Betöltés...
Keresés

A fürdőszoba az a helyiség, ahol igazán fontos, hogy a világítás minden igényt kielégítsen. Mivel a fürdőszobába általában csak korlátozott mennyiségben, vagy egyáltalán nem jut be természetes fény, szinte mindig a belső világítást használjuk, ezért ahhoz, hogy egy jól használható helyiséget kapjunk, elengedhetetlen a jó tervezés és kialakítás.

A fürdőben az általános világítás helyett a helyi megvilágításra kell a legnagyobb figyelmet fordítanunk. Hangulatvilágítás használata is lehetséges, de az átlagos fürdőszobák mérete ezt többnyire nem teszi lehetővé. Ha azonban mégis, akkor kiegészítő világítás használatával optikailag növelhetjük a teret, vagy egyszerűen csak komfortosabbá tehetjük a helyiséget. A helyi megvilágítás tekintetében érdemes a fürdőszobai tükörre koncentrálnunk, az erre a célra kiválasztott lámpák kiválasztására és helyének meghatározására kiemelt figyelmet fordítanunk.

A figyelem központja: a tükör

A tükröt naponta minimum egyszer használjuk szépítkezésre, legyen az fésülködés, sminkelés vagy akár borotválkozás. A megfelelő bevilágítottság érdekében a világítótesteket lehetőleg a tükör két oldalán helyezzük el, hasonlóan egy sminkasztalhoz. Ha a fürdőszoba méretbeli adottságai ezt nem engedik meg, akkor a tükör felett, vízszintesen. A világítótestek kiválasztásánál és elhelyezésénél figyeljünk, hogy ne vakítsanak és szenteljünk különös figyelmet az izzóknak, ügyeljünk azok színvisszaadására, hogy teljes pompájukban lássuk a színeket. Lehetőleg kerüljük a túl hideg és túl meleg fénnyel világító égőket, amiben segítségünkre lesznek a mára már a legtöbb izzó csomagolásán feltüntetett színhőmérsékleti értékek.

Általános fény

A plafonra vagy a falakra felszerelt lámpák tökéletesek, hogy az általános világítás funkcióját betöltsék. Bármilyen izzófajtát használhatunk, a lényeg, hogy azok szórt fényt adjanak. Az elhelyezésnél ismét érdemes figyelembe venni a tükör helyét, ugyanis a tükör előtt állva az esetek többségében az általános világítást is használjuk, és nagyon kellemetlen tud lenni, ha a falra szerelt lámpa a tükrön keresztül elvakítja az előtte állót. Mint a tükör világításánál, itt is érdemes figyelni az izzók színhőmérsékletére. Minél hidegebb színű izzót választunk, annál nagyobb lesz a tisztaságérzetünk, viszont a hőérzetünk kisebb, és fordítva.

Biztonsági szempontok

A fürdőszoba köztudottan nedves, párás környezet ezért gondoskodnunk kell arról, hogy az itt elhelyezett lámpák rendelkezzenek a megfelelő védelemmel az őket érő külső behatások, ebben az esetben főleg a víz elleni védelemmel. A kimondottan ebbe a helyiségbe szánt világítótestek az esetek többségében megfelelően védettséggel vannak ellátva, de nem árt, ha az IP védettséget vásárlás előtt magunk is ellenőrizzük. Figyeljünk rá, hogy a zuhanyzó vagy fürdőkád körüli fényforrások minimum IP58-as, a tükör körül elhelyezettek pedig minimum IP21-es védettséggel rendelkezzenek!

Az első és gyakran utolsó állomásként a fürdőszobának fontos szerepe van a napi rutinunkban. Berendezése és használhatósága nagy hatással van a mindennapjainkra, reggeli hangulatunkra, higiéniai és szépészeti szokásainkra. Egy jól felszerelt fürdőnek a kiválóan megtervezett világítás mind stílusban, mind funkcionálisan ugyanúgy része, mint a tükör vagy a mosdókagyló.

 

Mit jelent az IP védettség?

Az IP (Ingress Protection) jelentése, behatolás elleni védelmet jelent. Az egyes környezeti behatolások elleni védettséget jelölik vele. Az első számjegy a szilárd, a második a vízzel szembeni védettségre vonatkozik.

Tehát a gyakorlatban mikor egy fürdőszobai lámpa IP 44 védettségű nem jelent mást mint 1mm-nél nagyobb átmérőjű szilárd testek behatolása ellen védett és fröccsenő víz ellen védett minden irányból (nem károsító mértékű szivárgás megengedett)

 

A lámpatestek  IP védelme
idegen test és vízbehatolás szempontjából.

 

Első számjegy

Szilárd tárgyak elleni védelem

Második számjegy

Víz elleni védettség

0

A készülék nem rendelkezik védelemmel

0

A készülék nem rendelkezik védelemmel

1

50mm-nél nagyobb átmérőjű szilárd testek behatolása ellen védett

1

Függőlegesen csöpögő víz ellen védett

2

12,5mm-nél nagyobb átmérőjű szilárd testek behatolása ellen védett

2

Függőlegesen csöpögő víz ellen védett, és 15º-ban dönthető a működési pozíciójához képest a készülék

3

2,5mm-nél nagyobb átmérőjű szilárd testek behatolása ellenvédett

3

A készülék védett permetező víz ellen, a függőlegestől számított 60º-ig

4

1mm-nél nagyobb átmérőjű szilárd testek behatolása ellen védett

4

Fröccsenő víz ellen védett minden irányból (nem károsító mértékű szivárgás megengedett)

5

Por behatolása ellen korlátozott védelemmel van ellátva

5

Kisnyomású vízsugár ellen védett minden irányból (nem károsító mértékű szivárgás megengedett)

6

Por behatolása ellen teljes védelemmel van ellátva

6

Erős vízsugár és vízbe merítés ellen védett (rövid ideig tartó merülés, nem károsító mértékű szivárgás megengedett)

 

7

A készülék védett víz behatolása ellen, meghatározott idejű és mélységű vízbemerítés esetén

8

A készülék védett víz behatolása ellen tartós vízbemerítés esetén, a gyártó által megadott paraméterek szerint

tovább a fürdőszobai lámpákhoz...