Betöltés...
Keresés

Blog

 • Címlap
  Címlap Itt találod az összes blogbejegyzést.
 • Kategóriák
  Kategóriák Megjeleníti a blogban található kategóriák listáját.
 • Címkék
  Címkék Cimkék listájának megjelenítése, melyek használatban vannak a naplóban.
 • Szerzők
  Szerzők Keress rá a kedvenc bloggeredre.
 • Csoportblogok
  Csoportblogok Találd meg kedvenc blog csoportodat.
 • Bejelentkezés
  Belépés Belépési űrlap

Dobd fel a kerti tavat!

Beküldve - - - Kert
 • Betűméret: Nagyobb Kisebb
 • 841 megjelenés
 • Felíratkozás frissítésekre
 • Nyomtatás

A kerti tavak kivilágításának két fontos funkciója van: biztonság és látvány. A tó széleit jól láthatóvá kell tenni éjszaka is, hogy a család, és a vendégek szárazon élvezhessék a kinti mulatságokat, kerti partikat, de a hazatérés örömét sem kéne elhalványítani a vizes köszöntővel.

A látvány mindig fontos egy kert, egy helyiség vagy az egész ház tervezésekor, a világítás pedig az első helyek egyikén áll a tervezők eszköztárában. Kiemelhetőek vele a kontúrok, drámai hatást kelthet a tó egyes részein, a sötétben hagyott területek pedig jó búvóhelyet nyújthatnak a halaknak, de rejtelmes zugot is alkothat a parton.

A kerti tó világításánál három fő típusról beszélhetünk. A tó körüli világításról, mikor a lámpatesteket a tavat szegélyező növényzet, vagy díszkövek közé helyezzük, a víz felszínén úszó világításról, ami kitűnő, ha a vízfelszínen játszó fényeket szeretnénk csodálni, illetve a víz alattiról, ami a vízi élőlényeket és életterüket teszi elérhetővé. Használhatunk egy típust, de több lehetőség kombinációjával is játszhatunk, ha nagyobb vízfelülettel van dolgunk.

 

1. Tó körüli világítás

Ahogy azt már említettem, a tó körüli növényzet, a sziklák, vagy akár maga a tópart remek helyszíne lehet a világításnak. Egyszerre nyújt biztonságot a tó körül mozgó embereknek, és alkot egy igazi kis vízi világot, amelytől mindenkinek tátva marad a szája. Ide installálhatsz különböző kültéri dekor lámpákat, virág, kerti törpe vagy akár valamilyen aranyos bogár, például katica formájában! Ezeket a megfelelő helyre elrejtve egy mesebeli küllemet adhatsz a tó környékének. A gyerekek biztosan élvezni fogják, hiszen remek teret alkothat a játéknak nyáron, mikor a nap gyorsan lemegy, de ők még energiától túltöltötten mozognának a friss levegőn.

Földbe szúrható lámpákat is használhatsz. Könnyen elhelyezhetőek a tó körül és általában napelemmel működnek, így energiát spórolhatsz. Az ilyen leszúrható lámpákat általában szettben is beszerezheted, így modern összeszedett külsőt adhatsz a tópartnak.

A különböző dekor állólámpák és leszúrható darabok mellett valamivel rejtettebb megoldást jelenthetnek a kültérre tervezett LED szalagok, amiket a növények és kövek között futtathatsz el, vagy akár a beépíthető lámpák, ha a tó rendelkezik külön kiépített szegéllyel.

Ha a tó járólappal van körbefuttatva, akkor a talajba építhető lámpák segítségével megvilágíthatod a biztonságos utat. Irányított fényekkel a tó felszínét is megvilágíthatod, vagy ha van ilyen, akkor akár a kisebb vízeséseket is.

 to-koruli.jpg

 

2. Vízen úszó világítás

A legegyszerűbb módja annak, hogy bevilágítsuk a tavat, az a vízen úsztatható Led lámpa. Ezek szolár lámpák, azaz az éjszaka beköszöntével önállóan életre kelnek. Ha az izzó a víz felett van, akkor gyönyörűen bevilágítja a felszínt, ha viszont alatta, akkor holdfényre hasonlító effektust kaphatsz.

A vízesések alatti részre is helyezheted őket, így a felbuggyanó víz különösen szép motívumokat alkothat, de a szökőkutakba is telepíthetőek, hasonló hatásért.

vizen-uszo.jpg

 

3. Víz alatti világítás

A víz alatti világ mindig is magával ragadott, annak ellenére, hogy nem úszok biztosan. A víz alá helyezett lámpák viszont megnyitják előttem azt a világot, amit különben nem érhetnék el. Betekintést nyerhetek a halak életébe, de modern vizuális világot is teremthetünk a szépen elhelyezett kavicsok, kövek megvilágításával.

A víz alatt elhelyezett lámpák arra is jók, hogy a vízeséseket, szobrokat még jobban kiemelje. Azért vigyázva telepítsük be ezeket, mert könnyű túllőni a célon. Hagyni kell olyan területeket is, amelyek sötétségben maradnak, egyrészt hogy a halaknak legyen búvóhelyük, másrészt pedig azért, hogy egy sejtelmesebb, szofisztikáltabb kinézetet alkothassunk, csupán azt kiemelve, ami valóban fontos, ami érdemes a rivaldafényre.

Használhatsz egyszerű fehér fényt a hullámok, fodrozódások kiemelésére, de ha némi személyiséget, szórakozást akarsz a dekorációba vinni, akkor használhatsz különböző színű, vagy akár színváltós lámpákat is.Viszont ha szeretnéd látni a holdfényt megcsillanni a tó vizén, akkor ez nem az a megoldás, amit te keresel!

Sajnos a víz alatti lámpák többségében nem kerülhető el a kábelek használata, így ezt is figyelembe kell venni már a tervezés elején. Fontos a IP védelem, hiszen a talajba ilyen-olyan módon lejutó víz károsíthatja a rossz védelemmel rendelkező kábeleket. Mindenféleképpen kérjünk profi segítséget ezek elhelyezésekor.

vizalatti-2.jpg

Minden kültéri világítás esetében figyelembe kell venni az IP védelmen kívül azt is, hogy ne zavarjunk vele senkit. Könnyen bosszankodás tárgyává válhat a túlzásba vitt kinti fény, ha az még a reluxán is keresztülszűrődik! Arról nem is beszélve, hogy hallgathatjuk majd a szomszéd panaszkodását is, ha véletlenül pont a hálószobájuk ablakára irányul a rosszul elhelyezett lámpa! Mindenkinek jobb, ha az éjszakai pihenést nem zavarja meg a fényáradat, így vagy hagyjuk egyszerűre és klasszikusra a világítást, vagy időzítővel együtt telepítsük, ami egy bizonyos időközönként világít csupán.

Fontos az is, hogy minőségi terméket válasszunk, hiszen ezeknek a lámpáknak folyamatosan a kinti viszonyokkal kell küzdeniük, ami bizony egy rosszabb minőségű lámpatesttel gyorsan végeznek, akkor pedig árban szinte ugyanott vagyunk, mintha egyszer befektettünk volna a jó minőségbe. Nem győzöm hangsúlyozni a jó IP védelmet, hiszen az olcsón beszerzett, rossz minőségű lámpák esetében erre sem igazán támaszkodhatunk, és heteken, talán napokon belül problémákba ütközhet az ember.

Blog bejegyzés értékelése: