Betöltés...
Keresés

Blog

 • Címlap
  Címlap Itt találod az összes blogbejegyzést.
 • Kategóriák
  Kategóriák Megjeleníti a blogban található kategóriák listáját.
 • Címkék
  Címkék Cimkék listájának megjelenítése, melyek használatban vannak a naplóban.
 • Szerzők
  Szerzők Keress rá a kedvenc bloggeredre.
 • Csoportblogok
  Csoportblogok Találd meg kedvenc blog csoportodat.
 • Bejelentkezés
  Belépés Belépési űrlap

A nappali megvilágítása

Beküldve - - - Élettér
 • Betűméret: Nagyobb Kisebb
 • 1298 megjelenés
 • Felíratkozás frissítésekre
 • Nyomtatás

A nappali általában a lakás központi része, olyan centrum, ahol a különböző tevékenységek és funkciók összeérnek, sőt, akár keresztezik is egymás. Ennek megfelelően a nappali világításának ugyanúgy sokrétűnek kell lennie, alkalmazkodnia kell ezekhez a funkciókhoz, mint magának a térnek.

 

Számos funkció, eltérő fényigények

A lakásban a nappali olyan centrum, ahol összemosódik számos funkció és többféle tevékenységet végzünk: rendszerint a nappali a helye a nagy családi megbeszéléseknek, a közös filmnézéseknek, újság- és könyvolvasásnak, a házi megírásának, gyakran a játéknak is, de egyre több lakásban és házban van közös légtérben a nappali az étkezővel és a konyhával, amivel további funkciók adódnak a helyiséghez. Ezek a funkciók pedig általában eltérő fényigényűek. Ahhoz, hogy igazán jól élhető, minden funkcióját ellátó helyiséget alakíthassunk ki nappalinkból, érdemes alaposan átgondolnunk a megvilágítását. Mint minden más helyiségnél, a nappali esetében is a természetes fény iránya és mennyisége, valamint – attól függően, hogy még üres, vagy már lakott a tér – a bútorok tervezett vagy végleges helye jelenti a világítás megtervezésének kiindulópontját. Használjuk ki maximálisan a természetes fényt, mert minél világosabb egy helyiség, annál otthonosabban fogjuk benne érezni magunkat.

 

Philips Titus állólámpa

kattints a képre

 

 

Általános megvilágítás – célzott fények - hangulatvilágítás

Természetesen az alapvető megvilágítási szabályok itt is megkerülhetetlenül érvényesek. A nappalinkban is szükségünk lesz általános térvilágításra, mint a lakásunk legtöbb pontján. Napjainkban ez már nem csupán a helyiség közepére elhelyezett csillárt jelenti, mint korábban, lehetőségeink ma már jóval bővebbek ennél. A csillárt akár el is hagyhatjuk, szerepét átvehetik különféle beépített spotok, ledek, falikarok és függesztékek. Ha a plafon alá álmennyezetet építünk vagy építtetünk, igazán könnyedén kialakíthatjuk ezek helyét, sőt, elhelyezésükkel akár a teret is tagolhatjuk, elválasztva ezzel a különféle funkciókat. Így nem csak praktikusabb, de energiatakarékosabb is lesz nappalink, hisz miért borítanánk fényárba az egész teret, ha csak tévéznénk, vagy olvasnánk a sarokba helyezett fotelben? Az általános térvilágítás ma már nem csak a plafonról oldható meg igényesen, de a padlón is, rejtett spotok és led-szalagok segítségével. Ezek nem csak takarékosabb megoldások, mint a hagyományos izzókkal szerelt csillárok, de különböző színekben is világíthatnak, így az általános térvilágítás funkcióját ötvözik a hangulatfényekkel. A fenti megoldások ügyes kombinációja igen hangulatossá és otthonossá teszi a nappalit.

A hangulatvilágítás további eszközei a rengeteg stílusban és kivitelben kapható falikarok is, amelyek nem csak bevilágítják, de a fal színéhez és burkolatához, a bútorokhoz és az egyéb berendezési tárgyakhoz igazítva díszítik is a nappalit. Szintén alkalmazhatjuk hangulatfényként az állólámpákat is, különösen akkor, ha villanyszerelő szakember segítségével beköttetjük a lakás villamos hálózatába és fali kapcsolóval működtetjük azokat.

Bizonyos funkciók és területek természetesen a nappaliban is célzott fényeket kívánnak meg, különösen, ha egy helyiségben található a nappalival az étkező és a konyha is. Ilyen a konyhapult és a konyhaasztal, de az ülőgarnitúra környékére és az étkezőasztal fölé is érdemes célzott világításra alkalmas lámpákat elhelyeznünk. Lehetőségeink szerencsére itt is vannak: a hagyományos és energiatakarékos izzókkal szerelt fali- és állólámpák, valamint függesztékek ugyanúgy tökéletesen megfelelnek a célnak, mint a ledes társaik. Amennyiben a tervezés során nem feledkezünk meg arról, hogy a megfelelő helyekre konnektorokat is elhelyezzünk, a nappali világítása a későbbi igényeinknek megfelelően, akár mobil eszközök segítségével is módosítható, variálható lesz.

 

Light Eye Ball SLV

kattints a képre

 

Tegyük személyessé!

Látható tehát, hogy nappalinknak igen sok kívánalomnak kell eleget tennie, hogy betölthesse központi szerepét otthonunkban. Érdemes tehát alaposan – akár belsőépítész segítségével – átgondolnunk, hogy mik az elvárásaink és igényeink, és így, a személyes preferenciáink mentén, eltérve a sémáktól és sablonoktól olyan világítási rendszert létrehoznunk, amely nem öncélú csupán, hanem segít abban, hogy a nappalinkban rendelkezésre álló teret maximálisan kihasználhassuk.

 

 

További inspirációk

Beépített és álló lámpa kombináció

Függesztett világítás

Állólámpák

Falra szerelhető spot

Állmennyezetbe süllyesztett világítás

Térelválasztóba épített lámpa

 

 

Blog bejegyzés értékelése: