Betöltés...
Keresés

Hogyan teremthetünk hangulatos légkört otthonunkban? Sok esetben nem elegendő a hely adottsága. A lakberendezés szempontjából fontos tényezők: falszín, anyagválasztás, a bútorok elrendezése és persze a különböző dekorációs tárgyak elhelyezése adja meg a tér varázsát.

 

Amikor lakberendezési kiegészítőkre, dekorációs vagy személyes tárgyakra gondolunk, eszünkbe jutnak: kerámia kaspók, bekeretezett tükrök, kovácsoltvas virágtartók, díszpárnák stb. Külföldön már régóta alkalmaznak asztali lámpákat a megfelelő hangulat megteremtéséhez. A széles választéknak és a praktikusságnak köszönhetően hazánkban is kezd elterjedni használatuk.

„Lakberendezési vagy használati tárgy?”

Az asztali lámpákról elsőként beszélhetünk, mit tökéletes lakberendezési, dekorációs tárgyak és egyben funkciójukat tekintve igen fontos, a kiegészítő világítás megteremtéséhez nélkülözhetetlen világítótestek. Változatos formaviláguknak, anyag összeállításuknak és méretüknek köszönhetően a lakberendezés ma már számos funkcióját használja az asztali lámpáknak. Egy jól megválasztott világítótesttel kifejezhetjük egyéniségünk és otthonosabbá tehetjük környezetünk. Mielőtt asztali lámpát vásárolunk érdemes átgondolnunk, hova is szeretnénk elhelyezni és elsősorban mire is szeretnénk használni. Ha a búra anyaga sötét színű, sűrű szövésű anyagból készült a fényáteresztési képessége alacsonyabb, így olvasáshoz vagy kézimunkázáshoz nem célszerű, de a nappaliban vagy a folyosón elhelyezve ideális hangulatfényként vagy kiegészítő világításként szerepelhet.

Az ólomüvegből vagy ismertebb nevén Tiffany üvegből készített tárgyak esetében máig a legkelendőbb használati és dekorációs tárgy a Tiffany lámpa. Nem véletlenül, megjelenése különleges hangulatot teremt. Az apró, színes üveg elemekből gondosan összeillesztett világítótest nappali fényben is tökéletes dísze lehet otthonunknak. De igazán akkor érezhetjük az általa keltett hatást, amikor felkapcsoljuk a lámpatestet és a benne levő fényforrás megvilágítja a színes üvegből készített lámpaburát. A klasszikus kivitel mellett léteznek szögletes formájú, mozaikhatású világítótestek is, ezek szép kiegészítői lehetnek a modern stílusú belső tereknek is.

A komódra vagy egy nagyobb darab külön álló bútorra manapság divatos úgy elhelyezni asztali lámpát, hogy két darabot (egy kissebet és egy nagyobbat) egymás mellé teszünk. Fontos, hogy ebben az esetben a két lámpa teljesen ugyanolyan legyen, csak méretre különbözzenek. Ezzel a megoldással hangsúlyozhatjuk a szoba stílusát és kiemelhetjük a lámpákat, mert azok ebben az esetben egymást is erősítik. A bútorra már nem is kell mást tenni, esetleg ha nagyobb méretű darabról beszélünk, kiegészíthetjük a lámpáknál kisseb képkeretbe rakott fotókkal.

Egy konzolasztalhoz legalább olyan fontos kiegészítő egy stílusában hozzá illő asztali lámpa, mint egy tükör. A bútor és a világítótest párosításával hangulatos és praktikus kis részt hozhatunk létre előszobában, nappaliban, vagy hálószobában.

Áruházunk választékéban megtalálhatóak különböző „termék családok”, melyek az asztali lámpák mellett függesztékeket, fali, mennyezeti és állólámpákat is tartalmaznak. Így megkönnyítve választást, ami különösen az olyan termékek esetében nagy segítség ahol mintás a búra vagy a lámpa stílusát, anyagát tekintve nem lenne esztétikus azokat másféle termékekkel egy helyiségben elhelyezni.

Gyertyahatású tökéletes hangulatfények

A Philips Naturelle CandleLights és Naturelle Tealights gyertya hatású LED lámpáival egyszerűen és biztonságosan teremthet tökéletes hangulatfényt otthona bármely részén. Az egyetlen billentésre be vagy kikapcsolható pislákoló gyertyafény pompás kiegészítője lehet éttermek asztalainak is, mivel a termékek egyetlen töltéssel akár 10 órán át képesek ragyogni. Használatukkal a füst és nyílt láng nélküli, biztonságos gyertyafény nem álom többé.

http://www.youtube.com/watch?v=Hb53Y8xJp-0

 

Kiegészítő világítás

Mielőtt asztali lámpát vásárolunk érdemes átgondolni melyik helységbe és milyen célra szeretnénk azokat használni.

Az asztali világítótestek, rendkívül jól használhatóak, ha például felújításról, vagy otthonunk kisebb átrendezéséről van szó. Egy-egy stílusos darabot elhelyezve úgy tudunk kiegészítő világítást teremteni, hogy külön szerelés nem szükséges.

A folyosón már akár egy darab asztali lámpa is elegendő fényt biztosíthat, mint kiegészítő világítás, az egyik helyiségből a másikba tartva, biztonságosabbá teszi a közlekedést. És oldja a kontrasztot, ha egy sötét szobából egy megvilágított helyiségbe szeretnénk eljutni. Így a sötéthez adoptálódott szemünket nem éri hirtelen erős fényhatás.

A teljes sötétségben való TV nézés nem egészséges, a gyorsan váltakozó fényes kép kontrasztja megterheli, fárasztja a szemet. Ennek elkerülésére szintén alkalmas lehet az ágy (egyik vagy mindkét oldalán) az éjjeli szekrényen elhelyezett asztali világítás, de a megfelelő fali lámpák is alkalmasak erre a célra.

Funkcionális fények

Számos olyan tevékenységet végzünk, melyekhez nagyon fontos, elengedhetetlen kiegészítő lehet egy jól megválasztott lámpatest. A munkához, tanuláshoz vagy olvasáshoz használható lámpákat sok esetben nem lehet másfajta világítótesttel helyettesíteni. Az ilyen feladatokhoz használható íróasztali vagy olvasólámpák stb. úgy vannak megtervezve, hogy irányítható fénysugarukkal, vagy állítható magasságukkal esetleg szabályozható fényerejükkel kellemesebbé, hatékonyabbá és kényelmesebbé tegyék az adott teendő elvégzését.

A dolgozó vagy íróasztal olyan hely, ami nem csak az esti órákban, de olykor napközben, borult időben is külön megvilágítást igényel. Az ideális mennyiségű fény alapfeltétele számos elfoglaltságunknak.

Az íróasztalon használt lámpatestek funkcionális világítótestek, melyek feladata a helyi, irányított fény biztosítása teendőink elvégzéséhez. Segítségükkel könyvet, billentyűzetet és egyéb tárgyakat világíthatunk meg és alkalmasak az olyan aprólékos tevékenységek elvégzéséhez, mint például varrás stb. Úgy, mint az asztali lámpáknak, úgy az íróasztali társaiknak is több fajtája létezik. Az íróasztali lámpák nagy része legalább két ponton állítható éppen azért, hogy a fényt pontosan a megfelelő helyre irányíthassuk velük és mindezek mellett színválasztékuk is igen széles. Az úgynevezett satus lámpák előnye, hogy egy kisebb méretű íróasztalon sem foglalnak el számottevő helyet és a felfogatásnak köszönhetően nagyon stabilak. Az energiatakarékos izzóval használható fajták mellett egyre szélesebb körben terjednek el a LED fényforrással szerelt íróasztali lámpák, melyek előnye, hogy a LED technológiának köszönhetően a nem melegszenek át, így biztonságosak és elkerülhetőek az érintésből adódó esetleges égési sérülések.

Az irodába vagy dolgozó szobába egy banklámpa használata nem csak elegendő fényt biztosít napi teendőink elvégzéséhez, hanem hangsúlyos és elegáns kiegészítője lehet dolgozóasztalunknak. A klasszikus bronzszínű vázzal és zöld üvegburával készült kivitel mellett ma már a króm színű vázzal és opálüveg burával készült vagy modernebb kialakítású változati is elérhetőek.

Az olvasáshoz használható lámpatestek esetében azért is nehéz pontosan leírni, milyen is az ideális lámpa, mivel ez a tevékenység szokásunktól függően végezhető a nappali kanapéján vagy a hálószobában lefekvés előtt. Ilyenkor praktikus lehet egy asztali lámpa az éjjeli szekrényünkön vagy egy olvasókarral ellátott fali lámpa. Kedvenc fotelünkben való olvasáshoz jó szolgálatot tehet egy magasabb, álló fazonú vagy egy asztalon elhelyezett olvasólámpa.

Hasznos ötletek, tippek az dolgozó és íróasztal megvilágításához:

-          Irodában vagy más olyan helyen, ahol egy asztalnál többen is dolgoznak, fontos olyan lámpatestet választani, ami állítható. Így fénye oda irányítható, ahová szükséges és megoldható, hogy ne zavarjon másokat.

-          Az íróasztali lámpa elhelyezésénél figyeljünk arra, hogy a világítótest az ellenkező oldalra kerüljön, mint amelyik kezünkkel írunk. Így az esetleges árnyékolás is elkerülhető.

-          Az olyan íróasztalokon, ahol számítógépet vagy laptopot használunk fontos, hogy a lámpa fénye ne tükröződjön a monitorban.

-          A tanulósarkokat, dolgozóasztalokat célszerű úgy elhelyezni, hogy azokat megfelelő mennyiségben világítsa meg a kintről beáramló természetes nappali fény.