Betöltés...
Keresés

Blog

 • Címlap
  Címlap Itt találod az összes blogbejegyzést.
 • Kategóriák
  Kategóriák Megjeleníti a blogban található kategóriák listáját.
 • Címkék
  Címkék Cimkék listájának megjelenítése, melyek használatban vannak a naplóban.
 • Szerzők
  Szerzők Keress rá a kedvenc bloggeredre.
 • Csoportblogok
  Csoportblogok Találd meg kedvenc blog csoportodat.
 • Bejelentkezés
  Belépés Belépési űrlap

A fénycsövek evolúciója

Beküldve - - - Izzók- fényforrások
 • Betűméret: Nagyobb Kisebb
 • 383 megjelenés
 • Felíratkozás frissítésekre
 • Nyomtatás

A nagyobb, akár egybefüggő, akár tagoltabb terek leggyakoribb megvilágítási módja a fénycső. Nem mindig a legszebb megoldás, azonban könnyen és gyorsan felszerelhető, ezért igen gyakran találkozunk vele csarnokokban, nagyobb várókban, irodákban, üzletekben és hasonló helyeken.


Mi
is tulajdonképpen a fénycső?

A fénycső nem más, mint egy higanygőzzel és különböző nemesgázokkal töltött gázkisülésű lámpa, amely minden esetben tartalmaz izzószálakat, üzemeléséhez, bekapcsolásához pedig különböző segédberendezések, fojtó+gyújtó vagy elektronikus előtét szükségesek. Működése során a fényt úgy hozza létre, hogy a benne lévő izzószálak közötti gázkisülés UV sugárzása a fénycső belsejében található fényport gerjeszti, amely látható fényt hoz létre. Fényének színét, valamint minőségét a betöltött fénypor határozza meg. A technológiát először Edmund Germer és társai alkalmazták 1926-ban.

 

Előnyei

A fénycső nagy – talán legnagyobb – előnye a hagyományos izzókhoz képest, hogy szemben azok 3-4%-os értékeivel, a fénycsövek fény-hatásfoka a 20-25%-ot is elérheti, miközben fényhasznosításuk 50-75 lumen/Watt. A fénycső szerkezeti sajátosságai, a benne található gázok miatt a hatásfok nagyban függ a környezeti hőmérséklettől. Ennek következtében a fénycsövek 15-30 °C közötti hőmérséklet tartományban adják le legoptimálisabban a teljesítményüket.

További előnyei a hagyományos izzókkal szemben, hogy több színben és színhőmérsékletben is gyártható, továbbá élettartama is jóval kedvezőbb.

Bekötése és cseréje viszonylag gyors és egyszerű, hosszan tartó üzemeltetése pedig a hagyományos izzóknál jóval gazdaságosabb, így használata – különösen a normál izzók foglalatába is csatlakoztatható kompakt fénycsövek megjelenése után – meglehetősen gyorsan elterjedt megoldássá vált.

 

Hátrányai

Természetesen az előnyök mellett a hátrányokról is szót kell ejteni. A fénycsövekkel szemben leggyakrabban felhozott érv az, hogy kevéssé tűrik a gyakori ki-be kapcsolást. Ez valóban így van, használatuk ezért is terjedt el és ajánlott elsősorban olyan helyeken, ahol egy bekapcsolást követően viszonylag hosszú időn keresztül üzemelnek, a gyakori kapcsolgatás ugyanis rendkívüli módon igénybe veszi a fénycsövek izzószálait, így drasztikusan csökkenti a termék élettartamát.

Az egyik izzószál kiégése esetén a fénycső segédszerkezete továbbra is próbálja beüzemelni a hibás izzószálat, ennek köszönhető a mindenki által ismert pislogás és villódzás. Mindemellett a fénycsövek normál üzem közben is vibrálnak, ami az erre érzékenyeknél zavaró lehet, fáradékonyságot és rossz közérzetet idézhet elő.

Sajnos kevéssé van fókuszban, azonban ismert és bizonyított tény, hogy mind a fénycsövek gyártása, mind elhasználódásuk (törés, kiégés) során jelentős mennyiségű nehézfém kerül a környezetbe. Egy-egy fénycső önmagában nem jelent kiugró környezeti terhelést, azonban hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy a világban hatalmas mennyiségű fénycsövet gyártanak és használnak el, ami már komoly kockázatot jelent.

 

Új technológia

A hátrányok kiküszöbölésére a nagy világítástechnikai cégek megalkották a LED-es technológián alapuló fénycsöveket. A LED-es világítás előnyeiről korábban már többször is szót ejtettünk, ez a korábbiaknál jóval hatékonyabb és környezetbarátabb megoldás immár a fénycsövek között is elérhetővé vált.

A LED-ek használatán alapuló technológia segítségével ugyanis teljesen megszűnik a hagyományos fénycsövekre oly jellemző villódzás, miközben a termékek élettartama jóval hosszabb azoknál. A LED energiafelhasználás szempontjából is jelentős előrelépés a hagyományos technológiákhoz képest, így a LED-es fénycsövek felszerelése és üzemeltetése során egy kezdeti magasabb bekerülési költség kifizetésével hosszabb távon jóval alacsonyabb karbantartási és villamosenergia-felhasználási költségek érhetőek el. Fénycső-kalkulátorunk használatával vásárlóink igen jó becslést kaphatnak a megtakarítás mértékéről, fénymennyiség-kalkulátorunk segítségével pedig kiszámolható a bevilágítandó terület megfelelő megvilágításához szükséges fényerő.

Nem árt tisztában lenni azzal a ténnyel, hogy a LED-es fénycsövek fénye, azok színhőmérséklete és fényereje igen különböző lehet, ezért vásárlás előtt mindenképp gondolják végig, mik a beruházással elérni kívánt főbb célok. A LED technológiás fénycsövek ugyanis lehetnek a hatékonyságra, energiatakarékosságra kihegyezett darabok, (a terméken HE – High Efficiency jelöléssel) amelyek fénye szórt, ezért elsősorban irodai vagy általános világítási célokra a legalkalmasabbak, illetve nagy fényerejűek (HO vagy High Output jelöléssel), amelyek a speciálisabb, kiemelkedően fényigényes helyeken ajánlottak.

 

A választás tehát egyszerűnek tűnik, mégsem feltétlenül az. Egy dolog azonban biztosan megállja helyét: Egy jól átgondolt, az igényeinknek leginkább megfelelő fénycsőgarnitúra (akár szakaszosan, a korábbi termékek elhasználódásának ütemében történő) beszerzése jelentősen növeli a világítási rendszer költséghatékonyságát.

 

Mekkora területet világít be? Számold ki itt.

 

 

 

Blog bejegyzés értékelése:
Tagged in: fénycső LED lumen lux