Betöltés...
Keresés

A jó beltéri világítás megteremtéséhez általában nem elég, ha csak mennyezetre szerelt lámpatesteket alkalmazunk. Szükségünk lehet többféle világítótestre is, mint pl.: fali, asztali, állólámpák, vagy beépíthető világítótestek.

A falra szerelhető lámpák lényeges kiegészítői lehetnek életterünknek. Funkciójukat tekintve egyrészt beszélhetünk az általános beltéri világítás meghatározó, vagy a kiegészítő világítás eszközeiről, másrészt pedig lényeges feladatuk lehet a lakberendezés és a dekorációs célok szempontjából. Fali lámpák vagy falikarok elhelyezésével komfortossá, vagy akár energia hatékonnyá is tehetjük otthonunk. A késői órákban mikor már végeztünk mindenféle olyan tevékenységgel, ami nagyobb mennyiségű, erősebb fényt igényel és már csak a pihenés, kikapcsolódás maradt hátra a megfelelő falra szerelhető lámpákkal is elegendő fényt biztosíthatunk. Mindez fordítva is működhet, olyan helyiségekben, ahol nem tudnánk elegendő fényt biztosítani ilyen típusú lámpatestek nélkül. Energiahatékonyság szempontjából a megfelelő fényforrás használata mellett eredményes lehet, ha a lámpatest külön kapcsolható. Olvasáshoz vagy TV nézéshez is használhatunk az ágyunk közelében elhelyezett fali lámpát.

 

A fali világítás története

Valószínűsíthető, hogy a fali világítás használata már az őskorban elkezdődhetett, amikor a fáklyákkal világító, barlangban élő ősünk talált egy repedést a falon és ide helyezte be az addig kezében tartott fáklyát. Ez a világítási forma azonban nem ebben a korszakban volt igazán jellemző. A fali fényt először az egyházak, vallási épületek, várak belső terein használták tudatosan fényforrásként a mindennapi teendők elvégzéséhez és a tájékozódás elősegítésére. Ebben az időben a gyertya és a falra szerelt tartóeszköz használata volt a legjellemzőbb. Ez a világítási módszer egyszerűnek bizonyult és megoldotta azt a problémát, hogy: Miként is lehetne felakasztani a gyertyatartót egy rendkívül magas templom vagy székesegyház díszes mennyezetére? A korábban gyertyával, petróleummal, gázzal használt világítótesteket az elektromosság széles körű elterjedése és a technikai fejlődés által létrehozott lámpatestek váltották le.

A napjainkban használt fali lámpák

A falra szerelhető világítótesteknek számos fajtája van. Az áruházunkba is széles választékban megtalálható fali lámpák, falikarok és képmegvilágítók mellett az úgynevezett IP védett fürdőszobai használatra tervezett lámpák is igen népszerűek, melyek elsősorban a tükör megvilágítását segítik elő, de sok esetben elengedhetetlen kiegészítői a jó fürdőszobai világításnak. A fali lámpákat és falikarokat tekintve ezeknek a típusoknak is különböző kivitelei léteznek. A falra szerelhető lámpatestek sokfélesége lehetővé teszi, hogy mindenki megtalálja az otthonába illő és megfelelő világítótestet. Legyen az egy egyszerű és szép hajlított üveg, esetleg kristályokkal díszített különleges, vagy a legújabb LED technológiát magába foglaló modern stílusú fali lámpa. Energiahatékonyság szempontjából választhatunk kompakt fénycsővel, vagy LED fényforrással szerelt lámpatesteket, de a hagyományos (E27 és E14) foglalatú lámpákat is ajánlatos energiatakarékos izzóval használni. A falikarok tekintetében létezik egy vagy két karos kivitel, itt a búra anyag felhasználását és a lámpa stílusát tekintve bővülhet a választék. Képmegvilágító lámpával elsősorban, egy szép festményt vagy kedvenc fotóinkat hangsúlyozhatjuk ki, így ezek a számunkra fontos tárgyak otthonunk igazi részévé válhatnak.

 

A fali világítótestek szerepe a lakberendezést tekintve.

Ahogyan a színeknek, úgy a fényeknek is igen fontos szerepe van a lakberendezést tekintve. A fényekkel hangulatot teremthetünk, összehozhatjuk, egységesíthetjük, vagy kiemelhetjük otthonunk bizonyos területeit. Az úgynevezett direkt-indirekt (felfelé és lefelé világító) határozott, kétirányú fénysugarú fali lámpákkal olyan dekoratív fényhatásokat hozhatunk létre, amik rendkívül hangulatos és esztétikus módon világítják meg a fal adottságait. A fém vázas réz színűre festett falikarok a hozzájuk illő csillárral vagy mennyezeti lámpával elegáns megjelenés és otthonos hatást kelthetnek olyan helyiségekben ahol a természetes anyagok vagy azoknak tűnő berendezések és a föld színek dominálnak. A textil, vagy üvegburás mintás, élénk színű falikarok határozott feltűnő elemei lehetnek otthonunknak. Amennyiben ilyen termékeket vásárolunk, fontos, hogy odafigyeljünk arra, hogy az összkép esztétikus maradjon.

Hasznos ötletek, tippek a fali világítás kiválasztásához és használatához:

- Amennyiben Ön egy lámpacsaládon belül szeretne akár többféle világítótestet választani web-áruházunkban tájékozódjon, hogy a kiszemelt fali lámpához tartozik-e mennyezeti lámpa, csillár esetleg állólámpa!

megoldás:

Pillantson a megnyitott termék alatt szereplő „kapcsolódó termékeke” ebben a mezőben megtalálható a világítótesthez tartozó teljes család.

- Falra szerelhető lámpák esetében fontos az izzó mérete, a kilógó fényforrás zavarhatja a szemet és nem nyújt szép látványt.

megoldás:

Egyeztessen ügyfélszolgálatunkkal, munkatársaink a segítségére lesznek a megfelelő fényforrás kiválasztásában.

- A falra szerelhető lámpák esetében fontos tényező lehet a felszerelés magassága, hogy ne legyen zavaró a lámpatest vagy ne ütközzünk bele.

megoldás:

A lámpatest felszerelésével kapcsolatban kérje szakember segítségét, véleményét!