Betöltés...
Keresés

Blog

 • Címlap
  Címlap Itt találod az összes blogbejegyzést.
 • Kategóriák
  Kategóriák Megjeleníti a blogban található kategóriák listáját.
 • Címkék
  Címkék Cimkék listájának megjelenítése, melyek használatban vannak a naplóban.
 • Szerzők
  Szerzők Keress rá a kedvenc bloggeredre.
 • Csoportblogok
  Csoportblogok Találd meg kedvenc blog csoportodat.
 • Bejelentkezés
  Belépés Belépési űrlap

A mozgásérzékelős lámpák biztonságtechnikai felhasználása

Beküldve - - - Kert
 • Betűméret: Nagyobb Kisebb
 • 774 megjelenés
 • Nyomtatás

„Ó, ez velünk biztosan nem történhet meg.” – gondoljuk alkalmanként, amikor egy-egy betörésről olvasunk vagy hallunk a hírekben. Valószínű, hogy a szomorú eset áldozatai is ugyanebbe a hibába estek. Ne legyünk könnyelműek, tegyünk meg mindent, hogy elkerüljük az áldozattá válást és védjük meg lakásunkat, egyéb tulajdonainkat a jogosulatlan behatolóktól! Cikkünkben néhány hasznos ötletet, tanácsot szeretnénk nyújtani arra vonatkozóan, hogyan tudunk a betörések ellen okos világítási módszerekkel is védekezni.

A fény ugyanis különösen fontos a megelőzés terén. Biztonságtechnikai szakemberek és rendőrök egybehangzó véleménye szerint a betörők a minél egyszerűbb, kevésbé „balhés” szituációkat keresik, számukra egy jól megvilágított ingatlan sokkal kevésbé vonzó célpont, mint egy sötétbe burkolódzó, ahol tevékenységük jóval rejtettebb. Arra pedig szintén létezik megoldás, hogy a megelőző védelem ne járjon magas költségekkel: ez pedig nem más, mint a mozgásérzékelő.
A mozgásérzékelős lámpák azon túl, hogy növelik komfortérzetünket és csökkentik az energiaszámlát, egyben nagyon hasznos betörésvédelmi funkciót is elláthatnak.

 

mozgaserzekelos.jpg
A bejárati ajtó fölötti mozgásérzékelős lámpa nem csak akkor hasznos, amikor a lakáskulcsunkat keressük a táskánkban, hanem akkor is, amikor valaki olyan matat az ajtón, akit nem mi hívtunk.

Alapvető óvintézkedések
A statisztikák szerint a betöréses lopások elkövetői leginkább az olyan ingatlanokat keresik, amelyekben jól láthatóan senki nincs otthon, és amelyeket úgy tudnak megközelíteni, hogy senki nem látja meg őket. Ha ez a két tényező nem valósul meg egyszerre, jó eséllyel másik, egyszerűbb célpontot keresnek.


Az Otthontérkép.hu statisztikái a vidéki lakásbetörések arányáról:

betoresek.jpg


Európai kitekintés. A magyar adatok emelkedő tendenciát mutatnak:

statisztika.jpg

Forrás: Európai Bizottság


Nem kell csupán a száraz adatokra hagyatkoznunk. A rendőrség hivatalos statisztikáit felhasználó bűnözési térkép jól érthetően és átláthatóan ábrázolja a Magyarország nagyvárosaira vonatkozó bűnözési adatokat.

A fentiek alapján tehát, ha nem szeretnénk, hogy otthonunk „könnyű préda” legyen, néhány egyszerű, ám fontos szabályt kell betartanunk:
Ha elutazunk, vagy huzamosabb ideig nem tartózkodunk otthonunkban, gondoskodjunk arról, hogy a postaládát rendszeresen ürítse valaki! Kérjük meg erre a szomszédokat vagy egy rokont, mert a degeszre tömött postaláda biztos jele annak, hogy az ingatlan üres.
Ha megengedhetjük magunknak, építsünk ki riasztórendszert, szereljünk fel kamerákat.
Győződjünk meg róla, hogy a házat nem lehet láthatatlanul, észrevétlenül megközelíteni! Erre tökéletes eszközök a jól elhelyezett, pontosan beállított mozgásérzékelő szenzorokkal szerelt lámpák, amelyek ma már igen gazdag választékban elérhetőek és beszerzésük, valamint felszerelésük nem feltétlenül jelent kimagasló költséget. Különösen annak fényében nem, hogy mennyi bosszankodástól és mekkora kártól mentenek meg minket, ha elriasztják a nemkívánatos látogatóinkat.

philips-robin.jpg

 

Biztonság és kényelem
A mozgásérzékelős világítás mind a gyalogos, mind a gépjárművel történő közlekedést nagyban megkönnyítheti, az ilyen fényforrások használata ezért is elterjedt az udvar és a kert mellett a garázsokban, gépkocsibeállók környékén is.
Az önműködően bekapcsolódó fényforrás azonban nem csak kényelmet, biztonságot is nyújt, mivel segítségével akár a szomszédok, akár mi magunk a házban biztosan észrevesszük, ha valaki a bejárati ajtó felé közelít. A főbejárat mellett azonban ne felejtkezzünk meg az egyéb bejutási lehetőségek védelméről sem: a kevésbé szem előtt lévő hátsó ajtók, a melléképületek vagy garázsokon lévő ajtók szintén remek célpontok lehetnek egy betörő számára, érdemes tehát ezeket is ellátni egy-egy mozgásérzékelős fényforrással.

Az mozgásszenzoros fények helyes beállítása
Minden önműködően bekapcsolódó fényforrás esetében kiemelten fontos a megfelelő elhelyezés és beállítás. Lámpánk előnyeit leginkább akkor használhatjuk ki, ha a legszélesebb körben érzékeli a mozgást és olyan magasságban van elhelyezve, hogy eszköz nélkül nem könnyű hozzáférni. A beállítás általában két embert kívánó művelet: egyikőjük felhelyezi a fényforrást a kigondolt pozícióba, míg másikuk a földön állva – és persze mozogva – teszteli, hogy a szenzorok milyen irányból és távolságban érzékelik a mozgást. Külső mozgásérzékelős rendszerünk lámpáinak összehangolása és megfelelő beállítása kiemelten fontos, a rossz beállítások ugyanis olyan vakfoltokat hozhatnak létre a területen, amelyet a betörők könnyen kifigyelhetnek és kihasználhatnak.

Milyen izzót válasszunk?
Míg a beltéri lámpák körében egyre elterjedtebbek az energiatakarékos izzók, a mozgásérzékelős lámpák esetében felhasználásuk egyáltalán nem jelentős. Ennek oka, hogy bekapcsolásuk után szükségszerűen várni kell egy minimális ideig, hogy elérjék maximális fényerejüket. Az érzékelős lámpák esetében azonban ez a várakozás épp a felhasználás célja miatt nehezen tolerálható. A legjobb hatás érdekében a legkisebb mozgásra is a maximális fényerőt célszerű biztosítani, hogy a tulajdonosok, vagy épp a szomszédok biztosan észrevegyék a behatolót.
A tökéletes védelem eléréséhez érdemesebb inkább a legfejlettebb – és leginkább energiatakarékos – LED izzókkal felszerelni a mozgásérzékelős kültéri lámpáinkat. Ezeknek ugyanis nincs szükségük melegedési időre és már a bekapcsolás pillanatában a maximális fényerőn világítanak. További előnyük, hogy minden foglalathoz beszerezhetőek, így a korábban vásárolt lámpáink is felszerelhetőek velük.


Ha épp ingatlanvásárlás, vagy felújítás előtt állnak, mindenképp érdemes megfontolniuk az épület közvetlen környékén a mozgásérzékelős rendszer kialakítását, mivel egy jól összeállított rendszer komoly betörésvédelmi funkciót is elláthat. Ne feledjék azonban: a kockázat akár a világítással is csökkenthető, tökéletesen betörésbiztos rendszer azonban sajnos nem létezik.

A témával kapcsolatban olvashatsz itt is.

Blog bejegyzés értékelése: