Betöltés...
Keresés

Blog

 • Címlap
  Címlap Itt találod az összes blogbejegyzést.
 • Kategóriák
  Kategóriák Megjeleníti a blogban található kategóriák listáját.
 • Címkék
  Címkék Cimkék listájának megjelenítése, melyek használatban vannak a naplóban.
 • Szerzők
  Szerzők Keress rá a kedvenc bloggeredre.
 • Csoportblogok
  Csoportblogok Találd meg kedvenc blog csoportodat.
 • Bejelentkezés
  Belépés Belépési űrlap

Elűzzük a szörnyeket - megnyugtató fények kicsiknek

Beküldve - - - Gyerekszoba
 • Betűméret: Nagyobb Kisebb
 • 729 megjelenés
 • Nyomtatás

Engem a villám riasztott fel mindig! Kicsi gyerekkorom óta tartottam attól a sötétben felvillanó, halálos, rémisztő villanástól, ami furcsa árnyékokat vetett a szoba falára, éppen az ágyam mellett. Ilyenkor óvatosan átsétáltam a szüleimhez, a sötétben botorkálva, miközben a szívem a torkomban kalapált, vagy éppen a mellkasomból akart kiugrani félelmében. Azok voltak ám a hosszú utak!

A gyerekeknél általában 2-3 éves korban kezdődik az az időszak, amiről a fenti emlékezésben beszéltem. Ez az időszak az, amikor a sötétség félelmetessé válhat. Rémalakok, árnyak jelennek meg benne. Az ok sokféle lehet: a napközbeni stresszhelyzetektől kezdve, az új emberek megismerésén át, egészen a túlzott képzelőerőig, bármi okozhat éjszakai nyugtalanságot. Lehet konkrét a félelem: egy állat, vagy egy ijesztő új ismerős; de szimbolikus is, mint az anya elvesztésének gondolata, vagy egy gonosz szörny, ami valamilyen frusztrációt testesít meg…

Szerencsére emlékszem még egy dologra, ami talán segíthet Önnek és gyermekének is! Ritkán kellett használni azt az apró fluoreszkáló kis pandát (Vagy cica volt? Már nem is tudom…), amely nem igazán adott ugyan sok fényt, viszont biztos pontot jelentett a sötét éjszakában, ha felriadtam. Az én kis pandámhoz hasonló éjjeli lámpák már igen elterjedtek, és bizony jó szolgálatot teljesítenek, ha a gyerek fél a sötétben.

Persze szükség lesz a szülői támogatásra is ahhoz, hogy átlendülhessen a család a rémálmokon. Igen, az egész család, hiszen mindenki érintetté fog válni, ha a legkisebb jövevény nem tud aludni és riadtságában felveri az egész házat.

Véleményem szerint a legjobb megoldás, ha kombináljuk a fizikai „védelmet” a pszichológiaival. A konkrét, logikus magyarázatokkal nem valószínű, hogy eredményt érhet el, így ha az első pár alkalom után nem jön be, akkor mellőzze a „nincs is ott semmi”, illetve a „szörnyek nem is léteznek” mondatokat. Gyermeke valószínűleg még nehezen választja el a képzeletvilágot a valóságtól és az álomból ébredt ködös tekintettel nem is olyan könnyű megkülönböztetni azokat (még nekem is el kell gondolkodnom néha azon, hogy vajon képzelődtem, vagy tényleg megtörtént egy-egy élethű álmom).

Mit tehet ilyenkor a szülő? Először talán lépjen be a gyermeke világába. Ismerje meg azokat a szörnyeket, amelyektől meg kell védenie a gyermekét, majd jöhet a védelem felállítása! Az éjjeli gyereklámpák pontosan ezt a célt szolgálják, és a hihetetlenül színes piac már azt is lehetővé teszi, hogy pontosan gyermeke igényeinek megfelelően, a félelem ellenpólusának megfelelő formát, vagy alakot válasszon!

Mielőtt azonban bemutatnám a legjobb termékeket, egy gyors tipp: hagyjon sok konnektort! A gyerekszoba ugyanis egy gyorsan és sokszor változó terület, hiszen ahogy a gyerek nő, úgy változhatnak a bútorok, az igények és a preferenciák. Így érdemes előre gondoskodni arról, hogy bármit is hozzon az élet, konnektor mindig legyen elérhető közelségben az elektromos holmiknak, lámpáknak!

Elérkeztünk végre a „varázstárgyakhoz”: véleményem szerint a Philips gyártja a legjobb éjjeli gyereklámpákat. Nemcsak funkcióját, de alakját, formáját tekintve is remekbeszabott alkotásokról beszélhetünk. Vegyük például a My Buddy sorozatot, melyben egy kedves, dundi, felhőszerű lény vigyázhatja kisebbek-nagyobbak álmát. A My Buddy figurához könnyen szőhet akár Ön is egy mesét és este lefekvés előtt közösen alkothatják meg annak a hősnek a képét, mely éjszaka fényével oltalmazza majd gazdáját. My Buddy lehet rózsaszín pántos, hintán ücsörgő, világíthat teljes egészében, vagy csak egy apró csillag, vagy hold formában a pocakján. Egyszóval sokoldalú termékről van szó, amit mindenképpen érdemes megfontolni, ha éjjeli lámpát keres.

philips-mybuddy.jpg

 

A Disney és a Philips koprodukciójában született mesefigurás lámpákat is imádni fogja minden gyerek! Mivel a két cég alkalmazkodik a kívánalmakhoz, a legtöbb új animációs mese hőseit, vagy mellékszereplőit ugyanúgy megvásárolhatja már, mint a régi idők klasszikusait. Mickey egér, Olaf vagy éppen Pókember őrizheti a kis hercegnőket, vagy a szuperhős jelölteket, mikor éppen szépítő alvást vesznek, vagy küldetések között szundikálnak.

philips-mickey.jpg

philips-olaf.jpg

philips-pokember.jpg

 

Az éjszakai vándoroknak mindig jól jön egy megbízható társ, amit meg is adhat neki a Philips hordozható éjszakai fény, vagy a zseblámpa. Ezek a lámpák szintén megtalálhatóak a legtöbb mesefigura alakjában, de nem ez az egyetlen erényük! A hordozható éjszakai fény könnyű, a gyermeke is egyszerűen elbírja, ha el szeretne jutni önhöz a sötétben. Segítségére lehet a tájékozódásban, anélkül, hogy mindenkit felverne a felkapcsolódó lámpákkal, a fényes kis barát közelsége pedig megnyugtathatja, ha felriadna álmából. Egyszerű a töltése is, hiszen csak rá kell helyezni a portra. A nagyobb gyerekek maguk is gondoskodhatnak arról, hogy mindig teljes energiával készüljön védelmezője az éjszakára.

philips-zseblampa.jpg

philips-mike.jpg

 

Ha nem szeretné, hogy gyermeke teljesen az új hősére támaszkodjon, felszerelhet a gyerekszoba falára egy mozgásérzékelővel ellátott lámpát is. Ez a megoldás nagyobb szobákba, vagy folyosókra ajánlott, hogy az érzékelő ne reagáljon a gyerek minden egyes mozdulatára, hiszen a folyamatosan fel-felvillanó égő éppen az ellenkező hatást válthatja ki, mint amit szeretnénk. Viszont ha van a gyerekszobában egy külön kuckó, amit jobban leválasztott a többi területtől, vagy nem bánja, ha a folyosón Disney hercegnők integetnek vissza, akkor érdemes beszerezni a Philips mozgásérzékelős irányfényét, hogy a kicsi biztonságban közlekedhessen a lakásban. Szintén ajánlott a termék, ha a gyerek sűrűn közlekedik veszélyesebb területek mellett, mint a lépcső, vagy egy korlát. A felvillanó fény segíti majd gyermekét a tájékozódásban, így elkerülheti a csúnya baleseteket is.

A kisebb gyerekeknél az egyszerűbb formák, alakok is szóba jöhetnek, így például a Rabalux Sweet Dream méhecskés, vagy macis lámpája is jó kezdet lehet ahhoz, hogy biztosítsa gyermeke nyugalmát.

Látogasson el a webáruházba még több éjjeli lámpáért, hogy szép álmokat ajándékozhasson az egész családnak.

Nyugodalmas jó éjszakát!

Blog bejegyzés értékelése: