Betöltés...
Keresés

A csillár nagyon régen az általános térvilágítás alapvető eszköze. A kaland- és westernfilmekben ebbe kapaszkodva lendülnek át a hősök a banditákkal zsúfolt kocsmán, bárgyú vígjátékokban pedig a leszakadása jelent kiapadhatatlan humorforrást. Manapság pedig báltermek, szállodák és operaházak mellett igényes és ízléses nappalik fényforrásai és díszei egyben, a világ minden táján.

 

A kezdetek

A csillárok elterjedése arra a – még bőven az elektromosság általános használata előtt, a gyertyák korszakában kialakult – igényre vezethető vissza, hogy nagyméretű, tágas termeket világítsanak be. A probléma megoldásaként különféle anyagokból, főként fából és fémekből kereteket készítettek, ezekre helyezték a gyertyákat. Ezek a kezdetleges szerkezetek tekinthetőek a mai csillárok őseinek. Természetesen a csillárokon hamar megjelentek a különleges formák és faragások, a különféle minták és díszítések, majd a XIX. század elején a fényűző palotákban a kristályból vagy metszett üvegből készült, többkaros világítótestek, amelyek ténylegesen a ma is használt csillárok elődeinek tekinthetőek.

A fejlődés

A konstrukció azonban korántsem volt tökéletes: azon túl, hogy a gyertyák füstöltek és csöpögött róluk a viasz, folyamatosan pótolni kellett őket, amihez vagy magas létrákon kellett egyensúlyozni, vagy kötélen leereszteni és újra felhúzni ezeket a gazdagon díszített, gyakran száz kilónál is nehezebb világítótesteket. A könnyű fémszerkezetek elterjedése némiképp könnyített ezen a korántsem egyszerű feladaton, ráadásul a fémek ügyes használata teret engedett azoknak az íveknek és csavart formáknak, amelyek a kristályok csillogásával közösen igazi műremekek elkészültét eredményezték.

Napjainkban

Az elektromosság széles körű elterjedése megoldotta a gyertyák felhelyezésének problémáját és lehetővé tette a csillárok fix rögzítését a plafonon, a felhasznált anyagok és formák változatossága azonban továbbra is megmaradt, ráadásul a különféle formájú izzóknak és lámpaburáknak köszönhetően további díszítésre nyílt lehetőség.

A fejlődés legutolsó fázisaként pedig az utóbbi években megjelentek azok a modern csillárok, amelyek az avantgárd formákat a modern LED-es technológiával öntözik. A választék tehát igen széles, mindenki megtalálhatja a személyiségéhez és otthonához illőt, mert a fejlődés során egy dolog semmit sem változott: egy szép csillár otthonunk igazi díszévé válhat.