Betöltés...
Keresés

Blog

 • Címlap
  Címlap Itt találod az összes blogbejegyzést.
 • Kategóriák
  Kategóriák Megjeleníti a blogban található kategóriák listáját.
 • Címkék
  Címkék Cimkék listájának megjelenítése, melyek használatban vannak a naplóban.
 • Szerzők
  Szerzők Keress rá a kedvenc bloggeredre.
 • Csoportblogok
  Csoportblogok Találd meg kedvenc blog csoportodat.
 • Bejelentkezés
  Belépés Belépési űrlap

5 népszerű tévhit a LED-es izzókról

Beküldve - - - Fényforrások
 • Betűméret: Nagyobb Kisebb
 • 572 megjelenés
 • Nyomtatás

Kétséget kizáróan a LED-ek használata a legnépszerűbb trend a bel- és kültéri világítás területén, mint a leginkább energiatakarékos és legtartósabb megoldás. A jelenlegi azonban még mindig átmeneti időszak, néhányan továbbra is ódzkodnak a LED-es izzók használatától, leginkább népszerű tévhitekre és pontatlanságokra alapozva álláspontjukat.
Valóban nem könnyű mindenkit meggyőzni, különösen úgy nem, hogy a LED-ek drágábbak a legtöbb fénycsőnél, halogén vagy hagyományos izzónál. Ugyanakkor meglepően hatékonyabbak és energiatakarékosabbak is azoknál.
Következzen öt téves mítosz a LED-es izzókról!

 

1. Egy LED nem számít
Sokan azt hiszik, hogy egy LED használata nem számít sokat a háztartás energia-megtakarítása szempontjából. Ez azonban egyszerűen nem igaz. Az Amerikai Egyesült Államok Energiahivatala által kiadott jelentés szerint egy LED-es izzó 75 százalékkal kevesebb energiát használ fel, mint egy hagyományos izzó, miközben élettartama huszonötször hosszabb annál.
Már egyetlen korszerű LED csökkentheti a háztartás energiafelhasználását, a különbség pedig a havi villanyszámlán is kimutatható. Gondolja át, mennyit takaríthatna meg, ha lakása minden fényforrását LED-es izzókkal szerelné fel!

2. A LED-ek alakja furcsa és szokatlan
Sokan még ma is hajlamosak futurisztikus villanykörtékre gondolni, ha azt hallják, LED. Ezzel szemben a LED-es izzók a legváltozatosabb formákban és méretekben kerülnek piacra, köztük a leghagyományosabb, mindenki által jól ismert villanykörte formában is. A minél szélesebb körű felhasználhatóság érdekében a gyártók az utóbbi években nem csak láng alakú, tradicionális csillárokban is alkalmazható LED-eket is kifejlesztettek, de olyan retró stílusúakat is, amelyek a hagyományos Edison izzóra hasonlítanak.
Aki keres... A széles kínálatban kis keresés után minden bizonnyal megtalálja az igényeinek leginkább megfelelő formájú LED-et.

3. A LED-ek nem működnek fényerő-szabályozókkal
Egy újabb téves állítás, amely divatos a LED-es technológiát elutasítók körében. Igazság szerint a LED-ek pont fényerő-szabályozóval használva a leghatékonyabbak. Alkalmazásukkal ugyanis állítható, teljesen személyre szabható a fényerő, így segítségükkel még kellemesebb, otthonosabb fényeket, valamint még alacsonyabb villanyszámlát érhetünk el. 
Egy halom olyan otthoni világítástechnikai rendszer is kedvező áron kapható már, amelyek akár okostelefonról vagy egyéb eszközről is vezérelhetőek és tökéletesen együttműködnek a LED-es technológiával. Olyannyira, hogy nagyon sok világítástechnikai szakember kifejezetten javasolja együttes használatukat. A szakember segítségével megtervezett és kiépített rendszerek sokáig megbízhatóan és jól működnek majd.

4. LED-es világítás=élesebb fény
Sokan hiszik azt, hogy a LED-es izzók fénye túl éles vagy hideg az ő otthonukba. A technológia azonban ugrásszerűen fejlődött az utóbbi években, a gyártók szélesítik a felhasználás körét és lehetőségeit, így ma már LED-ek igen széles választéka áll rendelkezésére annak is, aki továbbra is a hagyományos izzók használatával megszokott fényeket szeretné otthonában.
A fejfájás sem a korszerű LED-es izzók miatt alakul ki. A LED-ek segítségével a legkülönbözőbb színárnyalatok és színek állíthatóak be, ezek pedig semmivel nem bántják jobban a szemet, mint a hagyományos villanykörték. Ne feledjük azonban: törekedjünk minél több természetes fény használatára, szemünk számára ugyanis az a legkevésbé káros.

5. A LED-ek nem bírják a kapcsolgatást
Szintén hamis az a híresztelés a LED-es izzókkal kapcsolatban, hogy nem bírják a kapcsolgatást és hamar kiégnek miatta. Az egyik piacvezető gyártó, a General Electric kutatásai szerint a fel- és lekapcsolások száma nem okoz kimutatható károsodást a LED-ek élettartamában. Ezzel szemben a hagyományos izzók és kompakt fénycsövek élettartamát igenis csökkenti a gyakori kapcsolgatás, tehát épp az állítás ellenkezője igaz.

Ha még ön sem használója a korszerű LED-es technológiának, az állítások és a tények ismeretében érdemes átgondolnia, vajon mekkora megtakarítást érhetne el váltással és a hagyományos fényforrások cseréjével.

led_izzo_kinalat.jpg

Blog bejegyzés értékelése:
Tagged in: LED