyi megvilágítást könnyen megoldhatjuk a plafonról lelógó állítható magasságú függesztékekkel, ha viszont a konyhapult a fal felé fordítva, a szekrények alatt található, akkor teljesen más megoldás után kell néznünk, mivel ha csak a plafonra szerelt általános világítást használjuk,abban az esetben árnyékot vetünk a munkaterületre. Ennek elkerülésére a legjobb módszer a konyhaszekrény aljába beépített, arra felszerelt, vagy közvetlenül a falra erősített világítótestek használata. Amennyiben ezeket a fényforrásokat egyenkéntKonyhai pultmegvilágítók kapcsolhatóan alkalmazzuk, minden alkalommal beállíthatjuk az éppen végzett tevékenységhez szükséges fénymennyiséget.

Az esetleges konyhai balesetek megelőzése érdekében fontos, hogy a munkaterületek megvilágításakor a fényforrások helyét és számát jól határozzuk meg. Ennek célja, hogy egyenletes, a munkavégzést könnyítő világítást kapjunk. A lehetőségekhez képest maximálisan törekednünk kell annak elkerülésére, hogy a rosszul elhelyezett lámpák miatt félhomályban kelljen dolgoznunk.Természetesen ahogy másutt sem, fényerő tekintetében sem szabad túlzásokba esni, mert az erős fény zavaró lehet.Az étkező megvilágítása

Az étkező esetében arra érdemes figyelni, hogy az általános világítás az étkezőasztalra fókuszáljon, legyen az egy különálló helységben, vagy a konyhában, esetleg a konyhabútor részeként felállított reggeliző pult.

Az asztal hosszától függően válasszuk ki a lámpák számát. A célra tökéletesen megfelelhet egy állítható magasságú, fényerőszabályzóval ellátott, plafonról lelógó függeszték. Egy ilyen vagy ehhez hasonló megoldással biztosíthatjuk, hogy az asztalt megvilágító fényeket más tevékenységekhez is kényelmesen használhassuk. Abban az esetben, ha az étkező külön helyiségben található, ne felejtsünk figyelmet fordítani arra, hogy kiegészítő fényekkel kellemesebbé tegyük azt, ezzel is hangulatosabbá, meghittebbé varázsolva az étkezéseket. Falikarok, esetleg állólámpák használatával deríthetjük a hátteret, de megvilágíthatjuk a falra kifüggesztett képeket is.

Összefoglalva tehát a konyha világításánál elsősorban arra kell figyelnünk, hogy funkcióját tökéletesen betöltse, az ott elvégzendő feladatokat minél jobban megkönnyítsük, ezért a konyhapult megfelelő megvilágítására fordítsuk a legtöbb figyelmet. Az étkező tekintetében pedig a helyiség legfőbb berendezési tárgya, az asztal legyen a középpontban.

 


Tovább a konyhai lámpákhoz...