Betöltés...
Keresés

Blog

 • Címlap
  Címlap Itt találod az összes blogbejegyzést.
 • Kategóriák
  Kategóriák Megjeleníti a blogban található kategóriák listáját.
 • Címkék
  Címkék Cimkék listájának megjelenítése, melyek használatban vannak a naplóban.
 • Szerzők
  Szerzők Keress rá a kedvenc bloggeredre.
 • Csoportblogok
  Csoportblogok Találd meg kedvenc blog csoportodat.
 • Bejelentkezés
  Belépés Belépési űrlap

A kevesebb néha több, avagy ezért hódít még mindig a skandináv stílus

Beküldve - - - Lakberendezés
 • Betűméret: Nagyobb Kisebb
 • 4126 megjelenés
 • Felíratkozás frissítésekre
 • Nyomtatás

Az északon élő népek nagyon is jól tudják, hogy mégis mitől lesz egy otthon egyszerre kényelmes, lakájos, de közben praktikus is. A skandináv enteriőrök ugyanis funkcionalitásuk mellett rendkívül otthonosak, úsznak a fényben, színeit tekintve szürkék és fehérek, de egyáltalán nem ridegek. Éppen ezért egyre többen igyekeznek átvenni e stílus elemeit: mind a lakberendezők, mint a bútorüzletek körében hatalmas népszerűségnek örvend, ám sokan próbálkoznak saját maguk megteremteni a skandináv stílus lenyűgöző hangulatát. Azonban joggal merülhet fel a nagy kérdés: hogyan varázsolhatunk könnyedén nappalinkból, konyhánkból vagy éppen a hálónkból skandináv stílusú helyiséget? Írásunkban ezúttal az északi stílus jellemzőit szedtük csokorba.


Hogyan is épül fel az ízig-vérig skandináv enteriőr?
Most biztosan azt gondolod, hogy a skandináv stílus megvalósítása vagyonokba fog kerülni, ám a helyzet az, hogy egy kis kreativitással, fantáziával, no meg persze némi kézügyességgel akár te magad is észak-európai hangulatot teremthetsz otthonodba. De mik is az alapszabályok? Mitől lesz igazán skandináv a skandináv? Lássuk!

Fa padló
Hajópadló, keményfa parketta vagy éppen laminált padló. Bármelyik mellett is teszed le a voksod, gyakorlatilag bármelyik számtalan mintázatban elérhető, így a fantáziádnak és igényeidnek csak a pénztárcád szabhat határt.

Fehér és szürke
A skandináv stílus alappillére a szín, éppen ezért a falak színe egyáltalán nem elhanyagolható tényező. A monokróm világ sajátos hangulatot kölcsönözhet az enteriőrnek, bár ezt az irányt inkább művészlakásokba ajánljuk. A fehér és szürke mellett azonban a pasztellszínek kedvelőire is gondol az irányzat, így bátran válogathatsz a geometrikus poszterek és képek között, melyek ugyanúgy hozzájárulnak az északi életérzéshez.

Környezetbarát alapanyagok
Skandinávia rendkívül híres a gyönyörű és érintetlen tájairól, természeti csodáinak védelméről. Éppen ezért válassz te is környezetbarát anyagú tárgyakat, kiegészítőket a lakásodba, ami lehet fa, pamut, de akár gyapjú is. A természetes anyagokról pedig tudnod kell, hogy nem csupán szépek, de igazán tartósak is, így egész biztosan nem kell azon gondolkodnod, hogy évente lecseréld például az étkezőasztalt. Azonban arra készülj fel, hogy az igazán mutatós darabokat jó eséllyel csak a bolhapiacon fogod tudni beszerezni, de egy kis munkával és kitartással igazi kincsekre bukkanhatsz, melyek csodás ékei lehetnek az otthonodnak.

A kevesebb néha több
A skandináv stílust egyszerűsége és letisztultsága teszi igazán egyedivé: ezáltal nem csak rendezett lesz az enteriőr, de telis tele lesz olyan funkciókkal, melyek praktikus mivoltuknál fogva megkönnyítik a mindennapokat. Ha az északi stílus irányába húzol, akkor fontos tudnod, hogy nem szükséges telezsúfolnod bútorokkal és egyéb kiegészítőkkel a szobát: sőt a lényeg éppen az, hogy kevesebb bútor elemből old meg a feladatokat. Példának okán a magazinok szépen összerendezve, akár a padlón is remekül mutatnak.

Engedd be a fényt!
Az északi enteriőrre jellemző, hogy az ablakokon nincsen függöny – maximum sötétítő függöny a nyári hónapokban – ugyanis a fő cél, hogy minden fényt beengedjenek. Persze ennek köze van ahhoz is, hogy északon az év felében sötét van, így az ott élők egyetlen fénysugarat sem akarnak elvesztegetni, amit a függöny felfoghat, de ha te is a skandináv stílus irányába kacsintgatsz, akkor érdemes lehet mellőznöd a klasszikus függönyöket és funkcionális szempontból csak sötétítőt felhelyezned.

Legyen valami kék!
A skandináv desing egyik örökérvényű kedvence a kék szín, azon belül is a harsány illetve a világos kék, ami nagyszerűen ellensúlyozza a fekete-fehér színvilágot, ami pedig a legjobb az egészben, hogy fa bútorokkal is tökéletesen harmonizál. Éppen ezért bátran gondolkodhatsz akár kék tapétában vagy szőnyegben, de gyakorlatilag bármilyen kiegészítő elem remek megoldás lehet: így egy kék ágytakaróval, párnával, lámpával vagy vázával sem lőhetsz mellé.

skandinav_vilagitas.png

 

Még több fény
Az északi stílus elengedhetetlen eleme a fény, éppen ezért fontos, hogy megfelelő világítást válassz a különböző helyiségekbe. A nappaliba például tökéletes választás lehet a Lama állólámpája, amely fa vázával tökéletesen beleillik a skandináv stílus hamisítatlan hangulatába. Letisztult, elegáns, natúr árnyalatú, így remek választás lehet, akár a nappaliba, hálószobába, hiszen nagyszerűen egészíti ki a monokróm színeket és persze a fa padlóburkolatot. Ezenkívül a lámpa azért is előnyös, mert tartozik hozzá egy kis asztallap, amin jó eséllyel pihenhetnek az éppen általad olvasott könyvek, de persze az alapvető tárolás szempontjából is fontos lehet. A Lama asztali lámpája kitűnő választás, ha a skandináv stílust részesíted előnyben, ugyanis a lábak festése is nagyszerűen beleillik az enteriőrbe. De miért is ennyire fontos eleme a skandináv stílusnak a fény? Különösen azért mert, a nagy kiterjedésű, összenyitott terek kizárólag akkor tudnak érvényesülni, ha meleg sárgás
fényben ragyognak, így a stílus esténként sok-sok meleg fényű lámpatestet – különösen állólámpákat, olvasós lámpákat, sőt még mécseseket is – használ. Használd bátran te is!

A skandináv stílus letisztult, elegáns formavilága és egyszerűsége a variációk kimeríthetetlen tárházát kínálja a számodra, mi pedig bízunk benne, hogy a fenti tippek és ötletek neked is inspirációként szolgáltak és bátran hasznosítod majd őket a mindennapok során.

A képen látható termékek:

TK Lighting Lama állólámpa asztallal

TK lighting Lama asztali lámpa

Eglo tarbes függeszték

 

Blog bejegyzés értékelése: